0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 7.

Pilleméz: Innováció a mézpiacon

Az ember évekig gondolkodik egy formabontó ötleten, majd egy ismeret­terjesztő filmnek köszönhetően megszületik az átütő gondolat.

Farkas Róbert harkányi méhésszel történt meg az eset, aki azon nyomban munkához látott, és még aznap elkészült az Pilleméz első prototípusa.

Farkas Róbertet évek óta foglalkoztatta a gondolat, milyen, a szokványostól eltérő terméket lehetne csinálni, amely nagyobb keresletet generál a méz iránt. Ugyanis az elmúlt évek kihívásai világossá tették számára, hogy a hagyományos utak ma már nem elégségesek.

A méz felvásárlási ára méltatlanul alacsony lett, míg a méhészek munkája semmivel nem lett könnyebb. Ezért a megoldás a hozzáadott érték és a maga által előállított méz innovatív feldolgozása.
Fotó: Pilleméz
Fotó: Pilleméz
Fotó: Pilleméz

Ez a fennálló helyzet késztette arra, hogy nyitott szemmel járjon a világban és megtalálja azt a piaci rést, amit még eddig senki. A méhészt tettekre ösztönző televíziós műsor egy olyan édesség készítését mutatta be, mely nagyon hasonlított a most már Pilleméznek elnevezett termékre. Az első Pilleméz már aznap elkészült, de természetesen a tökélyre fejlesztéshez időre volt szükség. A tökéletesítés folyamata öt hónapot vett igénybe, mialatt 90-100 kilogramm mézet használtak fel. A kísérletek során egy adag fél kilogrammból készült.

– A Pilleméz csak a nevében hasonlít a pillecukorra, ugyanis a technológia is más. A Pilleméz készítése folyamán a mézet nem hőkezeljük, míg a pillecukor fél órát forráspont fölött fő – magyarázza Róbert.

Róberték technológiájában a méz a legmagasabb hőmérsékleten még a kaptárban van. Az elkészítése rendkívül egyszerű.

Cukrászipari habverőgéppel keverik, miután megszilárdult, tápiókakeményítőbe forgatják. Több kísérleti szakasz is szólt arról, milyen méz legyen az alapanyag. A döntés számtalan kóstoltatás után a legkevésbé karakteres akácmézre esett – ez mindenkinek ízlett, míg a különlegesebb fajtamézeket az emberek vagy szeretik, vagy nem.

Fotó: Pilleméz

A kíméletes eljárásnak köszönhetően a Pilleméz megőrzi az akácmézben található értékes enzimeket és vitaminokat, így a fogyasztása nemcsak élvezet, hanem természetes támogatást is nyújt a szervezet számára. A Pilleméz ehető magában, de italok ízesítésére is alkalmas, ugyanis visszaoldható, tehát kávé, tea édesítésére is használhatjuk.

Egyelőre sikerült megtartani a Pilleméz piaci egyeduralmát. Azért, hogy ez így is maradjon, még 2023-ban elindították a gyártásra a szabadalmi eljárást.

A saját védelme mellett azért is tartotta fontosnak Róbert ezt a lépést, mert nem szerette volna, ha mások is alkalmazni kezdik ezt a módszert úgy, hogy a nagyobb profit érdekében a mézet cukorral dúsítják.

Fotó: Pilleméz

A Pilleméz 2023-ban a gyulai mézversenyen debütált, ahol Innovációs Különdíjat nyert. Az MTI ezt írta: „A gyulai mézversenyen a harkányi méhész a sokat látott zsűritagokat is meglepte.” A termék minden engedélye 2024 januárjában tette lehetővé, hogy a Pilleméz árusítható termék legyen, így a bemutatkozására ekkor kerülhetett sor a harkányi piacon.

A Pilleméznek köszönhetően mára „kinőtték magukat”, hamarosan beköltözhetnek a jelenleg engedélyezés alatt álló pécsi üzemükbe, ahol munkájukat már kistermelőből társas vállalkozássá fejlődve folytathatják.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: