Ahány ház, annyiféle „tökéletes tojáslikőr recept”. Ráadásul a népszerű ünnepi ital nem csak önmagában, hanem különféle koktélok, desszertek kiegészítőjeként is remekel.
Íme, néhány érdekesség a tojáslikőr eredetével és fogyasztásával kapcsolatban, a mentalfloss.com listája alapján.
Gazdagok csemegéje
A tojáslikőr eredete feltehetőleg a középkorra nyúlik vissza, ám ekkor még csak a leggazdagabb réteg élvezhette a forró italt. Az úgynevezett posset „nemesebb változata”, mely egy tej, különböző fűszerek és bor felhasználásával készült tradicionális brit ital.
Így aztán míg a szegényebb réteg az egyszerűbb posset-et fogyasztotta, addig a nemesi réteg a tojásos alkoholt. Amerika meghódításával a térségben már széles körben elterjedt finomság volt, mivel az ottaniak számára a hozzávalói könnyebben elérhetők voltak.
Nyers tej a középkorban?
A középkorban ráadásul a tojáslikőr a tejfogyasztás egyik legbiztonságosabb módja volt. Ekkor ugyanis a pasztőrözés hiányában kifejezetten veszélyes volt a tejivás, mely csak nyers formában történhetett.
És a nyers tojás?
Habár a házi receptek legtöbbször nagy mennyiségben tartalmaznak tojást, a kereskedelmi forgalomban lévő tojáslikőr tojástartalma szigorúan meg van határozva. Az USA-ban, ahol rendkívül népszerű a karácsonyi ital, Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a tojáslikőrben maximálisan megengedett tojástartalmat egy százalékban határozta meg. Erre azért van szükség, hogy kizárható legyen a nyers tojás általi szalmonellafertőzés.
Mentes likőr
A népszerű italt ma már a növényi alapú étkezést folytatók is fogyaszthatják, hiszen növényi tej használatával és a tojás elhagyásával könnyen vegánná varázsolható.
Az alkohol a lényeg
Nincs kőbe vésve, milyen alkohol használható tojáslikőr készítéséhez. Bármilyen égetett szesz megfelelő tojáslikőr alap, legyen az rum, sherry, whiskey vagy akár konyak.
Mindenki szereti
Még George Washington, az Egyesült Államok első elnöke is nagy rajongója volt ennek a különleges likőrnek.
Hozzávalók
- 1 liter tejszín
- 1 liter tej
- 12 evőkanál kristálycukor
- 0,5 liter brandy
- 0, 25 l rozswhisky
- 0, 25 l rum
- 0, 1 l sherry
- Tojás (a recept leírása nem tartalmazza a tojások mennyiségét, érdemes hat tojással készíteni, a legtöbb receptúra ennyit javasol)
Elkészítés
Először összekeverjük az égetett szeszeket, majd kettéválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjéktől.
Ezután összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, valamint az alkoholokat. A tojásfehérjét óvatosan kemény habbá verjük, majd ezt is hozzáadagoljuk a folyadékhoz. Hűvös helyen (manapság már hűtőben) tároljuk pár napig, hogy az ízek kellőképp összeérjenek. Ezután már fogyaszthatjuk is a tojáslikőrt!