0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

A matcha tea titka

Akik kipróbálják a matchát, nemcsak egy különleges itallal gazdagodnak, hanem egy új reggeli szokással is. Elkészítése időt igényel – de épp ez adja a varázsát.

Megállít a rohanásban, figyelmet kér, és közben csendesen ébreszt. Talán pont erre van szüksége most az olvasónak is.

A tavasz Japánban a teakertek legfontosabb időszaka: megkezdődik a matcha alapjául szolgáló levelek szürete. A friss hajtásokat ilyenkor kézzel válogatják nagy gondossággal, hiszen ezekből készül a legkiválóbb minőségű porított zöld tea.

Fotó: dungthuyvunguyenPixabay

A szedést megelőzően a teanövényeket több héten át árnyékolják, ami fokozza a klorofilltermelődést, ennek köszönhetik a levelek élénkzöld színüket és lédúsabb, édesebb ízvilágukat. A tavaszi szüret tehát nem csupán munkafolyamat, hanem a japán teatermesztés egyik legünnepibb és legmeghatározóbb szakasza, hiszen az év legfinomabb matchája ebben az időszakban készül.

Ahogy itt a jó idő, személyes kedvencem a hűsítő matchatonik. Ehhez a kevés meleg vízben elkevert matchát tonikkal öntöm fel, és uborkaszelettel vagy mentaággal, jégkockákkal tálalom. Legjobb hűsítő a kánikulában!

Egy korty történelem

Bár a matcha napjainkban Japánhoz kötődik, eredete egészen a Tang-kori Kínáig nyúlik vissza. A tea porításának és vízzel való felkeverésének gyakorlata onnan ered, de Japánban tökéletesítették, ahová a 12. században érkezett meg, és a zen buddhista szerzetesek a meditáció kiegészítőjeként kezdték fogyasztani.

A tea segítette őket az éberség megőrzésében, miközben a lelki elmélyülést sem zavarta meg – egyensúlyt teremtett test és tudat között. A későbbiekben a szamurájok, majd a teaceremóniák mesterei is felfedezték az értékét. A japán teaceremónia – a chanoyu – nem csupán teá­zás, hanem művészet, filozófia és életfelfogás.

A matcha így vált nemzeti kinccsé, amely ma is a japán identitás fontos része.

Mitől különleges és egészséges?

A matcha tehát egy japán zöld tea, amihez a leveleket szüret és szárítás után finom, púderszerű porrá őrlik. Ezért ezt a teát nem úgy isszuk, mint a többi zöld teát, vagyis nem áztatjuk, hanem meleg vízben elkeverve feloldjuk, ezáltal a teljes levelet elfogyasztjuk, így a teában megtalálható jó összetevőket – mint az antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok – teljes egészében bevisszük a szervezetünkbe.

A különleges termesztési módnak köszönhetően a matcha tele van antioxidánsokkal, különösen egy EGCG nevű katechinnel, amelyről kutatások kimutatták, hogy hatékonyan támogatja a sejtek védelmét és az immunrendszer működését. Ugyanakkor a koffein és az L-theanin együttes jelenléte különleges hatást eredményez: energizál, de nem pörget fel túlságosan, ezért sokan a kávé nyugodtabb, a zenhez közelebb álló alternatívájaként tartják számon.

A matcha otthoni elkészítése

Elsőre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de valójában néhány mozdulattal egy meditatív reggeli szertartás részévé válhat. A legfontosabb, hogy jó minőségű, lehetőleg ceremoniális kategóriájú matchát válasszunk, főként, ha magában, vízzel szeretnénk fogyasztani. Ez a fajta selymes, lágy ízvilágú, nincs benne fanyar utóíz, ami a gyengébb minőségű poroknál előfordulhat.

Egy teáskanál (2 g) matchaport elkeverünk 1 dl 70-80 °C-os vízzel, lehetőleg bambuszecset, azaz chasen segítségével. Ezzel nemcsak homogén italt kapunk, hanem szép habos felszínt is. A sűrű hab fogja adni a tea édeskés utóízét. A keverés mozdulata kis gyakorlást igényel, de hamar ráérez az ember: gyors csuklómozdulatokkal, W vagy N alakzatban habosítsuk. Ez a folyamat néhány percig tart, és minél több, sűrűbb a hab, annál sikeresebb az elkészítés és finomabb lesz a tea.

Fotó: Varga Marianna, Freepik
Ha valaki először kóstolja, érdemes kevés növényi tejjel lágyítani, így matcha lattét készíteni, amit akár édesíthetünk is kevés mézzel vagy agávésziruppal. Ez jó átmenet lehet azoknak, akik még barátkoznak az erőteljesebb, növényes ízvilággal.

Helye a gasztronómiában

Ahogy megismerte a nyugati világ is a matchát, úgy bővült a felhasználási területe és vált alapanyaggá a kávézókban, cukrászdákban. Manapság már nemcsak önmagában fogyasztjuk, hanem keverhetjük a reggeli smoothie-ba, megjelenik süteményekben, fagylaltokban, sőt akár házi energiagolyókban is. Ehhez már elegendő a B minőségű, úgynevezett kulináris matcha, melynek termesztése és feldolgozása valamivel egyszerűbb, gyorsabb, így kedvezőbb áron lehet hozzájutni.

5 ital ami segít feltölteni a magnézium tartalékaidat

8 gyógynövény, mely segítheti a fogyást

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: