Borjúszűzpecsenye őszi gombákkal
Hozzávalók: • 1000 g borjúszűzpecsenye • 500-600 g különféle őszi gombák • 300 g héjában főtt édesburgonya • 1 doboz bordás kel (pak choi) vagy ropogós saláta • 1 db körte • 50 g vaj • 200 g sajtmártás
A szűzpecsenyét lehártyázzuk és kb. 2-3 cm vastagra szeleteljük, kézzel enyhén lenyomkodjuk (ne klopfoljuk!), sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd 2-2 percig sütjük forró serpenyőben. Ezután betesszük a sütőbe pihentetni, de nem kell bekapcsolni a sütőt. A gombákat tisztítás, mosás után olívaolajon lepirítjuk kb. 4-5 perc alatt. A főtt édesburgonya héját főzés után lehúzzuk és 1 cm-es szeleteket vágunk belőle, majd kiszúrunk kicsi pogácsaszaggatóval mignonokat és vajon mindkét oldalukat pirosra pirítjuk kb. 1-1 percig. Tálaláskor a sült gombákra helyezzük a sült szűzpecsenyét, mellé az édesburgonyát és egy körtenegyedet, amit leöntünk sajtmártással. Friss, ropogós őszi salátát vagy bordás kelt helyezünk mellé.

Sándor Tamás egy református székely főzőnő, Sándor Julianna ükunokája, aki Erdélyben, Kisgalambfalván élt és szorgalmasan dolgozott. A desszerthez ez a kötődés adta az ihletet, ugyanis az ottani templom belsejében a két alapszín a fehér, ami az elegancia, tisztaság és kifinomultság jelképe, míg a kék a vizet, a férfi teremtést, a békét és a harmóniát testesíti meg.
Sándor Tomi erdélyi áfonyás palacsintája
Hozzávalók a tésztához: • 250 g liszt • 2 dl tej • 2,5 dl szénsavas víz • 1 dl áfonyalé (lehet az áfonyadzsem leve) • 2 db tojás • 1 csipet só • 2 evőkanál olaj • 4-5 evőkanál olaj a sütéshez
Töltelék: • 500 g zsendice vagy orda • 2 ek. méz • fél citrom reszelt héja

A tojásokat tálba tesszük, habverővel felverjük, majd hozzáhintjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a tejet, a szénsavas vizet és az áfonyalevet. Csomómentesre keverjük. Amennyiben szükséges, mert túl sűrű a tészta, tejjel hígítjuk. Ezután 20 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverjük az olajat. Serpenyőben olajat hevítünk, benne szépen megsütjük a palacsinták mindkét oldalát.
A palacsintákat megtöltjük az előre elkészített, turmixolt mézes-citromos ordával vagy zsendicével. Feltekerjük vagy formára hajtogatjuk, ahogy szimpatikus.




