0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 5.

Red Jonaprince, egy nagy reményű almafajta 

A világ számos országában arra törekednek a nemesítők, hogy a jelenleg  termesztettekét valamely tulajdonságukban felülmúló almafajtákat hozzanak létre.  Az újonnan megjelenő fajták gyakran nagyobbak, jobb a fedőszín-borítottságuk,  ízletesebbek, genetikailag állandóbbak vagy éppen ellenállóbbak, és sokszor nagy  reményekkel és lendülettel kerülnek más országok fajtahasználatába is. Az egyik  ilyen feltörekvő almafajta hazai termeszthetőségét vizsgáltuk.

A Wilton’s Red Jonaprince Hollandiából származó  Jonagold-­változat. Magát az  alapfajtát 1943­ban, az USA­ ban hozták létre a Jonathan és a Golden Deliciousfajta  keresztezéséből. A piros, sa­vanykás jellegű Jonathan és  a sárga gyümölcsű, édes Gol­den keresztezésével létreho­zott Jonagold mind megjele­nésében, mind ízvilágában egyedi fajta lett, amelynek mára számos változata léte­zik. Termesztésének már in­kább a hűvösebb, kiegyenlí­tettebb klímájú észak­-euró­pai országokban van na­gyobb jelentősége, Belgium­ban például a termesztett faj­ták között 60%­-os részarány­nyal rendelkezik. Hazánkban  a KSH (2012) adatai szerint  az Idared (23%) és a Jona­than (16%) után a Jonagold a harmadik legnagyobb felüle­ten (6%) termesztett fajtá­ nak számít.

Középpontban a színeződés

A fajtakör széles körű terje­ déséhez jelentősen hozzájá­ rult, hogy igen nagy a mutáci­ óra való hajlama, ezért szinte napról napra jelentek meg az  újabb változatok. Közöttük a fedőszín­borítottság mérté­kében, illetve a színezettség  jellegében tehetünk különb­séget. Hazánkban az utóbbi  években a mélypiros fedőszí­ nű változatok terjedtek el  leginkább. Mára már jól is­ mertek a mosottan piros  Novajo és Jonaveld, illetve a  csíkozott fedőszínű Jona ­gored, Romagold, Decosta változatok. Ezekre még álta­ lában az jellemző, hogy a  gyümölcsök színeződése ke­ vésbé intenzív, a betakarítás  során többmenetes színelő­ szedés szükséges. Az újabb  változatok előállításánál vi­ szont már az egyik elsődle­ ges szempont a gyorsabb üte­ mű színeződés elérése, ami­ vel megvalósítható akár az  egymenetes szüret is.
Kedvező gyümölcsminő­ sége mellett azonban ter­ mesztésének korlátai is jól is­ mertek. A betakarítás időpontjára rendkívül érzékeny,  ugyanis a kívánatos színe­zettséget éppen a szüret ide­ jére, vagy rosszabb esetben  csak az után, a fán túlérve éri  el. Különösen olyan termő­ helyeken okoz ez gondot, ahol csekély a nappalok és az  éjszakák közötti hőingado­zás, amely segítené a gyümöl­csök színeződését. További kedvezőtlen tulajdonsága, hogy egy új változat könnyen  visszaüthet az alapfajtára, el­ veszítve így a kedvező egysé­ges megjelenését. Ezek sze­rint amit az imént előnynek  tudtunk be (a nagy mutáció­ra való hajlam), hátrányos sa­ játosság is lehet, amennyi­ ben egy jól színeződött, egy­ öntetű gyümölcsminőséget  mutató változatnál a mutáció  eredményeként az alapfajta  megjelenéséhez közelítő vál­ tozat jön létre. A nemesítési  törekvések másik fő célkitű­zése tehát a genetikailag szi­ lárd, korán és a gyümölcs  nagy felületén színeződő vál­ tozatok létrehozása. Az utób­ bi években ennek a törekvés­ nek az egyik eredménye a  Red Jonaprince fajta meg­ születése is.

Kiváló gyümölcs

A Red Jonaprincefajtának  már a neve is árulkodó,  ugyanis a Red szó egy karak­teresen piros almát sejtet, a  herceg, uralkodó jelentéssel  bíró prince pedig egy kivéte­les tulajdonságokkal rendel­ kező fajta képzetét kelti. Ér­ tékét mutatja az is, hogy klub­ fajtának minősül, használatát  viszont kevésbé szigorú sza­ bályok kötik, úgynevezett  klubon kívül is termeszthető  fajtának számít. Telepítése és  értékesítése bárki számára  lehetséges, ezen a néven  azonban nem hozható forga­lomba.
A külföldi fajtaleírásokban  fő erényének az igen erős, ko­ rán és nagy felületen kialaku­ló fedőszínét tartják, aminek  köszönhetően egy menetben  szüretelhető. Mind emellett  gyümölcse rendkívül dekora­ tív, nagyméretű. Húsa ke­ mény, roppanó, íze kiváló.  Terméshozama kitűnő, nagy  termésű évek után azonban  hajlamos a szakaszos termés­ hozásra. Virágzása középide­ jű, 1­2 nappal a Golden előtt  van, szüreti ideje megegyezik  a Jonagol déval. Fája közép­ erős növekedésű, liszthar­ matra érzékeny. A gyümölcse  júniusig jól eltartható, pultál­ lósága kiváló.
Kedvező tulajdonságainak  köszönhetően már számos  európai ország telepítéseiben megjelent, köztük hazánkban is. Nem szabad viszont megfeledkezni arról,  hogy az egyes fajták a keletkezési helyükhöz képest eltérő ökológiai viszonyok között másként viselkedhetnek, termőképességük, gyümölcsük minősége jelentő-sen eltérhet. Egy-egy új külföldi származású fajta nagyobb mértékű üzemi telepítése előtt az esetleges kudarcok elkerülésére mindenképpen szükséges lenne tehát honosítási vizsgálatokat  végezni.

Növekedési  tulajdonságok

Megfigyeléseink szerint a  2011 tavaszán telepített, M9-es alanyú, 3,85 méter × 0,5  méter térállású, szuperorsó  koronaformával rendelkező,  négyéves fák középerős-erős  növekedésűek. A fák törzsvastagsága meghaladta a kísérletben még szereplő több,  nagyobb térállással (1 méter) és karcsú orsó koronával  rendelkező fajta törzsvastagsági értékeit. A korona magassága (2,9 méter) és szélessége alapján a fák térkitöltése megfelelő.
A fák központi tengelye  alulról fölfelé egyenletesen  vékonyodik, ami a legmegfelelőbb 3–3,2 méteres famagasság elérése szempontjából kedvező tulajdonság. A  korona alsó részében lévő  gallyak a telepítés utáni években túlvastagodhatnak, ennek megelőzése fokozott figyelmet kíván (lekötözés, leívelés, roppantás). Az elágazások sűrűsége a központi  tengely különböző szakaszain változó: az alsó részekre a  túlzott elsűrűsödés, a középső és a felső zónára pedig a  mérsékeltebb elágazó dóképesség jellemző. Túlerősödött gallyak a tengely teljes  hosszában megjelenhetnek.
A korona egyes részeinek  termőrész-berakódása is eltérően alakul. Az alsó zónában kisebb számban fordulnak elő dárdák és nyársak,  gyakoribbak a sűrűsítő jellegű vesszők. A középső és a  fölső szektorokban pedig inkább a rövid szártagú képletekből van több. A dárdák a  korona minden részében  igen fejlettek, vaskosak,  nagy méretűek. A vesszők átlagos hosszúsága a vizsgált  években 30 centiméter volt.
A fák metszésére a fajta sajátos növekedési tulajdonságai alapján lehet javaslatokat  tenni. Az alsó koronarészen  ritkítómetszés szükséges a  sűrűség csökkentésére. A középső zónában kétéves gallyakra való visszametszéssel próbáljuk növelni a sűrűsé­get. A felső részeken pedig a  magasság beállítását szolgáló  vesszőritkítás (álsudarazás) ja­ asolható. A fajta növekedési  jellemzői miatt tehát viszony­lag nehezebben kezelhetőnek  bizonyult szuperorsó­koro­ nán. Mindenképpen célszerű  lenne a karcsú orsó korona  vizsgálata is.

Terméshozási  tulajdonságok

Terméshozását tekintve a  Red Jonaprince igen kedvező  tulajdonságokkal rendelke­ zik. A kisebb térállású (0,5  méter), szuperorsó­koronájú  fák termésmennyisége (9­-13  kilogramm) elérte, megha­ ladta több karcsú orsó koro­ nájú fajta fánkénti hozamait.  Termékenységét magas fajla­ gos (törzs vastag ság hoz viszo­ nyított) termésadatai is jól  jelzik (1,1 kilogramm/négy­ zetcentiméter). A nagy állo­ mánysűrűségnek is köszön­ hetően a három­, négyéves  fákon így hektáronként igen  magas, 47-­66 tonnás hoza­mokat kaptunk.
Gyümölcsminősége ugyan­ csak kiváló. Gyümölcsmére­ te igen nagy (81­-88 millimé­ ter), tömege 220­-280 gramm. Kísér­ letünkben felületé­ nek 80­85%­át borí­ totta intenzív fedő­ szín. Alakja szabá­ lyos gömb (0,83­ 0,86 alaki index).  Érési ideje szeptem­ ber közepére esik, a  szüret egy menet­ ben végezhető. Magas cukor­és  savtartalommal ren­ delkezik, ami egye­di ízt, zamatot ad a  gyümölcsének. Ér­ zékszervi bírálata­ inkban rendre a leg­ jobbnak ítélt fajták  között szerepelt. Mindemel­ lett a fogyasztók rendkívül  vonzó megjelenésűnek talál­ ták. Szárazanyag­és hamutar­ talma szintén magas, ami a jó  tárolhatósággal hozható ösz­ szefüggésbe.
Az eddigi tapasztalatok  alapján úgy tűnik tehát, hogy  a Red Jonaprince hazánkban  is képes beváltani a hozzá fű­ zött nagy reményeket. Ahhoz  viszont, hogy messzemenő  következtetéseket is levon­ hassunk, vizsgálatainkat to­ vább folytatjuk.

Vegyük fontolóra

A Red Jonaprince nagy  előnyének számít, hogy  nem mutál vissza az alap­ fajtára, megtartja egyön­ tetű gyümölcsminőségét.  Szintén kedvező sajátos­ sága, hogy a nagy kiterje­ désű fedőszíne akkor is  kialakul, ha az érési idő­ szakban viszonylag mele­ gebbek az éjszakák. Mo­sott jellegű színeződése  pedig a fogyasztók köré­ ben kedveltebb, mint a  csíkozott fajtáké.
Nem szabad viszont fi­ gyelmen kívül hagyni,  hogy az alapfajtához ha­ sonlóan triploid, ami azt  jelenti, hogy ültetésénél  legalább két másik fajta  telepítése szükséges a  megfelelő megporzás ér­ dekében. Genetikai tulaj­ donságaiból adódóan haj­ lamos a szakaszos ter­ méshozásra, így rendkí­ vül fontos a gyümölcsrit­ kítás pontos évenkénti  elvégzése. A túlzott gyü­ mölcsterhelés, illetve a  nem megfelelő víz­és  tápanyagellátás hatására  könnyen romlik az erőn­ léte, aminek gyakori jele a  levelek kanalasodása.

Hazai vizsgálatok

Fajtaértékelő munkánkban célul tűztük a külföldi ta­ pasztalatok alapján igen  nagyra értékelt Red Jona­ princefajta növekedési és  terméshozási tulajdonsá­ gainak részletes leírását.  Itt szeretnénk hang súlyozni a növekedési sajá tos­ ságok fontosságát, szere­ pét. A fajtajellemzésekben  a legtöbbször ugyanis a fajták áru­ és termesztési értékének leírásában csak  a terméshozamokra és  gyümölcsminőségre vonatkozó információkat mutat­ ják be, a növekedési és ter­ mesz té si sajá tos sá ga ik ról  viszont csak érintőlegesen  esik szó. Nem részletezik a  fák növekedési tulajdon­ ságait, a korona alakításá­ nak sajátosságait vagy ép­ pen az esetleges különle­ ges metszési beavatkozások szük séges sé gét, pedig  ezek ismerete lényeges a  sikeres termesztéshez. Az  egyszerűbb koronaszerke­ zetek kialakulásával lehetőségünk nyílik az egyes  koronaformákat jellemző  növekedési mutatók pon­ tos összevetésére is, ami a  nevelés és fenntartás idő­ szakában jelenthet hasz­nos ismereteket a termesz­ tők részére.
Fajtaértékelő vizsgálatainkat a 2013–2014­-es  évben, az említett szem­ pontok figyelembevételé­ vel végeztük, a Nyírség  ökológiai adottságait jól  jellemző ültetvényben (F.  N. Fruit Kft. – Nyírbátor).  Eredményeink ezáltal jól  alkalmazhatók hazánk leg­ nagyobb almatermesztő  régiójában, az Észak­-Alföl­ dön is.

Forrás: