0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 4.

Ismeri a főbb lencsetípusokat? Mire jó a barna a zöld a vörös, vagy a fekete?

Van belőle, barna, zöld, vörös, fekete… és mind másféleképp használható. Értékes fehérje forrás a konyhatechnikában pedig nagy segítség a lencse.

Vércukorszint-szabályozás és szívvédelem

A lencse alacsony glikémiás indexszel (GI) rendelkezik. Ennek oka, hogy magas rosttartalma miatt a szénhidrátok lassan szívódnak fel, ami segít stabilizálni a vércukorszintet. Ez a tulajdonsága különösen értékessé teszi cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára.

Szív- és érrendszeri szempontból a lencse szintén nagy segítség: gazdag káliumban és magnéziumban, melyek kulcsszerepet játszanak a normál vérnyomás fenntartásában. Továbbá az oldható rostok hozzájárulnak a vér LDL (rossz) koleszterinszintjének csökkentéséhez, ezzel mérsékelve a szívbetegségek kockázatát.

A lencse jelentős mennyiségű vasat és folsavat (B9-vitamint) tartalmaz. A vas elengedhetetlen a vörösvértestek képzéséhez, és segít megelőzni a vérszegénységet – a felszívódást növelhetjük, ha C-vitaminban gazdag ételekkel együtt fogyasztjuk.

A folsav pedig kulcsfontosságú a sejtosztódáshoz, különösen a várandós nők számára fontos a magzat megfelelő fejlődése érdekében. Végül, a lencsékben található polifenolok (a fekete lencsében antocianinok) erős antioxidáns hatásúak, melyek hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez és az immunrendszer támogatásához.

A lencse tehát egy olyan élelmiszer, amely ízletes változatosságot hozhat a tányérra, miközben jelentős mértékben támogatja a szív, az emésztőrendszer és az általános egészségi állapot működését.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: