0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 30.

A fűszerek fontos mikronutriens-források, de mik is ezek?

Kétségkívül a szénhidrátok, a fehérjék, és a zsírok is fontosak a szervezet felépítéséhez, működőképességének fenntartásához, mégis a legapróbb összetevők -a mikronutriensek- az egészségünk hősies őrzői.

A mikronutriensekből hiába kell csekély mennyiség csupán, ez a maga nemében mégiscsak nélkülözhetetlen. Mert olyasmikért felelnek, mint a DNS, a hormonok és az enzimek termelésének megvalósulása, az anyagcsere fenntartása, a szabad gyökök leszerelése, az oxidatív károsodás mérséklése, az öregedési folyamatok lassítása, és a többi, és a többi, felsorolni is képtelenség lenne, mennyi létfontosságú feladatot látnak el testünkben. De kik ezek az „álruhába bújt” hősök?

A csipet csapat

A „szaknyelvben” a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, fitonutriensek összefoglaló megnevezése a mikronutriensek. Szerencsénkre ételeink hozzávalóinak csipetnyi csoportja, a fűszernövények nagyon is jelentős forrásaik. És miért különösen jó ez nekünk?
fűszerek
Fotó: Freepik

Egyrészt azért, mert csodálatos gyógynövényekről van szó, amelyek számos hasznos vegyületet tartalmaznak (vitaminok, ásványok, enzimek, fitonutriensek), másrészt ezeket többnyire nyersen adjuk az ételhez, vagy minimálisan hőkezelve, hogy értékes ízanyagaikat megőrizzék. És ez az eljárás végső soron a többi hatóanyaguk védelme szempontjából is kedvezőnek mondható.

Sok kicsi sokra megy

Mivel ételeink zöme hőkezeléssel készül, közben vitamintartalmuk egy része, enzimtartalmuk pedig teljes egészében elvész. És természetesen a fényhatások és a pH-változások sem állnak mindig mellettün

Ezért nagyszerű, hogy léteznek ezek a bizonyos régiesen fűszerszámok, amelyekkel utólag javíthatunk ételeink tápértékén. Egy csipet ide, egy csipet oda talán nem tűnik megváltó erejűnek, pedig nagyon is számottevő hozzájárulás az egészségvédelmünkhöz.
Fotó: Pixabay

A-provitamin: a szervezetben antioxidáns hatású A-vitaminná alakul.
Forrásai: rukkola, bazsalikom, kapor, borsmenta, rozmaring, petrezselyem, zsálya, koriander, fokhagyma.

C-vitamin: stimulálja a vas felszívódását, javítja az immunrendszer működését, megakadályozza az oxidatív stresszt. Forrásai: fokhagyma, borsmenta, rukkola, kapor, koriander, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, zsálya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: