Szerinte az egészségtudatos életmód és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap a mindennapjainkban. Mint az ÉLET-Közösség Egyesület alapítója, ezt a szemléletet követve hozta létre az Élő Étkek nevű vállalkozást Erdőkertesen, valamint a hozzá kapcsolódó Több mint kosár közösséget Dunakeszin.
Besze Zsolt István 2012-ben lett őstermelő, majd a későbbiekben családi gazdálkodóként folytatta tevékenységét. Testvére és a fia lettek oszlopos tagjai a gazdaságnak. Később Besze Zsolt István jelenlegi párja is csatlakozott a csapathoz.

Fotó: Bella Huba
– Apai ágon sokat voltunk gyerekként a Mátra lábánál, egy kis faluban, valószínűleg onnan ered egyfajta vonzódás a vidéki léthez. Az ottani rokonság szőlővel, szántóföldi növények termesztésével foglalkozott.
A 2000-es években elindultam egyfajta ezoterikus úton. Felismertem, hogy valamit tenni kell egyéni szinten is a jövőnkért. Abban az időben lettem vegetáriánus. Tanultam sok mindent, ami nem a hagyományos orvosláshoz, életvitelhez tartozik. A későbbiek során a véletlen folytán alakult egy közösség azzal a céllal, hogy ökofalut hozzunk létre. Megszületett az ÉLET-Közösség Egyesület. Nagy tervekkel, lendülettel neki is fogtunk egy zöld beruházásnak. Sajnos különböző okok miatt ez nem valósult meg, és nagy veszteség ért minket minden területen. Ebből a helyzetből felállva született meg bennem két gondolat: az első, hogyha valakivel új projektbe kezdek, az kizárólag partneri kapcsolat szerint történjen, ne alá-fölérendeltségi viszony alapján. A másik irányelv, hogy a kiötlött projekt mindenképp az életet szolgálja. Fontos a fenntarthatóság, az önellátás, az önfenntartás, ez mind az ökofalu projektből indult – szögezte le Besze Zsolt István.
Az ÉLET mozaikszó: Élhető Lét Egységben a Természettel. Ez az egyesület működteti a Több mint kosár közösséget, melyben a több, valóban többet jelent. Nemcsak vásárolni lehet náluk, hanem workshopokat is tartanak, lehet az egyesület tagjaival beszélgetni, társasjátékesteket szerveznek, illetve nemrég volt a Termelők éjszakája elnevezésű rendezvényük. Közösséget építenek azzal a céllal, hogy az érdeklődők minél jobban az önellátásra és az önfenntartásra törekedjenek.
– A mini saláták és az ivólevek a fő termékeink. Mind a kettőt superfoodnak tartom, több szempontból is: a mini saláta, mivel rövid idő alatt megterem, nincs, ami nagyon kárt okozna benne. Zárt helyen neveljük, ezért semmilyen természeti hatásnak nincs kitéve. Hatványozottan több vitamin, ásványi anyag van benne, mint a kifejlett növényben. Ezt klinikai tesztek is bizonyítják. A mini salátákból feldolgozott termékeket is készítünk.