0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytördemic Önkormányzatának felkérésére egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék: „Szürkebarát Párbaj” címmel.

Azt gondolom, a Szürkebarát szőlőt, s leginkább borát nem kell bemutatni a fogyasztóknak. Olyan ikonikus fajtáról van szó, amit még a bort legkevésbé kedvelők körében is ismerősen cseng.

A Szürkebarát születése

A franciáktól származó világfajta – a Pinot blanc és a Pinot noir rokona -, a Pinot gris, nálunk váltott nevet Szürkebarátra. Hazánkban a Pálos rend terjesztette el, olyan fajtát kerestek, amely cukor hozzáadása nélkül is kiváló misebort ad. A Szürkebarát szó, mint bornév megszületése a XX. század harmincas éveiben történt, a Badacsonyi Eszterházy szőlőbirtokon, annak elismert tiszttartója, Krassay Vilmos bábáskodása mellett. S, hogy a magyarságunkra is adjunk valamit, a múlt század elején keresztelték át, a csuhások szürke viselete alapján. Így vált sokak szemében a francia eredetű Szürkebarát igazi magyar fajtává.

Az első Szürkebarát Párbaj

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytördemic Önkormányzatának felkérésére egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék: „Szürkebarát Párbaj” címmel első alkalommal hívja életre Magyarországon a legnagyobb Szürkebarát kóstolóját.

Az augusztus 1-re időzített rendezvény nemcsak kóstolási lehetőség, hanem valódi mesterkurzus is, ahol a Szürkebarát fajta múltja, jelene és jövője is fókuszba kerül.

Az esemény keretében a Badacsonytördemicen lévő Faluházban augusztus 1-jén 24 szürkebarát tételt mutatnak be a nagyközönségnek és a szakmának: 12 bort Badacsonyból, a borvidéki borverseny legmagasabbra értékelt tételei közül, valamint 12 tételt az ország különböző borvidékeiről, ezzel lehetőséget teremtve egy országos összevetésre és stíluspárbeszédre.

A „párbaj” elnevezés ugyan játékos, de a cél komoly: nem a legjobb bort keresik, hanem a legkülönbözőbb stílusú szürkebarátokat állítják reflektorfénybe, hogy kiderüljön, miként illeszkednek a nemzetközi trendekhez, és milyen irányban fejlődhet tovább a fajta a hazai borászatokban.

A sétáló kóstolóval egybekötött mesterkurzus szakmailag is különleges alkalom lesz, hiszen borszakértők, borászok és fogyasztók közösen értékelhetik a bemutatott borokat, egyfajta közösségi élményt hozva létre, amelyből új impulzusok születhetnek a fajta hazai jövőjét illetően.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: