0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 1.

Az EU–Mercosur megállapodás: lehetőség vagy fenyegetés az állattenyésztésben?

Az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezmény új lehetőségeket hozhat a világ élelmiszer-kereskedelmében. Az állattenyésztők viszont attól tartanak, hogy az olcsó dél-amerikai import veszélybe sodorja az európai termelőket.

Az Európai Unió és a Mercosur (Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay) közötti szabadkereskedelmi egyezmény évtizedes tárgyalások után jutott el a ratifikáció közeli állapotba.

A megállapodás célja a vámok leépítése és a kereskedelmi akadályok csökkentése: az EU hozzáférést nyerne a dél-amerikai piacokhoz az ipari termékek és szolgáltatások terén, míg a Mercosur országai számára megnyílnának az európai élelmiszer- és agrárpiacok.

Illusztráció
Forrás: Freepik

A dokumentum értelmében a dél-amerikai országok jelentős mennyiségű marhahúst, baromfit és más állati eredetű terméket exportálhatnak vámmentesen vagy kedvezményes vámtételek mellett az EU-ba. Ez önmagában is érzékeny pont, hiszen Európában – különösen Nyugat-Európában – a marhahústermelők már így is nehezen tartják a lépést a fogyasztói árnyomással és a zöld átállás költségeivel.

A hús ára: miért félnek az európai gazdák?

A Mercosur országokban az állattenyésztés teljesen más gazdasági környezetben zajlik.

Brazíliában és Argentínában a hatalmas legelőterületek és az alacsonyabb állat-egészségügyi, környezetvédelmi előírások miatt jóval olcsóbban lehet előállítani a húst.

Ez a költségelőny az export révén közvetlenül megjelenhet az európai boltok polcain.

Illusztráció
Forrás: Freepik

Az európai termelők fő érve az, hogy a két kontinens közötti szabályozási különbségek miatt tisztességtelen versenyhelyzet állhat elő. Amíg az uniós gazdáknak szigorú állatjóléti, antibiotikum-felhasználási és környezetvédelmi normáknak kell megfelelniük, addig a Mercosurban sokkal lazább szabályozás mellett termelnek.

Ez nemcsak árversenyt okozhat, hanem az élelmiszer-biztonsági szempontokban is eltéréseket eredményezhet.

A fogyasztói oldal ugyanakkor árnyaltabb. A boltokban olcsóbb hús jelenhet meg, ami a vásárlóknak rövid távon kedvező lehet, hosszabb távon viszont az európai húságazat leépüléséhez vezethet. Ez pedig a vidék megtartóerejét, a foglalkoztatást és a feldolgozóipart is érintené.

Magyar szemmel: lehetőség vagy zsákutca?

A hazai gazdák az uniós normák betartásával dolgoznak, ami jelentős költségtényező, ugyanakkor erős minőségi garancia is.

A magyar agrárszakma attól tart, hogy a Mercosur felől érkező, jóval olcsóbb marhahús és baromfi ellehetetleníti a hazai termelőket. Bár Magyarország nem tartozik a nagy marhahús-termelők közé, az ágazat fejlődése az elmúlt években biztató volt. Egy esetleges árverseny azonban megtörheti ezt a lendületet.

Másrészt a magyar élelmiszeripar – különösen a feldolgozott, magas hozzáadott értékű termékek exportja – profitálhat abból, ha a dél-amerikai piacokon könnyebben értékesíthet. A kérdés tehát kettős: rövid távon a hazai állattenyésztők veszteségekkel számolhatnak, hosszabb távon viszont lehetőség nyílhat az export bővítésére.

Zöld aggályok és társadalmi vita

A megállapodás körüli viták nem csupán gazdasági természetűek.

Civil szervezetek és környezetvédők azzal érvelnek, hogy a dél-amerikai marhahústermelés bővítése tovább gyorsíthatja az Amazonas esőerdőinek pusztulását.

Az erdőirtás, a szarvasmarha-tenyésztés és a szójaexport összefonódása már így is komoly globális környezeti problémát jelent.

Illusztráció
Forrás: Freepik

Európában pedig az állattenyésztés jövője, a klímavédelmi célok és a fenntartható mezőgazdaság összeegyeztetése kerül napirendre. A kérdés végső soron az, hogy a szabadkereskedelem előnyei felülírják-e az állattenyésztők, a vidék és a környezetvédelmi szempontok érdekeit.

Az EU–Mercosur megállapodás sorsa még nem dőlt el véglegesen, de az biztos, hogy ha életbe lép, mélyreható változásokat hoz az európai állattenyésztésben.

Magyarország és az egész kontinens előtt ott a dilemma: miként lehet egyszerre versenyképesnek maradni, megőrizni a fogyasztói biztonságot és közben megfelelni a fenntarthatósági elvárásoknak?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: