0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 24.

Szezámmag, a picurka csoda

Ha a borsra azt mondjuk, hogy kicsi, de erős, a szezámmagra azt kellene, hogy kicsi, de tartalmas. Hiszen ez a parányi, szinte súlytalan magocska egy valóságos kincsesbánya.

Útilaput köt a reuma lábára

A szezámmag gyulladáscsökkentő hatású hatóanyagai végett segíthet a reumatoid artritisz kezelésében. Vegyületei fokozzák az antioxidáns enzimek tevékenységét, gátolják a gyulladáskeltő citokineket, modulálják a jelátviteli útvonalakat, illetve az immunválaszokat. Ezek a hatások együttesen gátolják az ízületi károsodást, a porc lebomlását és a csontreszorpciót, végső soron enyhítve a reumatoid artritisz tüneteit.

szezámmagElképesztően erős rákellenes hatással rendelkezik

A szezámmag széleskörű rákellenes hatással rendelkezik: hatékonyan csökkenti a gyulladást, a daganatfejlődést és az áttétképződést, ezekkel egyidőben megnöveli az immunközvetített citotoxicitást és fokozza a programozott sejthalált.

Nátha ellen szezámolaj

Az antioxidánsokban gazdag szezámolaj erős antibakteriális aktivitással rendelkezik,  valamint vírusellenes, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és vérnyomáscsökkentő hatással is bír. Képes elpusztítani a nátha kórokozóit és számos bakteriális bőrbetegség kezelésében is segít. Száraz bőr, pikkelysömör és kisebb égési sérülések gyógyításához is kiváló.

És akkor következzen néhány ötlet ahhoz, hogyan érdemes fogyasztani:

Fotó: Wikipedia

Gomasio (szezámsó): 5-6 ember egy heti adagját 1 teáskanál tengeri sóból és 1 csésze szezámmagból készíthetjük el. Mossuk meg és csepegtessük le a szezámmagot. Közben kezdjük el melegíteni a sót egy serpenyőben, állandó keverés mellett. Mindössze néhány perc alatt elpárolog a nedvességtartalma, tegyük át egy famozsárba és törjük meg. Ezután szintén folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg a szezámmagot is. Amikor aranybarnává válik, és kellemesen illatozik, készen van, ekkor öntsük át a serpenyőből egy tálba. Kisebb adagokban adjuk hozzá a sóhoz, körkörösen kevergessük, de nem ütögessük, hogy az olaj ne préselődjön ki a szezámmagból. Tároljuk légmentesen lezárva. Használjuk nap mint nap ételeink ízesítésére.

Tahini: pirítsunk egy csésze szezámmagot alacsony-közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára, majd öntsük át egy tálba hűlni. Késes robotgépben őröljük meg, és keverjük krémes állagúra kb. 2 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt olajjal.

Halva: 250 g szezámmagot őrüljünk lisztfinomságúra, majd keverjük ki a kívánt sűrűségűre cukornád- vagy datolyasziruppal.

A szezámmagot gyakran díszítésre használják csupán, és persze könnyen leperegnek, majd a szemétbe kerülnek a szervezetünk helyett. Pedig talán az a néhány szem magocska többet ért, mint az, amit díszített.

Bodza: megizzasztja a náthát és az influenzát

Igénytelen és szuperegészséges

Forrás: magyarmezogazdasag.hu