Amíg alkotunk, szeretettel kapcsolódunk ahhoz, akinek az ajándék készül. Tehát nem csak egy tárgyat adunk át, hanem az érzéseinket is.
A most következő ötletek viszonylag gyorsan elkészíthetők, így akár az utolsó pillanatokban is hozzáláthatunk a kotyvasztáshoz. És csak néhány egyszerű hozzávalóra lesz szükségünk, amelyek valószínűleg otthon is éppen megtalálhatók vagy könnyen beszerezhetők.
Citromkrém: tisztítsunk meg 4 kezeletlen héjú citromot, reszeljük le 1-2 citrom héját, attól függően mekkora citromunk van. Az összes citrom levét préseljük ki. Egy vastagtalpú lábasba öntsük bele a citromlevet, 400 ml kókusztejjel és 150-200 g cukorral. Egy habverővel keverjük el benne a citromhéjat, és 2-3 evőkanálnyi kukoricakeményítőt (amennyiben folyékonyabb állagot szeretnénk akkor kettőt, ha kenhető a vágyunk, akkor hármat). Óvatosan forraljuk fel, és kb. egy órán keresztül hagyjuk csendesen zubogni. Gyakran keverjük meg, és ellenőrizzük a sűrűségét. Mikor megfelelőnek találjuk, töltsük kis üvegekbe. Felbontás után hűtőszekrényben 2 hétig eltartható.
Chilizselé: 500 ml frissen préselt almalében főzzünk néhány percig ízlés szerinti mennyiségű csípős paprikát. Adjunk hozzá 150 g cukrot 1 csapott evőkanál pektinnel elkeverve. Forraljuk fel, majd néhány perc rotyogtatás után töltsük kis üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre 5 percre. Szendvicsekhez, krémsajtos pirítóshoz fantasztikus „feltét”.
Sós csokoládé: vízfürdő felett olvasszunk fel 200 g étcsokoládét, keverjünk bele egy csipet sót. Öntsük tapadásmentes felülettel ellátott formákba, díszítésképpen szórjunk néhány szem sót a tetejükre. Várjuk meg, hogy teljesen kihűljenek és megszilárduljanak. Borítsuk ki és csomagoljuk be ízlésesen.
Forrócsokipor: 100 g étcsokoládét, 2 evőkanál minőségi kakaóport, 2- 3 evőkanál nádcukrot, 2 evőkanál kókusztejport, esetleg egy csipet fahéjat vagy valódi vaníliaport tegyünk egy aprítógépbe. Daráljuk finom morzsásra, és tegyük csinos üvegcsébe.
Fahéjas tallér: egy nyeles lábasban keverjünk össze 60 g vajat, 115 g cukorszirupot és 2 evőkanál nádcukrot. Állandó keverés mellett, melegítsük addig, amíg a vaj elolvad. Néhány perc hűtés után, szórjunk hozzá 185 g lisztet, amelyet elkevertünk 2 kávéskanál sütőporral és 3 teáskanál fahéjjal. Sütőpapírral bélelt sütőlapra halmozzunk 1- 1 púpozott teáskanálnyi masszát, egyengessük el a tetejüket és forró sütőben süssük aranysárgára, kb. 10 perc alatt.
Várakozzanak a kekszek még 5 percet a sütőlapon, mielőtt rácsra tesszük őket hűlni.
Téli ecet: gyömöszöljünk 3 friss zsályalevelet és 3 szárított, kissé betépkedett babérlevelet egy szép üvegcsébe. Dobjunk bele egy hüvelykujjnyi méretű, megtisztított gyömbérdarabot, 1 teáskanál egész szegfűszeget, 1 rúd fahéjat, 3 csillagánizst, 10 g fehér mustármagot, 10 g mozsárban enyhén megtört borsot, fél bio narancs felszeletelt héját és 3 feldarabolt mogyoróhagymát. Öntsük fel fél liter fehérborecettel. Ez a fűszerekkel gazdagon megpakolt ecet a keleties hangulatú ételekhez ajánlott. Igazán páratlan ajándék válhat belőle.
Narancsos- rozmaringos salátaolaj: 1 bio narancs héját hámozzuk le nagyon vékonyan, tegyük egy üvegbe, dobjunk mellé 1- 2 rozmaring ágacskát és öntsünk rájuk 250 ml extra szűz olívaolajat.