A mikronutriensekből hiába kell csekély mennyiség csupán, ez a maga nemében mégiscsak nélkülözhetetlen. Mert olyasmikért felelnek, mint a DNS, a hormonok és az enzimek termelésének megvalósulása, az anyagcsere fenntartása, a szabad gyökök leszerelése, az oxidatív károsodás mérséklése, az öregedési folyamatok lassítása, és a többi, és a többi, felsorolni is képtelenség lenne, mennyi létfontosságú feladatot látnak el testünkben. De kik ezek az „álruhába bújt” hősök?
A csipet csapat

Egyrészt azért, mert csodálatos gyógynövényekről van szó, amelyek számos hasznos vegyületet tartalmaznak (vitaminok, ásványok, enzimek, fitonutriensek), másrészt ezeket többnyire nyersen adjuk az ételhez, vagy minimálisan hőkezelve, hogy értékes ízanyagaikat megőrizzék. És ez az eljárás végső soron a többi hatóanyaguk védelme szempontjából is kedvezőnek mondható.
Sok kicsi sokra megy
Mivel ételeink zöme hőkezeléssel készül, közben vitamintartalmuk egy része, enzimtartalmuk pedig teljes egészében elvész. És természetesen a fényhatások és a pH-változások sem állnak mindig mellettün

A-provitamin: a szervezetben antioxidáns hatású A-vitaminná alakul.
Forrásai: rukkola, bazsalikom, kapor, borsmenta, rozmaring, petrezselyem, zsálya, koriander, fokhagyma.
C-vitamin: stimulálja a vas felszívódását, javítja az immunrendszer működését, megakadályozza az oxidatív stresszt. Forrásai: fokhagyma, borsmenta, rukkola, kapor, koriander, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, zsálya.