0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 14.

A fűszerek kedvező mellékhatásai

A fűszerek megízesítik ételeinket, de emellett kedvező mellékhatásokkal is rendelkeznek, sőt egyesek komoly gyógyhatással is...

Megfűszerezett kapcsolatok

Ahogy a kertben vannak egymást segítő növények, úgy a konyhában is rábukkanhatunk olyanokra, amelyek különösen szeretnek egymás közelében lenni. Jó kapcsolatuk titka egyszerű, amellett hogy mindenki önmaga legjavát adja, igyekszik a lehető legjobbat kihozni a másikból is.

A zöldségek, gyümölcsök és a fűszernövények kapcsolata részben az ízek harmóniájáról szól, részben pedig arról, hogyan segíthetnek nekünk az étel megemésztésében. És nem utolsó sorban -mint ahogyan arról korábban már szó volt- a fűszernövények képesek ételeink tápértékét is megnövelni.

fűszerek

A fűszerek kedvező mellékhatásai

A fűszernövények nemcsak az ételek élvezeti értékét fokozzák, hanem többféle pozitív élettani hatást is kifejtenek. Többnyire emésztést könnyítő, görcsoldó, epehajtó, szélhajtó hatásúak. Ösztönzik az emésztőnedvek termelését és kiválasztását. Gyomorerősítő és gyomorvédő funkciójuk is jelentős. Általában étvágyjavító hatással is bírnak, és felfúvódás, telítettségérzet esetén is eredményesen használhatók.

Kiemelt jelentőséggel bírnak a nátriumszegény étrenden levők számára, mivel fűszerek használatával sótakarékos, mégis ízletes ételek készíthetők. Bátran kijelenthető, hogy gyógyítanak és ízesítenek egyszerre.

Összeillő partnerek

És akkor most lássuk ki kihez illik legjobban…

Babérlevél: hüvelyesek, káposztafélék, paradicsom hagyományos kísérője.

Bazsalikom: paradicsom-, bab-, vegyes zöldséglevesek ízesítője. Gyümölcsök közül szívesen társul szamóca, cseresznye, málna, szeder, ribizli, szőlő, körte, alma, narancs és grapefruit mellé.

Borsikafű: hüvelyesek és káposztafélék mellé feltétlen ajánlott fűszer, de a burgonya és sok más zöldségféle is szívesen társául fogadja. Mártások, saláták, savanyúságok, levesek, főzelékek ízesíthetők vele, de a nehezebb ételek fogyasztása után is hálásak leszünk, ha időben gondoltunk a használatára.

Citromfű: jellegzetesen citromos aromája jól kiegészíti a salátákat, a paradicsomot, a gombát és a túrót. Érdekes párost alkot cukkinivel, sütőtökkel, sárgarépával, burgonyával. Gyümölcsös fogások, fűszeres mártások alkotórésze lehet. Savanyúságok és növényi ecetek ízesítésénél is előkerülhet.

Fahéj: édes jellegű, gyümölcsös levesek kitűnő aromájú ízesítője. Mivel a gyümölcsök nagy része magas víz- és cukortartalommal rendelkezik, ezért erjedésgátló tulajdonsága kész főnyereménnyé teszi.

Fekete bors: túlzás nélkül állítható, hogy gyakorlatilag mindenbe beletehetjük és bele is tesszük. És ezt nagyon jól is tesszük, mert megnöveli társai hatékonyságát, ahogy ezt a kurkuma kapcsán már ismerjük.

Csíraölő, emésztést javító és serkenti a nyálelválasztást. Viszont a gyomorsav szekrécióját is. Emiatt az érzékeny gyomrúaknak, illetve gyomorfekélyes esetekben kerülni érdemes. Helyettesítésére szóba jöhet a borsikafű, borshelyettesítő fűszerkeverékek és a valamivel gyengédebb szegfűbors is.

Fűszerpaprika: népszerű ízesítőnk, a pörkölt alapot igénylő magyaros fogások nélkülözhetetlen eleme. Vértisztító, szélhajtó, étvágyjavító hatású. Serkenti az emésztést, de a gyomorsav szekréciót is, ezért megfontoltan adagoljuk.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu