0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 13.

A gyógynövény megőrzésének titka – Hogy sokáig gyógyítson!

Nyáron tudjuk a legtöbb gyógynövényt betakarítani a kertből és erdőről-mezőről is. Begyűjthetjük az egész éves mennyiséget, csak tartósítanunk kell valamilyen módon a növényi részeket, hogy minőségüket minél tovább megőrizzék.

Az olajok és ecetek oldószerként működnek. Az olajok kivonják az apoláris, zsírban oldódó vegyületeket (pl. illóolajok, egyes vitaminok), míg az enyhén savas kémhatású ecet a vízben oldódó, de savas közegben stabil vegyületeket (pl. ásványi anyagok, egyes alkaloidok) oldja ki. Az ecet savassága és az olajok is gátolják a mikroorganizmusok szaporodását, ez e tartósítási módok alapja.

Tinktúrák

A tinktúrák alkoholos kivonatok, amelyek koncentrált formában tartalmazzák a gyógynövények hatóanyagait, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazhatók. A friss vagy szárított gyógynövényeket vágjuk apróra, tegyük egy üvegbe, és öntsük le legalább 40%-os alkohollal, például vodkával vagy gyógyszertári alkohollal, úgy, hogy teljesen ellepje azokat. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni sötét, hűvös helyen 2-6 hétig. Naponta egyszer ezeket is rázzuk fel. Végül szűrjük le a folyadékot, tegyük sötét üvegbe, hűvös helyre. A tinktúrák évekig, akár évtizedekig is eltarthatók.

A tinktúrák sokáig megőrzik a gyógynövények hatóanyagait

Az alkohol a gyógynövények széles spektrumú hatóanyagát oldja ki, mind a vízoldékony, mind az alkoholban oldódó vegyületeket (pl. alkaloidok, glikozidok, gyanták). Az alkohol magas koncentrációja hatékony tartósítószer, mivel denaturálja a fehérjéket, elpusztítva a mikroorganizmusokat, és gátolja az enzimatikus bomlást.

Fagyasztás

A fagyasztás gyors és egyszerű módja a friss gyógynövények tartósításának, különösen azok esetében, amelyek hatóanyag-tartalma érzékeny a hőre, vagy amelyek nehezen száríthatóak. Mossuk meg és szárítsuk meg alaposan a friss gyógynövényeket, és ha szükséges, aprítsuk.

Töltsünk fel jégkockatartókat apróra vágott gyógynövényekkel, öntsünk rájuk kevés vizet és fagyasszuk le.

Egészben is fagyaszthatunk, ekkor helyezzük a gyógynövényeket egy rétegben sütőpapírral bélelt tálcára, így fagyasszuk le, majd tegyük át légmentesen záródó zacskókba vagy edényekbe, és abban tároljuk, szintén a fagyasztóládában.

Az alacsony hőmérséklet drasztikusan lelassítja a kémiai reakciókat, megakadályozza a bomlást és megőrzi a növények frissességét és tápanyagait. A gyorsfagyasztás segít elkerülni a nagy jégkristályok képződését, amelyek károsíthatják a sejtszerkezetet.

Az egyik gyógyír, a másik kinyír! Gyűjts gyógynövényt, de okosan!

9 gyógynövény, ami természetes módon segíthet a vérnyomás csökkentésében

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: