0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ültessünk datolyaszilvát?

Az éghajlatváltozás hatásait szinte mindenki a saját bőrén tapasztalja, a kertészkedőket pedig különösen érinti. A mediterrán régióból ismert datolyaszilvát már nálunk is régóta ültetik, és eddig a telelés volt a legnagyobb kihívás.

Ebben az átmeneti időszakban, amikor az időjárás nagy kilengésekkel alakul valami eddig nálunk nem megszokottá, sokan próbálnak alkalmazkodni a változáshoz és alakítják át kertjük növényállományát, találgatva, hogy milyen növény bírja majd jobban az elkövetkezendő időket.

Az egyik új kedvenc a datolyaszilva (Dyospiros kaki), amely a mediterrán régióban már rég ismert és termesztett gyümölcs, és nálunk is régóta ültetik.

Eddig a legnagyobb kihívást a telek átvészelése jelentette, de mára pár egyéb probléma is felmerült.

datolyaszilva kertikali

A datolyaszilva alapvetően a mediterrán klímát szereti: meleg nyár, enyhe tél, kellemesen korai tavasz. A mostani időjárás azonban nálunk nem a telek miatt kihívás a növénynek, hanem jellemzően a tavaszi fagyok, illetve a száraz nyár okozza a nagyobb stresszt.

Akik régebben foglalkoznak ezzel a gyümölccsel, próbálnak különféle praktikákat alkalmazni, hogy fáik jól érezzék magukat és nagy terméssel hálálják meg a gondoskodást. Nézzünk meg néhányat.

Ha datolyaszilva ültetésére adjuk a fejünket, nem mindegy sem a fajta, sem az alany.

Jó tudni, hogy a fa saját gyökéren csak pár fanatikusnál található meg, mivel az ilyen fák felnevelése időigényes, és az eredmény néha nem az, amit várnánk. Mint minden magról nevelt gyümölcsfa, így a datolyaszilva esetében sem lesz fajtaazonos a termés. Az utódnövény termésének minősége bizonytalan, csak akkor derül ki, amikor jó pár év, néha egy évtized múlva teremni kezd a fa. És ha pechesek vagyunk, egy rossz minőségű, apró, nem kiemelkedő ízű gyümölcsöt termő növényt nevelgettünk évekig. Persze, az ellenkezője is előfordulhat, hogy nagyobb, finomabb termésünk lesz, mint a szülőfa gyümölcse; sok ma népszerű fajta is így született. Akármilyen lesz az eredmény, egy ilyen fa esetében azt elmondhatjuk, hogy csak nekünk van belőle.

Az oltvány hamar termőre fordul
Az oltvány hamar termőre fordul

Ha a bevált módszert, vagyis a faiskolai beszerzést választjuk, akkor előismeretek nélkül könnyen beleveszhetünk a kínálatba, ha teljesen újak vagyunk a témába. Ugyanis ma már sok faiskola számtalan fajtát árusít. És ezek a fajták jó néhány esetben nemcsak alakban, nagyságban vagy ízben térnek el, hanem igényeikben is. Sőt, ugyanaz a fajta eltérő alanyon is másképp teljesíthet.

A fajták előtt vessünk egy pillantást a datolyaszilva-alanyokra. A legritkábban a saját, vagyis a datolyaszilva-alanyt használják.

Ugyanis két másik alanyfajnak vannak előnyei a datolyaszilva-alannyal szemben. A két másik alkalmazott alany a virginiai szilva (Diospyros virginiana), illetve a lótusz szilva (Diospyros lotus). Mindkettő rokona a datolyaszilvának, ugyanabba a nemzetségbe tartoznak, de „saját jogon” nem terjedtek el annyira, mert termésük sokkal kevésbé népszerű, mint a datolyaszilváé. Alanyként is másképp viselkednek, a lótusz (ez a gyakoribb alany itthon) hamarabb ébred tavasszal, így a ráoltott datolyaszilva is, és többek szerint nagyobb a növekedési erélye.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: