Az eredmények alapján a paleolit és a húsevő étrend mögött álló feltételezések tévesek lehetnek – írja a 24.hu az Independentre hivatkozva.
A paleolit diéta hívei úgy vélik, hogy őseink étkezési mintáit követve csak azokat az élelmiszereket szabad fogyasztani, amelyek a földművelés és állattartás megjelenése előtt is elérhetők voltak. Főként sült húsokat, halat, gyümölcsöket és magvakat esznek, miközben kerülik a feldolgozott termékeket. Hasonló irányzat a népszerű carnivore, vagyis húsevő étrend is, amely szintén a paleolit kori táplálkozásra hivatkozik, és szinte kizárólag állati eredetű ételekre épül.

Fotó: A Mi Erdőnk archív
A régészek azonban arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az elképzelések nem megalapozottak. Számos, növényi alapú ételek korai felhasználását igazoló tanulmány átvizsgálása alapján úgy vélik, hogy a bonyolult növényfeldolgozási technikák kulcsszerepet játszhattak fajunk globális sikerében.
Őseink már jóval a mezőgazdaság kialakulása előtt:
- fogyasztottak növényi eredetű ételeket,
- őrölték a vadon gyűjtött magvakat,
- zúzták és megfőzték a keményítőtartalmú gumókat,
- valamint egyes dióféléket áztatással tettek fogyaszthatóvá.
A 23 ezer éves Ohalo II lelőhelyen például több mint 150 ezer növényi maradvány került elő, köztük elszenesedett gabonamagvak és apró szemű fűfélék. Emellett
Ezek az eljárások segítették, hogy a növények tápanyagai könnyebben hozzáférhetővé váljanak, javítva az emészthetőséget és az ízt.




