0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 12.

A gyógynövény megőrzésének titka – Hogy sokáig gyógyítson!

Nyáron tudjuk a legtöbb gyógynövényt betakarítani a kertből és erdőről-mezőről is. Begyűjthetjük az egész éves mennyiséget, csak tartósítanunk kell valamilyen módon a növényi részeket, hogy minőségüket minél tovább megőrizzék.

A gyógynövények erejét évezredek óta használja az emberiség gyógyításra, megelőzésre és a jó közérzet fenntartására. Ahhoz azonban, hogy a természet adta kincseket hosszú távon is élvezhessük, fontos tudnunk, hogyan tartósítsuk és tároljuk azokat. A szárítás a gyógynövények tartósításának legrégebbi és legelterjedtebb módja, nedvesség hiányában a mikroorganizmusok nem szaporodnak és leáll az enzimatikus bomlás.

A növényeket általában virágzás előtt, száraz, napos időben érdemes gyűjteni. Óvatosan távolítsuk el róluk a szennyeződéseket, de ne mossuk meg a növényeket, ha nem feltétlenül szükséges, mert ez rontja a szárítás hatékonyságát. A növényeket kössük kisebb csokrokba, vagy terítsük szét egy tiszta, szellős felületen. Fajonként változik, hogy szárítás előtt vagy után érdemesebb aprítani.

Hogy sokáig gyógyítson!

Szárítsuk árnyékos, jól szellőző, pormentes helyen, ne közvetlen napfényen. Ideális a padlás, egy száraz kamra vagy egy erre a célra kialakított szárítóháló. A levegő keringése kulcsfontosságú. Amikor a növények teljesen szárazok és ropogósak (könnyen törnek), tegyük őket légmentesen záródó edényekbe, sötét, hűvös helyre.

Lényeges, hogy a gyógynövényeket már a szárításuk során is elkülönítve tartsuk, és vékony rétegben, minél gyorsabban szárítsuk meg. Az aromás növények átadhatják erős illatukat a közelükben lévőknek. A csak külsőleg használt fajokat (melyek belsőleg akár mérgezők is lehetnek), szintén ne szárítsuk, és később se tároljunk más herbák közelében.

A legtöbb mikroorganizmusnak és enzimnek vízre van szüksége az anyagcsere folyamataihoz. A vízaktivitás csökkentésével gátoljuk a baktériumok, élesztőgombák és penészgombák növekedését, valamint az enzimek működését, amelyek egyébként lebontanák a növény hatóanyagait. A lassú, árnyékos szárítás segít megőrizni az illóolajokat és más hőérzékeny vegyületeket.

aroma illusztráció virágok
Fotó: Monika , Pixabay

A tárolás során (még ha ideális körülmények között történik is) a hatóanyag-tartalom idővel csökken, ezért lehetőleg egy éven belül használjuk fel a szárított gyógynövényeket. A két évnél régebbiektől már ne várjunk sok gyógyhatást.

A gyógynövények otthoni tárolását két fő probléma gátolhatja. A veszélyesebb, hogy visszanedvesedik a szárított növény. Ha a környezet páratartalma magas, és nincs elzárva tőle a szárítmány, akkor vizet vehet magába.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: