0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Konyhából a karácsonyfa alá: tippek akár az utolsó pillanatra

A saját kezűleg készített ajándék attól lesz különlegesen értékes, mert rászánjuk az időt, hogy kitaláljunk és megvalósítsunk egy meglepetést. Az egész folyamatot kellemes izgatottság és öröm lengi be.

Amíg alkotunk, szeretettel kapcsolódunk ahhoz, akinek az ajándék készül. Tehát nem csak egy tárgyat adunk át, hanem az érzéseinket is.

Sokan nem mernek belevágni a kézműves ajándék elkészítésébe, mert kétbalkezesnek gondolják magukat, vagy nem találják eléggé kifinomultnak a saját művüket. Azonban, ha jól megtervezzük, gyakorlunk egy kicsit és megadjuk a módját a csomagolásnak is, akkor biztos siker.

A most következő ötletek viszonylag gyorsan elkészíthetők, így akár az utolsó pillanatokban is hozzáláthatunk a kotyvasztáshoz. És csak néhány egyszerű hozzávalóra lesz szükségünk, amelyek valószínűleg otthon is éppen megtalálhatók vagy könnyen beszerezhetők.

Citromkrém: tisztítsunk meg 4 kezeletlen héjú citromot, reszeljük le 1-2 citrom héját, attól függően mekkora citromunk van. Az összes citrom levét préseljük ki. Egy vastagtalpú lábasba öntsük bele a citromlevet, 400 ml kókusztejjel és 150-200 g cukorral. Egy habverővel keverjük el benne a citromhéjat, és 2-3 evőkanálnyi kukoricakeményítőt (amennyiben folyékonyabb állagot szeretnénk akkor kettőt, ha kenhető a vágyunk, akkor hármat). Óvatosan forraljuk fel, és kb. egy órán keresztül hagyjuk csendesen zubogni. Gyakran keverjük meg, és ellenőrizzük a sűrűségét. Mikor megfelelőnek találjuk, töltsük kis üvegekbe. Felbontás után hűtőszekrényben 2 hétig eltartható.

Chilizselé: 500 ml frissen préselt almalében főzzünk néhány percig ízlés szerinti mennyiségű csípős paprikát. Adjunk hozzá 150 g cukrot 1 csapott evőkanál pektinnel elkeverve. Forraljuk fel, majd néhány perc rotyogtatás után töltsük kis üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre 5 percre. Szendvicsekhez, krémsajtos pirítóshoz fantasztikus „feltét”.

Sós csokoládé: vízfürdő felett olvasszunk fel 200 g étcsokoládét, keverjünk bele egy csipet sót. Öntsük tapadásmentes felülettel ellátott formákba, díszítésképpen szórjunk néhány szem sót a tetejükre. Várjuk meg, hogy teljesen kihűljenek és megszilárduljanak. Borítsuk ki és csomagoljuk be ízlésesen.

Forrócsokipor: 100 g étcsokoládét, 2 evőkanál minőségi kakaóport, 2- 3 evőkanál nádcukrot, 2 evőkanál kókusztejport, esetleg egy csipet fahéjat vagy valódi vaníliaport tegyünk egy aprítógépbe. Daráljuk finom morzsásra, és tegyük csinos üvegcsébe.

Fahéjas tallér: egy nyeles lábasban keverjünk össze 60 g vajat, 115 g cukorszirupot és 2 evőkanál nádcukrot. Állandó keverés mellett, melegítsük addig, amíg a vaj elolvad. Néhány perc hűtés után, szórjunk hozzá 185 g lisztet, amelyet elkevertünk 2 kávéskanál sütőporral és 3 teáskanál fahéjjal. Sütőpapírral bélelt sütőlapra halmozzunk 1- 1 púpozott teáskanálnyi masszát, egyengessük el a tetejüket és forró sütőben süssük aranysárgára, kb. 10 perc alatt.
Várakozzanak a kekszek még 5 percet a sütőlapon, mielőtt rácsra tesszük őket hűlni.

Téli ecet: gyömöszöljünk 3 friss zsályalevelet és 3 szárított, kissé betépkedett babérlevelet egy szép üvegcsébe. Dobjunk bele egy hüvelykujjnyi méretű, megtisztított gyömbérdarabot, 1 teáskanál egész szegfűszeget, 1 rúd fahéjat, 3 csillagánizst, 10 g fehér mustármagot, 10 g mozsárban enyhén megtört borsot, fél bio narancs felszeletelt héját és 3 feldarabolt mogyoróhagymát. Öntsük fel fél liter fehérborecettel. Ez a fűszerekkel gazdagon megpakolt ecet a keleties hangulatú ételekhez ajánlott. Igazán páratlan ajándék válhat belőle.

Narancsos- rozmaringos salátaolaj: 1 bio narancs héját hámozzuk le nagyon vékonyan, tegyük egy üvegbe, dobjunk mellé 1- 2 rozmaring ágacskát és öntsünk rájuk 250 ml extra szűz olívaolajat.

Válasszon bármit is, a legfontosabb hozzávaló a szeretet…
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: