0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 29.

Koleszterin kézben tartva: 5 étrendi váltás a szív egészségéért

Apró változások az étkezésben is számítanak, ha a szív védelméről van szó. Néhány jól megválasztott alapanyag segíthet abban, hogy a koleszterinszint a helyén maradjon.

3. Zsíros tejtermékek helyett alacsony zsírtartalmú változatok

A teljes tej és a zsíros sajtok telített zsírtartalmuk révén hozzájárulhatnak a koleszterinszint emelkedéséhez. Ennek elkerülése érdekében érdemes ezeket az élelmiszereket alacsony zsírtartalmú vagy zsírszegény változatokra cserélni.

Az ilyen alternatívák – mint például a fölözött tej, az alacsony zsírtartalmú joghurt vagy a csökkentett zsírtartalmú sajt – kevesebb telített zsírt tartalmaznak, ugyanakkor biztosítják a fontos tápanyagokat, például a kalciumot és a D-vitamint. Így megőrizhető az élvezetes ízélmény, miközben a koleszterinszint is kedvezőbb irányba mozdulhat.

Fotó: Couleur , Pixabay

4. Sovány fehérjeforrások előnyben részesítése

A fehérje létfontosságú tápanyag, de nem mindegy, hogy milyen forrásból származik. A zsíros húsfélék – például a zsíros marhahús vagy a feldolgozott húskészítmények – emelhetik a koleszterinszintet. Ezek helyett előnyösebb választás lehet a bőr nélküli baromfi, a hal, a hüvelyesek vagy a tofu, mivel ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak.

A hal különösen értékes fehérjeforrás, mivel gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek hozzájárulhatnak az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a szívbetegségek kockázatának mérsékléséhez. A sovány fehérjék rendszeres fogyasztása fontos része lehet a szívbarát étrendnek.

5. Telített zsírok helyett egészséges zsírok

avokádó és tojás
Fotó: Foodie Factor , Pexels

Az egyik leghatékonyabb lépés a koleszterinszint csökkentésére az, ha a telített zsírokban gazdag ételeket egészséges zsírokat tartalmazó alternatívákra cseréljük. A telített zsírok – például a vörös húsokban vagy zsíros tejtermékekben találhatók – növelhetik az LDL-koleszterin szintjét, ezzel fokozva a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

 

Az olyan élelmiszerek, mint az avokádó, a diófélék vagy az olívaolaj, viszont egyszeresen vagy tat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a koleszterinszint javításában, és támogatják a szív egészségét.

Alvásminőség és étrend: új kutatás izgalmas összefüggést talált

Orvosok figyelmeztetnek: ez a 3 népszerű kiegészítő gyengítheti a fogaidat

Forrás: cleanplates.com

Magazin ajánló: