3. Zsíros tejtermékek helyett alacsony zsírtartalmú változatok
A teljes tej és a zsíros sajtok telített zsírtartalmuk révén hozzájárulhatnak a koleszterinszint emelkedéséhez. Ennek elkerülése érdekében érdemes ezeket az élelmiszereket alacsony zsírtartalmú vagy zsírszegény változatokra cserélni.
Az ilyen alternatívák – mint például a fölözött tej, az alacsony zsírtartalmú joghurt vagy a csökkentett zsírtartalmú sajt – kevesebb telített zsírt tartalmaznak, ugyanakkor biztosítják a fontos tápanyagokat, például a kalciumot és a D-vitamint. Így megőrizhető az élvezetes ízélmény, miközben a koleszterinszint is kedvezőbb irányba mozdulhat.

4. Sovány fehérjeforrások előnyben részesítése
A fehérje létfontosságú tápanyag, de nem mindegy, hogy milyen forrásból származik. A zsíros húsfélék – például a zsíros marhahús vagy a feldolgozott húskészítmények – emelhetik a koleszterinszintet. Ezek helyett előnyösebb választás lehet a bőr nélküli baromfi, a hal, a hüvelyesek vagy a tofu, mivel ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak.
5. Telített zsírok helyett egészséges zsírok

Az egyik leghatékonyabb lépés a koleszterinszint csökkentésére az, ha a telített zsírokban gazdag ételeket egészséges zsírokat tartalmazó alternatívákra cseréljük. A telített zsírok – például a vörös húsokban vagy zsíros tejtermékekben találhatók – növelhetik az LDL-koleszterin szintjét, ezzel fokozva a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Az olyan élelmiszerek, mint az avokádó, a diófélék vagy az olívaolaj, viszont egyszeresen vagy tat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a koleszterinszint javításában, és támogatják a szív egészségét.
Alvásminőség és étrend: új kutatás izgalmas összefüggést talált
Orvosok figyelmeztetnek: ez a 3 népszerű kiegészítő gyengítheti a fogaidat