Ide tartoznak a növényi csírák és a mikrozöldek is, amelyek hasonlónak tűnnek, termesztésük és értékesítésük szempontjából azonban jelentős különbség van közöttük. Míg a mikrozöldek őstermelőként és kistermelőként termeszthetőek és értékesíthetőek, a növényi csírák előállítása viszont engedélyköteles tevékenységnek számít.
A különbség abból adódik, hogy a mikrozöldek zöldségnek minősülnek, a csírák élelmiszer-biztonsági szempontból azonban kiemelten kockázatos termékek.

A mikrozöldek viszont őstermelőként és kistermelőként is termeszthetőek és értékesíthetőek. Őstermelőként termelt mikrozöldet végső fogyasztónak (pl. piacon) vagy kiskereskedelmi, illetve vendéglátó létesítménynek értékesíteni csak regisztrált kistermelőként lehet.
Amennyiben tehát a cél a saját termesztésű, biztonságosan értékesíthető zöld előállítása, a mikrozöldek jelentik a megfelelő választást, hiszen a csírák előállítása kizárólag engedélyezett élelmiszeripari körülmények között lehetséges.