0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

60 év a frissesség jegyében: volt oka ünnepelni a nyíregyházi óriásnak

Jubileumi ünnepséget tartott Nyíregyházán a helyi konzervgyár, az EKO Konzervipari Kft. Éppen hatvan évvel ezelőtt kezdte meg a működését ez a feldolgozóüzem, és azóta folyamatosan termel, bővíti, fejleszti, megújítja a választékát.

A két tulajdonos, Medveczky Péter és Mihályi Botond – a Focus Ventures pénzügyi befektető nevében – nemcsak a termelőpartnereket hívta meg erre az összejövetelre, hanem felkérték az őket finanszírozó pénzügyi intézményeket, valamint az EKO által termelt árucikkek forgalmazóit is a közös ünnepségre.

Feldman Zsolt államtitkár is köszöntötte az ünneplőket
Fotó: AM/Vermes Tibor

Köszöntőbeszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára emlékeztetett arra a folyamatra, ami a hazai mezőgazdaságban az elmúlt két évtizedben lezajlott. Európai uniós csatlakozásunk után az ágazat teljesítménye csökkent, ám 2010-től erőteljes fejlődés ment végbe minden területen, így a konzerviparban is.

Feltett célunk, hogy nem csupán alapanyag-termelők, hanem késztermék-előállítók legyünk, ez legfőképpen akkor valósulhat meg, ha a termesztők és a konzervgyár között megfelelő partnerség alakul ki, és ez az integráció lehetőleg zökkenőmentesen működik,

hangsúlyozta az államtitkár. Az alapanyag-termelés megbízhatósága és kiszámíthatósága előfeltétele annak, hogy a feldolgozó termékeit is hasonló jelzőkkel illethessék az érdekeltek. Ez feltétlenül igaz az EKO-ra, mert a nyíregyházi konzervgyár márkaneve jól ismert, elismert termékei keresettek idehaza és külföldön egyaránt. Zöldség- és gyümölcskonzervjeik 80%-át exportálják, egyebek közt Kelet-Ázsiába vagy az USA-ba. Ennek a gyárnak megvan a maga koncepciója, a jövőre vonatkozó tervei, hosszú távú és megbízható partnernek számít a gyártásban, a foglalkoztatásban, a felhasználásban és értékesítésben is. Ma már a zöldborsó, a csemegekukorica és a konzervuborka alkotja a vezértermékek sorát, és ide tartoznak a nyíregyházi gyár irányítása alatt működő tyukodi üzem Rege márkanevű termékei is.

EKO konzerv
A csemegekukorica, a zöldborsó és a konzervuborka a vezértermékek

Fotó: AM/Vermes Tibor

A mostani tulajdonosok 2021-ben szerezték meg a nyíregyházi gyárat, és azóta kemény külső feltételekkel kellett megküzdeniük.

Az eredmények bizonyítják, hogy ebben sikeresek voltak: a négy évvel ezelőtti 6 milliárd forintos árbevételről 2023-ra a termelési érték 15 milliárd forintra növekedett.

A gyárban jelenleg több mint 800 ember dolgozik, az ő hozzáértésük, szakmai ismeretük a záloga annak a minőségnek és megbízhatóságnak, amit az EKO és a Rege képvisel. A koronavírus-járvány, az input­anyagok mérhetetlen drágulása, a kedvezőtlen időjárás vagy a 2022-es iszonyatos aszály megtépázta az idegeiket, de nem kényszerültek megadni magukat. Úgy érték el a 80%-os exporthányadot, hogy az utóbbi három év alatt több mint 10%-kal romlott a forint árfolyama az euróhoz képest, az inputanyagok ára és a bérköltségek 50%-kal emelkedtek, az alapanyagok háromszorosára drágultak. A Focus Ventures pénzügyi befektető közreműködésével az elmúlt három év során 3 milliárd forintos fejlesztést valósítottak meg, és még terveznek egy 4 milliárd forintos bővítést. Eddig két alkalommal nyertek kiemelt állami támogatást.

Medveczky Péter és Mihályi Botond a terveik komolyságának említésekor azt is fontosnak tartották kijelenteni, hogy

ahogy eddig, az EKO ezután is Nyíregyházán fog dolgozni.

Kitűnő kapcsolatot ápolnak a kereskedőkkel, akik tudják, hogy mi kell a piacoknak, azt pedig a gyár szakmai gárdája tudja, hogy mindezt milyen technológiával lehet előállítani. Kulcskérdés az alapanyag-termelés gazdaságossága, és akkor egyaránt eredményre és sikerre számíthatnak a beszállító családok és gazdaságok, valamint így lehet biztos a nyíregyházi konzervgyár jövője is. Az elmúlt hatvan év során a gyár együtt fejlődött a várossal, és bíznak benne, hogy ez a folyamat nem szakad meg, sőt egyre intenzívebb és eredményesebb lesz a jövőben.

Ajánljuk még:

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: