0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Laskagomba, a szuperélelmiszer

Az elmúlt évtizedekben a gombatermesztés, ezen belül a laskagomba-termesztés hatalmas fejlődésen ment keresztül, s a mezőgazdaság igazi sikertörténete lett

A természet csodái közé tartozik a laska is. Ezt a szaprofita gombát sokáig csak csemegeként ismertük, de orvosi kutatások bizonyították, hogy annál sokkal értékesebb.

A laskagomba egészségre gyakorolt hatását a kínaiak már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, azonban a mi étrendünkben csak a múlt század végén jelent meg.

 

A Pilze-Nagy Kft. és a Nagy-Gombakert Kft. üzemavató ünnepséget szervezett a közelmúltban az idén záruló Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatásokból megvalósított beruházásainak, fejlesztéseinek bemutatására. A rendezvény kiváló alkalom volt, hogy a beruházások mellett figyelmet fordítsunk arra az elkötelezett munkára, amit a cégcsoport a gombatermesztés hazai kutatás-fejlesztése során folytat. A program szakmai rangját emelte a MATE és a Pilze-Nagy Kft. között kötendő együttműködési megállapodás aláírása.

Szabó István MATE és Somosné Nagy Adrienn, Pilze-Nagy Kft.
Szabó István MATE és Somosné Nagy Adrienn, Pilze-Nagy Kft.

A Nagy-Gombakert Kft., mely az 1997-től működő Pilze-Nagy Kft.-ből kiválással jött létre, a kertészeten belül a gombatermesztési ágazat egyik jelentős képviselője. A Kft. központja és telephelyei Kecskeméttől 5 kilométerre egy 14 hektáros majorban találhatók, közel az M5-ös autópályához. A cégcsoport minden tevékenysége a laskagomba termesztéshez köthető.

Az emberiség több ezer éve ismeri a gombákat, ennek ellenére csak mintegy száz fajhoz köthető valamilyen termesztési ismeret,

gyakorlati termesztési technológiát mintegy ötven fajjal kapcsolatban dolgoztak ki, miközben ezek közül alig harmincat termesztenek kereskedelmi céllal, s megoldott az ipari méretű előállítása.

A laskagomba-félék üzemi termesztésének lehetőségeire az emberiség egészen későn figyelt fel. Az első próbálkozások az 1800-as évek végéig nyúlnak vissza, míg az ipari, intenzív technológiák kidolgozása az 1960-as években kezdődött el.

laskagomba

laskagombaAz Agrárminisztérium által kidogozott és kezelt Vidékfejlesztési Program támogatásai – mint a Mezőgazdasági-és feldolgozó üzemek energia-hatékonyságának javítása; a Kertészet -Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása – keretében a Nagy-Gombakert Kft. telephelyei megújultak. A fejlesztések a kapacitásbővítés mellett a termelésoptimalizálásra és az energiahatékonyságra koncentráltak. Az energetikai korszerűsítési beruházáskeretében elnyert közel 302 millió forint a termesztőházak harmadának modern szigeteléséhez és új gépészeti rendszerkiépítéséhez járul hozzá. A gomba előállító üzemek fejlesztésére kiírt pályázatban a Nagy-Gombakert Kft. több mint 626 millió forint támogatásban részesült. Ennek keretében

épült fel két új hőkezelő alagút, aminek köszönhetően a laskagombakomposzt-gyártás kapacitása 60 százalékkal növekedett.

A már működő 50 kW-os napelemrendszer mellé további 150 kW napelem telepítésére kerülhetett sor, amivel 19 százalékkal csökkent a termesztés villamosenergia-igénye. A régi (2002-ben épült) hőkezelő alagutak és a gombasátrak felújítása nyár végéig befejeződik. Az építési beruházások mellett a támogatás lehetővé teszi a telephely infrastruktúra-fejlesztését is.

Ünnepélyes üzemavató

Kiemelten fontosak a kertészeti ágazat, ezen belül az intenzív gombatermesztés technológiai fejlesztései, ezért ezeknek a komoly beruházásoknak a megvalósítását a kormány is támogatja. Ezek jelentősen hozzájárulnak ugyanis a hazai élelmiszertermelés versenyképességének a növeléséhez és az importkitettség csökkentéséhez – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a laskagomba-termesztéssel foglalkozó Pilze-Nagy cégcsoport üzemavató ünnepségén.

Somosné Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője előadásában elmondta,

az elmúlt évtizedekben a gombatermesztés, ezen belül a laskagomba-termesztés hatalmas fejlődésen ment keresztül, s a mezőgazdaság igazi sikertörténete lett.

Ezt az is mutatja, miközben a világ népessége 1,7-szeresére növekedett, addig a termesztett gombák mennyisége több, mint 30-szorosára. A világon 2013-ban 34 milliárd kiló gombát termesztettek, aminek 22 százalékát a shiitake, míg 19 százalékát a laskagomba-félék tették ki. Meglepő, de a csiperke csak a negyedik legnagyobb mennyiségben előálíltott gomba a maga 15 százalékával. A szakember hozzátette, a laskagombák népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon sokféle szubsztráton termeszthetők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: