0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Mitől olyan népszerű a tojáslikőr?

Az édesen krémes ital már hosszú idők óta a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke. Olyannyira, hogy december 24-ét hivatalosan is a Nemzetközi Tojáslikőr Nappá nevezték ki!
Nem csak finom, de mutatós is
(Fotó: freepik)

Ahány ház, annyiféle „tökéletes tojáslikőr recept”. Ráadásul a népszerű ünnepi ital nem csak önmagában, hanem különféle koktélok, desszertek kiegészítőjeként is remekel.

Íme, néhány érdekesség a tojáslikőr eredetével és fogyasztásával kapcsolatban, a mentalfloss.com listája alapján.

Süteményt is készíthetünk tojáslikőrrel
(Fotó: pixabay)

Gazdagok csemegéje

Posset, a tojáslikőr elődje
Fotó: wikimedia

A tojáslikőr eredete feltehetőleg a középkorra nyúlik vissza, ám ekkor még csak a leggazdagabb réteg élvezhette a forró italt. Az úgynevezett posset „nemesebb változata”, mely egy tej, különböző fűszerek és bor felhasználásával készült tradicionális brit ital.

Ennek eredeti receptúrája tejet, sherryt és tojást tartalmazott, ám ezek akkoriban még nehezen hozzáférhető árucikkek voltak.

Így aztán míg a szegényebb réteg az egyszerűbb posset-et fogyasztotta, addig a nemesi réteg a tojásos alkoholt. Amerika meghódításával a térségben már széles körben elterjedt finomság volt, mivel az ottaniak számára a hozzávalói könnyebben elérhetők voltak.

Nyers tej a középkorban?

Minőségi habtejszínnel lesz tökéletes a tojáslikőr
(Fotó: freepik)

A középkorban ráadásul a tojáslikőr a tejfogyasztás egyik legbiztonságosabb módja volt. Ekkor ugyanis a pasztőrözés hiányában kifejezetten veszélyes volt a tejivás, mely csak nyers formában történhetett.

A tojáslikőrben lévő alkohol viszont elpusztította a tejben lévő Baktériumokat, így fertőtlenítve azt.

És a nyers tojás?

A bolti verzió jóval kevesebb tojást tartalmaz
(Fotó: pixabay)

Habár a házi receptek legtöbbször nagy mennyiségben tartalmaznak tojást, a kereskedelmi forgalomban lévő tojáslikőr tojástartalma szigorúan meg van határozva. Az USA-ban, ahol rendkívül népszerű a karácsonyi ital, Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a tojáslikőrben maximálisan megengedett tojástartalmat egy százalékban határozta meg. Erre azért van szükség, hogy kizárható legyen a nyers tojás általi szalmonellafertőzés.

Mentes likőr

Növényi tejből is készíthető tojáslikőr
(Fotó: freepik)
A tojáslikőr jellegzetes illatát a szerecsendió adja.

A népszerű italt ma már a növényi alapú étkezést folytatók is fogyaszthatják, hiszen növényi tej használatával és a tojás elhagyásával könnyen vegánná varázsolható.

Az alkohol a lényeg

Készítsük a számunkra legkönnyebben elérhető alkoholból
(Fotó: freepik)

Nincs kőbe vésve, milyen alkohol használható tojáslikőr készítéséhez. Bármilyen égetett szesz megfelelő tojáslikőr alap, legyen az rum, sherry, whiskey vagy akár konyak.

Mindenki szereti

Még George Washington, az Egyesült Államok első elnöke is nagy rajongója volt ennek a különleges likőrnek.

Lássuk, hogy néz ki a tradicionális tojáslikőr elkészítése George Washington receptje szerint!
Fahéjjal díszítsük
(Fotó: freepik)

Hozzávalók

  • 1 liter tejszín
  • 1 liter tej
  • 12 evőkanál kristálycukor
  • 0,5 liter brandy
  • 0, 25 l rozswhisky
  • 0, 25 l rum
  • 0, 1 l sherry
  • Tojás (a recept leírása nem tartalmazza a tojások mennyiségét, érdemes hat tojással készíteni, a legtöbb receptúra ennyit javasol)

Elkészítés

Először összekeverjük az égetett szeszeket, majd kettéválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjéktől.

Ezután összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, valamint az alkoholokat. A tojásfehérjét óvatosan kemény habbá verjük, majd ezt is hozzáadagoljuk a folyadékhoz. Hűvös helyen (manapság már hűtőben) tároljuk pár napig, hogy az ízek kellőképp összeérjenek. Ezután már fogyaszthatjuk is a tojáslikőrt!

A házi tojáslikőr ajándéknak is jó választás
(Fotó: pixabay)
Forrás: mentalfloss.com

Magazin ajánló: