0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 26.

Méltatlanul mellőzött finomságok: komposzt helyett az asztalra kerüljön!

A gyomokat általában üldözik a kertészkedők, de több is van, amelyik gyógyhatással rendelkezik, mások konyhai felhasználásra alkalmasak.

A százszorszép (Bellis perennis) kedves vadvirágunk, de a gyepben gyomnak tekintik. Virágai és levelei is ehetők. A virágok enyhe, édeskés ízűek, a levelek pedig kissé fanyarabbak, borsos ízűek. Gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és ásványi anyagokban. A virágok és a fiatal levelek kitűnő díszei és ízesítői a salátáknak és szendvicseknek. A fiatal leveleket zöldségként használhatjuk levesekbe, vagy főzelékbe is főzhetjük, akár csalánnal és mezei sóskával együtt. A virágokat jeges italokba, limonádéba tehetjük.

A százszorszép bimbóit sós vízben áztatva, majd fűszeres ecetbe téve hamis kapribogyóként használhatjuk. Készíthetünk belőle teát, kenőcsöt vagy szörpöt is.
Kerek repkény
Kerek repkény

A kerek repkénynek (Glechoma hederacea) enyhe, mentás íze van. Hazánkban sokfelé megtalálható, gyakran gyomosít. Főként gyógynövényként alkalmazzák, de a konyhában is helyet kaphat. A zsenge, fiatal leveleket apróra vágva salátákhoz adhatjuk, friss, mentás aromát kölcsönözve az ételnek. Levesekhez, főzelékekhez vagy párolt zöldségekhez adagolva ízesítőként, fűszerként használható, hasonlóan a petrezselyemhez vagy a zsályához. Lila virágai bólék, hideg italok vagy saláták díszítésére alkalmasak. A szárított vagy friss növényből készült tea hurutoldó, köhögéscsillapító és nyákoldó hatású, ezért légúti megbetegedések, megfázás és hörg­hurut esetén javasolják. Ezenkívül segíthet emésztési panaszok, puffadás esetén is.

Főzetét borogatásként vagy fürdővízbe keverve bőrgyulladások, sebek, ekcéma és rovarcsípések kezelésére használják. Alkoholos kivonata is készíthető, amit fülzúgás vagy más panaszok esetén alkalmaznak.

A cickafark (Achillea millefolium), ez a vad fehér virágú faja, a népi gyógyászatban „a nők gyógynövénye” néven ismert, de konyhai felhasználása is elterjedt volt korábban. Enyhe, fűszeres, kesernyés ízű, kámforos illatú. A fiatal, zsenge levelek enyhe fűszerességet adnak a salátáknak. Levesek és főételek ízesítésére is alkalmas, különösen a fiatal hajtások. Bár a szárított levelek gyógytea formájában való fogyasztása a legelterjedtebb, a friss levelekből készített forrázat is fogyasztható.

A cickafarktea elsősorban gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vérzéscsillapító hatású. Rendszeresen fogyasztják menstruációs panaszok, görcsök és erős vérzés esetén. Ezenkívül segíti az emésztést, a máj és az epe működését, és jó hatással van a húgyúti betegségekre.

Az összezúzott, friss levelek külsőleg vérzéscsillapító hatásúak, kisebb sebekre helyezve elállítják a vérzést. A cickafarkból készült főzetet borogatásként használják nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, valamint ülőfürdőként aranyérre. Légzőszervi megbetegedések esetén inhalálásra is alkalmas.

Közönséges cickafark
Közönséges cickafark

A felsorolás még hosszan folytatódhatna. A mezei katáng (Cichorium intybus) levelei kissé keserűek, de főzés után fogyaszthatók. Gyökeréből tisztítás és pörkölés után pótkávé készíthető. A nagy útifű (Plantago major) fiatal levelei pedig salátába tehetőek, de főzve, párolva köretként is finomak. Ez külsőleg alkalmazva, kicsit megtörve jó sebgyógyító növényünk.

Mezei katáng
Mezei katáng
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: