0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Így neveld a bazsalikomodat

Hogyan ne öljem meg az áruházban vásárolt cserepes bazsalikomot? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit fel szoktak tenni nekem.

Ha mindent ennek megfelelően csinálunk, észre fogjuk venni, hogy nem mi uralkodunk a bazsalikom felett, hanem ő felettünk. Ha metszeni kell, akkor metszeni kell, akkor is, ha éppen nem hasznosítjuk, ezért érdemes a levágott részeket frissen tartani, így bármikor felhasználhatjuk. Vázában, gyakran cserélve a vizét vagy megmosva, vizesen, szárastól nejlonszatyorba csomagolva hűtőben egy hétig is friss marad.


Tipp

Aki már nyár elején friss bazsalikomot szeretne szedni, inkább válassza a palántázást, vagy vesse be a következő trükkömet.

Áruházban vásároljunk cserepes bazsalikomot – közelebbről megvizsgálva látható, hogy egy ilyen cserépben kb. 30-50 palánta csücsül. Micsoda aranybánya! Már csak szét kell osztani őket!

Vegyük ki a cserépből, és óvatosan kezdjük el szétszedni őket úgy, hogy a gyökereik sérülés nélkül elváljanak egymástól. Ha magaságyásba vagy szabadföldbe szeretnénk ültetni, akkor 10-15 centinként szúrjunk egy mély lyukat a földbe, és egyesével ültessük bele a kis palántákat. Pár hét, és gyönyörű, sűrű ültetvény lesz belőle! A balkonládába nem muszáj egyesével szétszedni, de minél többfelé osztjuk, annál biztosabb, hogy szép nagy és egészséges bazsalikommá fejlődnek. Akinek pedig csak beltérben van lehetősége nevelgetni, az se essen kétségbe, mert három-négyfelé osztva, mindegyiket átültetve egy napos ablakban biztosan hónapokig ontják majd a leveleket.


A kedvenc gyors olasz tésztánk

Hozzávalók 2-3 főre

• 400-500 g spagetti • 300-400 g koktélparadicsom • 4-5 gerezd fokhagyma (nem kell sajnálni!) • 1-2 hegyes chilipaprika (erősségtől függően) • sok friss bazsalikom, ízlés szerint • 50-80 g Grana Padano, Pecorino Romano vagy más jól olvadó érlelt kemény sajt • frissen tört bors • 1-2 ek. olívaolaj

A tésztát sós vízben feltesszük főni. A csomagoláson ajánlott időnél 2 perccel rövidebb ideig főzzük, mert a végén még a szószból is fel fog venni nedvességet. A tészta szűrésekor félreteszünk egy bögrényit a főzővizéből. A koktélparadicsomokat félbevágjuk és félretesszük, a fokhagymát és a chilit felkarikázzuk, majd nagyobb serpenyőben, közepes hőfokon elkezdjük megfuttatni olívaolajon, vigyázva, hogy ne égjen oda, mert megkeseredhet. Közben felaprítjuk a bazsalikomot, ezt is az olajba dobjuk fél percre, hogy elkezdje kiereszteni az aromáját. Ezután mehet rá a felezett paradicsom, amit hagyjunk kicsit levet ereszteni, majd nyakon öntjük a félretett főzővíz felével. Ha a paradicsomok már kezdenek szétesni, beleforgatjuk a tésztát és megszórjuk a sajtokkal. A sajt mennyisége erősen függ attól, hogy mennyi főzővizet használtunk, mennyi lé jött ki a paradicsomból, mert lényegében ez és a főzővízben található keményítő fogja besűríteni a szószunkat, ezért mi nem szoktunk fukarkodni a sajttal, és így még külön sózni se kell! Ezután határozottan keverni kezdjük a tésztát, hogy a szósz homogén állagú legyen és kicsit besűrűsödjön. Ezen a ponton művünk elkészült, levesszük a tűzről, tálaláskor megszórjuk frissen tört fekete borssal.


Fotók: Nagy Zsófia, Freepik

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: