0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 21.

Őszi ízek a konyhában – nem csak őszre

A nyár a vibráló fényekről, színekről és ízekről szól, de szép lassan egyre melegebb színek és mély ízek veszik át a helyet a konyhánkban. Előtérbe kerülnek az őszi alapanyagok, a gomba, az érett paprikák, a cékla, a sütőtök, az alma és a körte.

Borjúszűzpecsenye őszi gombákkal

Hozzávalók: • 1000 g borjúszűzpecsenye • 500-600 g különféle őszi gombák • 300 g héjában főtt édesburgonya • 1 doboz bordás kel (pak choi) vagy ropogós saláta • 1 db körte • 50 g vaj • 200 g sajtmártás

A szűzpecsenyét lehártyázzuk és kb. 2-3 cm vastagra szeleteljük, kézzel enyhén lenyomkodjuk (ne klopfoljuk!), sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd 2-2 percig sütjük forró serpenyőben. Ezután betesszük a sütőbe pihentetni, de nem kell bekapcsolni a sütőt. A gombákat tisztítás, mosás után olívaolajon lepirítjuk kb. 4-5 perc alatt. A főtt édesburgonya héját főzés után lehúzzuk és 1 cm-es szeleteket vágunk belőle, majd kiszúrunk kicsi pogácsaszaggatóval mignonokat és vajon mindkét oldalukat pirosra pirítjuk kb. 1-1 percig. Tálaláskor a sült gombákra helyezzük a sült szűzpecsenyét, mellé az édesburgonyát és egy körtenegyedet, amit leöntünk sajtmártással. Friss, ropogós őszi salátát vagy bordás kelt helyezünk mellé.

borjúszűzpecsenye őszi gombákkal
Fotó: MMG/Koncz János

Sándor Tamás egy református székely főzőnő, Sándor Julianna ükunokája, aki Erdélyben, Kisgalambfalván élt és szorgalmasan dolgozott. A desszerthez ez a kötődés adta az ihletet, ugyanis az ottani templom belsejében a két alapszín a fehér, ami az elegancia, tisztaság és kifinomultság jelképe, míg a kék a vizet, a férfi teremtést, a békét és a harmóniát testesíti meg.

Sándor Tomi erdélyi áfonyás palacsintája

Hozzávalók a tésztához: • 250 g liszt • 2 dl tej • 2,5 dl szénsavas víz • 1 dl áfonyalé (lehet az áfonyadzsem leve) • 2 db tojás • 1 csipet só • 2 evőkanál olaj • 4-5 evőkanál olaj a sütéshez

Töltelék: • 500 g zsendice vagy orda • 2 ek. méz • fél citrom reszelt héja

erdélyi palacsinta
Fotó: MMG/Koncz János

A tojásokat tálba tesszük, habverővel felverjük, majd hozzáhintjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a tejet, a szénsavas vizet és az áfonyalevet. Csomómentesre keverjük. Amennyiben szükséges, mert túl sűrű a tészta, tejjel hígítjuk. Ezután 20 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverjük az olajat. Serpenyőben olajat hevítünk, benne szépen megsütjük a palacsinták mindkét oldalát.

A palacsintákat megtöltjük az előre elkészített, turmixolt mézes-citromos ordával vagy zsendicével. Feltekerjük vagy formára hajtogatjuk, ahogy szimpatikus.

sándor tamás

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: