0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 18.

Batáta: édes kényeztetés egészségesebb formában

Az édesburgonya egy felettébb kellemes ízű és állagú zöldség, és igazából szupertáplálék is. Édes íze kitűnő ok arra, hogy szerepet kapjon édességekben. De nem ez az egyetlen mellette szóló érv.

A batáta az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert, és nem vitás, használatának tényleg számos előnye van. Amennyiben ön is törekszik arra, hogy egészségesebb módon táplálkozzon, és az édességfogyasztási szokásain elgondolkodott, illetve kutakodott a reformálásról, akkor már bizonyára találkozott az édesburgonyával. Ami jó dolog, lássuk csak miért.

Milyen előnyökkel jár az édesburgonya használata?

Édes íze miatta édességek és sütemények tökéletes hozzávalója. Természetes édessége lehetővé teszi, hogy egyáltalán ne használjunk cukrot, vagy a megszokottnál jóval szerényebb mértékben is elég legyen édesíteni. Így szinte büntetlenül kényeztethetjük magunkat.

Jól kombinálható az őszi-téli sütemények karakterét adó fűszerekkel, mint például a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a vanília, stb. Remek textúrát eredményez, úgymond szaftosabbá teszi a süteményeket. Lehetővé teszi a zsiradéktartalom csökkentését, mégis fantasztikus állagot eredményez. Gyönyörű, élénk, természetes színt kölcsönöz a süteményeknek.

Rosttartalma lassítja az egyszerű cukrok felszívódását, ezért értékesebb, mint a csupán üres kalóriákat adó kristálycukor. Rostjai továbbá az emésztő- és a kardiovaszkuláris rendszerünk számára is védő hatásúak.

  • Hozzájárul az egészséges és gazdag mikrobióta fenntartásához.
  • Növeli a tápértéket, mivel magas ásványi anyag- és fitonutriens-tartalommal rendelkezik.
  • Számos erős antioxidánst tartalmaz, például béta-karotint, likopint, kvercetint, stb.
  • Antikarcinogén hatású vegyületei vagy féltucat daganatféle megelőzésében segítenek.

Felhasználási köre elég széles, ahogy azt a következő receptek is látni engedik. Kiváló muffinokhoz, brownie-hoz, palacsintához, tortákhoz, pitetölteléknek, kenyérhelyettesítőnek, csipsznek, stb.

Édesburgonyaleves vöröslencsével és sárgarépával

Egy csésze vöröslencsét mossunk meg és áztassunk be néhány órára. Pirítsunk néhány percig 1 evőkanál kókuszolajban 250 g karikákra vágott sárgarépát, majd adjunk hozzá 250 g kockára vágott édesburgonyát és a lencsét. Ízesítsük sóval, őrölt köménnyel, frissen tört fekete borssal, kurkumával, főzzük készre, és turmixoljuk. Tálaláskor csorgassunk rá némi tejfölt, és néhány csepp hidegen sajtolt olajat.

„Pirítós”

Az édesburgonyát 1 cm vastag szeletekre vágjuk, keresztbe vagy hosszában, ahogy tetszik. Serpenyőben kevés kókuszolajban néhány pillanat alatt aranybarna kérget sütünk rájuk. „Feldíszíthetjük” még melegen, vagy várhatunk vele, hogy kihűljön, attól függően, hogy mit szeretnénk rátenni. Úgy kell használni, mintha kenyérszelet lenne.

Batátacsipsz

Egy nagyméretű tepsire helyezzünk rácsot. Kb. 2 közepes édesburgonyát vágjunk, vagy reszeljünk nagyon vékonyra, és forgassuk össze a szeleteket 1 evőkanál olajjal, hogy azokat minden oldalról befedje. Egy másik tálban keverjünk össze 1 evőkanál keményítőt, 1-2 evőkanál füstölt csípőspaprikát, fél teáskanál őrölt borsot, 2 teáskanál sót. Vonjuk be a fűszerporral a batátaszeleteket, tegyük a rácsra hézagosan, és süssük 175 °C-on 25-30 percig

Édesburgonyás latte

Turmixoljunk össze 150 g főtt édesburgonyát 300 ml forró kókusztejjel és esetleg egy icipici fahéjjal. Aki hígabbra szeretné, tehet még hozzá némi kókusztejet, vagy vizet. Tejszínhabbal és egy leheletnyi fahéjjal koronázzuk. Mivel ez egy koffeinmentes verzió, a nap bármely szakaszában nyugodtan fogyaszthatjuk. Amennyiben kávéval szeretnénk inni, inkább délelőttre javasolt, hogy a koffein ne zavarja meg éjszakai pihenésünket.

Édesburgonyás brownie

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és készítsünk elő egy közepes tepsit. Ha szilikonból készült, nincs vele különösebben sok dolgunk, ellenben vékonyan olajozzuk ki. Egy csésze édesburgonyapürét (ha magunk készítjük, akkor korábban főzzük meg, és várjunk amíg kihűl, mielőtt nekilátnánk a brownie sütésének) keverjünk össze egy csésze natúr, krémes mogyoróvajjal, negyed csésze juharsziruppal, vagy más hasonló, folyékony édesítőszerrel és egy teáskanál vaníliaeszenciával. Óvatosan forgassunk bele negyed csésze kakaóport, simítsuk a tepsibe a masszát és süssük 35-40 percig. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Az édesburgonyát íze, színe, állaga, és tápértéke teszi olyan népszerűvé az édességek és sütemények világában. Nem érdemes kihagyni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: