0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 20.

Óriási magyar sikerek a világ sajtkészítőinek olimpiáján

A sajt világversenyt, a 37. World Cheese Awards-ot Svájcban, Bernben rendezték meg, ahol kiderült, hogy a magyar sajtkészítők felzárkóztak az élmezőnyhöz, hiszen idén 19 magyar sajt kapott érmet.

Ez a világ sajtkészítőinek olimpiája, ahol a világ 46 országából érkezett több mint 5244 sajt közül választotta ki a legjobbakat a 265 tagú nemzetközi zsűri. Ebben a mezőnyben kapott arany érmet Sándor Tamás sajtmester, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa a 6 hónapos érlelésű Bükki hegyvidéki tehénsajtja.

Mondhatnánk, ez nem lehet véletlen, hiszen a sajtkészítést Svájcban tanulta. Fiatal szakácsként a rendszerváltás után került Németországba, Svájcba, később Olaszországba, ahol szállodákban, éttermekben dolgozott és séf helyettesi és konyhafőnöki pozíciókat is elért.
Sándor Tamás
Sándor Tamás – Fotó: Koncz János

Tíz év után költözött vissza Egerbe. Külföldi sajtgasztronómiai élményei olyan meghatározóak voltak, hogy elmélyedt a témában, és mint mondja, végül erre szakosodott. Hogy miért e mellett döntött, szerinte erre egyszerű a válasz: neki ez volt megírva.

Külföldről haza térve először Egerben kezdett el saját sajtokat készíteni, pár éve pedig a Bükk lábánál, Mónosbélben hozott létre egy sajtmanufaktúrát, ahol a Bükk fennsíkon legelő  tehenek tejéből készülnek a sajtok és a tejtermékek. Specialitása, amint azt az idei díj is tükrözi, a hegyvidéki típusú sajt, amelyet különlegesen fűszerez, leginkább a Bükk rétjeinek gyógynövényeitől kapnak ízes aromát.

Sajtok a Bükk fennsíkról
Sajtok a Bükk fennsíkról – Fotó: Koncz János
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: