0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 16.

Feledésbe merült tápláléknövényeink

Miért vesznek a feledés homályába értékes táplálékaink? Költői kérdés, de megérné rajta elgondolkodni.

Kányazsombor (Alliaria petiolata): fokhagymára emlékeztető ízű leveleivel leveseket, salátákat, tésztás és burgonyás ételeket, szendvicskrémeket ízesíthetünk. Legjobb nyersen fogyasztani vagy a főzés legvégén hozzáadni az ételhez, hogy illó vegyületeit megóvjuk.

Kerek repkény (Glechoma hederacea): zamatos levélkéi izgalmas ízeket csempésznek a salátákba, feldobják a burgonyás ételeket.

Kövér porcsin (Portulaca oleracea): gazdag A-, B1-, és C- vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, magnézium) és omega-3 zsírsavakban. Fogyasztható spenóthoz hasonló módon elkészítve, továbbá kerülhet salátákba, levesekbe és savanyítható is.

Közönséges bakszakáll (Tragopogon orientalis): levelét, friss hajtásait, szárát, virágbimbóját főzelék, leves és lé készítésére vagy salátákban fogyaszthatjuk.

Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis): zsenge, répaszerű gyökere és levele is fogyasztható. Addig gyűjtsük, amíg tőlevélrózsás állapotban van.

Magjai gazdagok telítetlen zsírsavakban.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris): fiatal, borsóízű levelei felhasználhatók levesekhez, de elkészíthetők spenót módjára, továbbá salátákhoz is ideális.

Paszternák (Pastinaca sativa): külsőleg hasonlít a fehérrépára, de kissé sárgásabb, általában termetesebb és édeskésebb ízű. Tápértéke jelentősebb, íze pedig intenzívebb a manapság sokkal elterjedtebben használt fehérrépáénál.

Fotó: Hans , Pixabay

Turbolya (Anthriscus cerefolium): sokfelé megtalálható, árnyasabb részeket kedvelő növény. Számos ismert fűszerkeverék, mint például a francia fines herbes alkotórésze, de nálunk mintha nem lenne eléggé megbecsült és ismert. Finoman szárnyalt levelei a petrezselyemre emlékeztetnek, azzal a különbséggel, hogy ha megmorzsoljuk magával ragadó ánizsos illatot érzünk. Enyhe aromájú, ezért frissen és nyersen ajánlott használni, a főzés befejezése után. Méregtelenítő, vértisztító, emésztést serkentő hatású. Megjelenése azokra az időszakokra esik, amikor szervezetünk leginkább igényel némi támogatást, vagyis segít a tavaszi méregtelenítésben és az őszi felkészülésben.

Ha most leülne és feljegyezné az összes növényt, amelyet rendszeresen fogyaszt, vajon milyen számot kapna? Ha több mint kétjegyűt, akkor már jó úton jár.
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: