0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Aszály és árvíz is pusztítja a legfontosabb gabonafélénket

A rizs az emberiség kalóriafogyasztásának több, mint 20 százalékát teszi ki. A termesztése pedig nagymértékben függ a megfelelő mennyiségű víztől.
A rizs az emberiség ötödének alapvető élelmiszere
forrás: Pixabay.com

A változó éghajlat és a népességnövekedés folyamatos kihívásokat támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben. Különösen így van ez a gabonafélék esetében, hiszen ezek a növények adják az emberi táplálkozás alapját.

A rizs az egyik kulcsfontosságú globális növény, amely az emberiség által fogyasztott kalóriák több, mint 20 százalékát adja.

A világ népességének több mint fele alapélelmiszerként fogyasztja. Az étrend fő része a rizs Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és a Karib-térség nagy részében.

Az élelmezésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú, hogy a globális élelmiszerrendszeren belül megfelelő mennyiséget legyünk képesek termeszteni ebből a gabonából is.

A világ rizstermelése
forrás: USDA

A rizs nagyon érzékeny a szélsőséges időjárásra, különösen a hozzáférhető víz változásaira.

Körülbelül 2500 liter eső- és/vagy öntözővízre van szükség egy kilogramm rizs termesztéséhez.

Tehát a hatékonyabb, kevesebb vizet igénylő rizs nemesítése nagy nyeremény az aszálynak kitett területek számára.

Az Egyesült Államok a világ 13. legnagyobb rizstermesztője. Kalifornia és Arkansas államban van a legtöbb ezzel a növénnyel foglalkozó gazdaság.

Kaliforniában JP Bergmann és JJ Jiang nemesítők folytatnak kísérleteket a szárazabb időszakoknak ellenálló rizsfajtákkal.

„Sokat keresünk olyan rizsfajtákat, amelyeknek jó gyökérstruktúrájuk lesz, ami ellenállóvá teszi őket a kiszáradási időszakokkal szemben, így kibírják azokat az időszakokat, amikor nem engedjük ki a vizet a földre, hogy a rizs ellenálló legyen a környezeti feltételek széles skálájával szemben.”
Tipikus rizsföld
forrás: Pixabay.com

Víz alatt

Pamela Ronald, a Davis-i Kaliforniai Egyetem növénypatológia professzora éveket töltött azzal, hogy olyan rizst fejlesszen ki, amely hosszabb ideig kibírja, ha víz alatt van.

„A legtöbb rizsfajta jól fejlődik, ha állóvízben van, de elpusztul, ha három napig teljesen víz alá merül”

– mondja Ronald. Ez nagy aggodalomra ad okot az olyan rizstermesztő régiókban, ahol gyakrabban fordulnak elő hirtelen áradások és cunamik, mint például Bangladesben, Vietnámban és Indiában. Ronald azt mondja, a becslések szerint évente négymillió tonna rizs – ami 30 millió ember élelmezéséhez elegendő – vész el az áradások következtében.

Ez egy olyan probléma, amely a jövőben súlyosbodni fog, mivel az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) előrejelzése szerint az áradások gyakorisága és intenzitása is növekedni fog a jövőben.

1995-ben Ronald laboratóriuma izolált egy olyan gént, amely a víz alá kerüléssel szembeni ellenállást kódolja, amelyet ma már a rizstermesztők is használnak Indiában és Bangladesben, sikerrel. Munkája továbbra is segíti a növénytermesztést a betegségek megelőzésében, és 2022-ben megkapta a mezőgazdasági Wolf-díjat az emberiséghez való hozzájárulásáért. „Több mint hatmillió gazdálkodó termeszti ezt a fajta a rizst, és 60 százalékos terméselőnnyel rendelkeznek a világ egyes részein, például Kelet-Indiában” – mondja Ronald. Ez a világ legszegényebb gazdáinak hasznára válik.

forrás: Pixabay.com
Forrás: magyarmezogazdasag.h/modernfarmer.com

Magazin ajánló: