A lencse (Lens culinaris) az emberiség egyik legrégebbi termesztett növénye, melynek jelentősége évezredek óta töretlen. A hüvelyesek családjába tartozó apró, de tápanyagban gazdag magok nemcsak a hagyományos magyar konyhában, hanem a modern, tudatos táplálkozásban is egyre nagyobb szerepet kapnak.
Szerepük a konyhában
A lencsék színe és mérete eltérő, ami meghatározza a főzési időt és a legjobb felhasználási módot, így rendkívül sokoldalúvá téve őket a konyhában.
A legismertebb és legelterjedtebb típus a barna lencse. Ennek enyhén földes íze van, és főzés során hajlamos kissé szétfőni, pépesedni. Éppen ezért ideális alapanyag a hagyományos lencselevesekhez, főzelékekhez, sűrű ragukhoz és pástétomokhoz. Általában ez a fajta igényli az áztatást a főzés megkezdése előtt.

A vörös lencse ezzel szemben hántolt, így gyorsan fő, és teljesen szétesik, krémes, édeskés állagot adva az ételnek. Tökéletes választás a dahlokhoz (indiai lencseragu), sűrű krémlevesekhez és bébiételekhez. Óriási előnye, hogy nem igényel áztatást, és mindössze 15-20 perc alatt elkészül. Annak köszönhetően, hogy főzéskor szétesik, remekül sűríthetők vele például pörköltek, vagy bolognai ragu is.
Különleges és elegáns megjelenésű a fekete (Beluga) lencse. Apró, fényes fekete szemei a beluga kaviárra emlékeztetnek, gazdag és intenzív íze van, ráadásul főzéskor kiválóan megtartja az állagát. Leginkább gourmet salátákhoz, halételekhez és hidegtálakhoz használják, ahol a megjelenés is számít. Hasonlóan jó állagot tart a puy-i lencse (más néven francia zöld lencse), amely kisebb méretű, márványos zöld színű, enyhén diós ízzel bír. Ezt a minőségi lencsét főleg exkluzív köretekhez és salátákhoz ajánlják.
Érdemes megjegyezni, hogy a barna és zöld lencse esetében – ha van rá idő – az 1-2 órás áztatás nemcsak a főzési időt rövidíti, de segíti a könnyebb emésztést is.
A lencse élettani hatásai
A lencse táplálkozástudományi szempontból egy igazi „szuperétel”, amely számos előnnyel jár a szervezet számára, főként a kiemelkedő rost- és fehérjetartalmának köszönhetően. A lencse rendkívül gazdag növényi alapú fehérjékben, ami miatt a vegetáriánus és vegán étrend egyik alappillére. Gabonaételekkel (például rizzsel vagy teljes kiőrlésű kenyérrel) kombinálva ráadásul komplett fehérjét biztosít a szervezet számára. Emellett kiemelkedő a rosttartalma is, amely oldható és oldhatatlan rostokból áll.




