Időről időre előkerül a kérdés, mennyire egészséges a borfogyasztás. Ismerjük a bor, a benne megtalálható anyagok jótékony hatását, nem is olyan régen még patikákban árultak gyógybort, különböző növények boralapú tinktúráját. Senkinek nem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze áldásos hatását. Ma mégis egyre több helyről támadják évezredes hagyományunkat. Pedig a mértékletes borivásnak számtalan előnyét ismerjük.
A bor végigkíséri az emberiség, de az egyének életét is. Fontos szerepet töltött be társadalmak fejlődésében, fennmaradásában, de a bölcsőtől a koporsóig azóta is velünk van. Talán legismertebb a római légiókban betöltött szerepe, akik számára nem csak szomjoltó ital volt, hanem energiaforrás, de hódító útjaik során kihasználva aszeptikus hatását, bátran ihattak a helyi forrásokból is. A rómaiak – görög mintára – vízzel hígították a bort, amit vinumnak neveztek, ellentétben a tömény, hígítatlan merummal.
Évszázadokon átívelő borfogyasztás
A bor évszázadok óta fontos kulturális és társadalmi szerepet töltött be szerte a világon. Fogyasztását azonban gyakran ellentmondásosan ítélték meg a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő lehetséges egészségügyi kockázatok miatt.
Mint az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) honlapján olvasható, a bor egyik fő polifenolja a rezveratrol megtalálható a vörösborokban. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a rezveratrol csökkenti a gyulladást, javítja a sejtműködést, valamint támogatja a szív- és érrendszer, valamint az agy egészségét.