Farkas Róbert harkányi méhésszel történt meg az eset, aki azon nyomban munkához látott, és még aznap elkészült az Pilleméz első prototípusa.
Farkas Róbertet évek óta foglalkoztatta a gondolat, milyen, a szokványostól eltérő terméket lehetne csinálni, amely nagyobb keresletet generál a méz iránt. Ugyanis az elmúlt évek kihívásai világossá tették számára, hogy a hagyományos utak ma már nem elégségesek.


Ez a fennálló helyzet késztette arra, hogy nyitott szemmel járjon a világban és megtalálja azt a piaci rést, amit még eddig senki. A méhészt tettekre ösztönző televíziós műsor egy olyan édesség készítését mutatta be, mely nagyon hasonlított a most már Pilleméznek elnevezett termékre. Az első Pilleméz már aznap elkészült, de természetesen a tökélyre fejlesztéshez időre volt szükség. A tökéletesítés folyamata öt hónapot vett igénybe, mialatt 90-100 kilogramm mézet használtak fel. A kísérletek során egy adag fél kilogrammból készült.
– A Pilleméz csak a nevében hasonlít a pillecukorra, ugyanis a technológia is más. A Pilleméz készítése folyamán a mézet nem hőkezeljük, míg a pillecukor fél órát forráspont fölött fő – magyarázza Róbert.
Cukrászipari habverőgéppel keverik, miután megszilárdult, tápiókakeményítőbe forgatják. Több kísérleti szakasz is szólt arról, milyen méz legyen az alapanyag. A döntés számtalan kóstoltatás után a legkevésbé karakteres akácmézre esett – ez mindenkinek ízlett, míg a különlegesebb fajtamézeket az emberek vagy szeretik, vagy nem.

A kíméletes eljárásnak köszönhetően a Pilleméz megőrzi az akácmézben található értékes enzimeket és vitaminokat, így a fogyasztása nemcsak élvezet, hanem természetes támogatást is nyújt a szervezet számára. A Pilleméz ehető magában, de italok ízesítésére is alkalmas, ugyanis visszaoldható, tehát kávé, tea édesítésére is használhatjuk.
A saját védelme mellett azért is tartotta fontosnak Róbert ezt a lépést, mert nem szerette volna, ha mások is alkalmazni kezdik ezt a módszert úgy, hogy a nagyobb profit érdekében a mézet cukorral dúsítják.

A Pilleméz 2023-ban a gyulai mézversenyen debütált, ahol Innovációs Különdíjat nyert. Az MTI ezt írta: „A gyulai mézversenyen a harkányi méhész a sokat látott zsűritagokat is meglepte.” A termék minden engedélye 2024 januárjában tette lehetővé, hogy a Pilleméz árusítható termék legyen, így a bemutatkozására ekkor kerülhetett sor a harkányi piacon.
A Pilleméznek köszönhetően mára „kinőtték magukat”, hamarosan beköltözhetnek a jelenleg engedélyezés alatt álló pécsi üzemükbe, ahol munkájukat már kistermelőből társas vállalkozássá fejlődve folytathatják.