A százszorszép (Bellis perennis) kedves vadvirágunk, de a gyepben gyomnak tekintik. Virágai és levelei is ehetők. A virágok enyhe, édeskés ízűek, a levelek pedig kissé fanyarabbak, borsos ízűek. Gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és ásványi anyagokban. A virágok és a fiatal levelek kitűnő díszei és ízesítői a salátáknak és szendvicseknek. A fiatal leveleket zöldségként használhatjuk levesekbe, vagy főzelékbe is főzhetjük, akár csalánnal és mezei sóskával együtt. A virágokat jeges italokba, limonádéba tehetjük.

A kerek repkénynek (Glechoma hederacea) enyhe, mentás íze van. Hazánkban sokfelé megtalálható, gyakran gyomosít. Főként gyógynövényként alkalmazzák, de a konyhában is helyet kaphat. A zsenge, fiatal leveleket apróra vágva salátákhoz adhatjuk, friss, mentás aromát kölcsönözve az ételnek. Levesekhez, főzelékekhez vagy párolt zöldségekhez adagolva ízesítőként, fűszerként használható, hasonlóan a petrezselyemhez vagy a zsályához. Lila virágai bólék, hideg italok vagy saláták díszítésére alkalmasak. A szárított vagy friss növényből készült tea hurutoldó, köhögéscsillapító és nyákoldó hatású, ezért légúti megbetegedések, megfázás és hörghurut esetén javasolják. Ezenkívül segíthet emésztési panaszok, puffadás esetén is.
A cickafark (Achillea millefolium), ez a vad fehér virágú faja, a népi gyógyászatban „a nők gyógynövénye” néven ismert, de konyhai felhasználása is elterjedt volt korábban. Enyhe, fűszeres, kesernyés ízű, kámforos illatú. A fiatal, zsenge levelek enyhe fűszerességet adnak a salátáknak. Levesek és főételek ízesítésére is alkalmas, különösen a fiatal hajtások. Bár a szárított levelek gyógytea formájában való fogyasztása a legelterjedtebb, a friss levelekből készített forrázat is fogyasztható.
Az összezúzott, friss levelek külsőleg vérzéscsillapító hatásúak, kisebb sebekre helyezve elállítják a vérzést. A cickafarkból készült főzetet borogatásként használják nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, valamint ülőfürdőként aranyérre. Légzőszervi megbetegedések esetén inhalálásra is alkalmas.

A felsorolás még hosszan folytatódhatna. A mezei katáng (Cichorium intybus) levelei kissé keserűek, de főzés után fogyaszthatók. Gyökeréből tisztítás és pörkölés után pótkávé készíthető. A nagy útifű (Plantago major) fiatal levelei pedig salátába tehetőek, de főzve, párolva köretként is finomak. Ez külsőleg alkalmazva, kicsit megtörve jó sebgyógyító növényünk.




