Szerző: Rostási Nikolett
Pontosan ezért választotta a Thuróczy család ezt a különleges alapanyagot. Vállalkozásukban, a Tu-ti Tökmagban nagy gondossággal dolgozzák fel ezt az apró, de rendkívül értékes magot, és szeretettel juttatják el vásárlóikhoz.
Azt vallják, hogy a természetes dolgok adják az élet ízét. Ezért is döntöttek a tökmagfeldolgozás mellett. Kézműves módon, maximális odafigyeléssel dolgoznak, hogy ne csak egészséges nassolni valót, hanem élményt is nyújtsanak a vásárlóiknak. Kézműves módon, maximális odafigyeléssel dolgoznak.

Fotó: Thuróczy család
– Húsz évvel ezelőtt kezdtük a tökmag termesztését Északkelet-Magyarországon, Göncruszkán, a családommal együtt. Négy éve már feldolgozással is foglalkozunk.
Szerencsénk volt, felvettük a kapcsolatot egy Zala vármegyei céggel, akik biztosítottak vetőmagot, majd a megtermelt terméket fel is vásárolták – mesélt a kezdetekről Thuróczyné Tóth Tünde tulajdonos.
Hidegen préselve
Immár öt éve annak, hogy belevágtak a tökmagolaj-előállításba is. A sikerben eleinte kételkedtek, hiszen a magyar gasztronómiában nem igazán használták ezt az „Őrség aranyának” is nevezett alapanyagot. A kockázatvállalásnak meg lett az eredménye, mára egyre többen ismerik, szeretik, s j19ótékony hatása miatt egyre többen fogyasztják a tökmagot, illetve az abból készülő olajat. Emellett szintén hidegen préselt napraforgóolajat is előállítanak.
– Minden a vetéssel kezdődik. Ehhez és a sorközműveléshez traktorra van szükség. A növények gondozása nagy figyelmet igényel egészséges fejlődésük érdekében. A munkafolyamatokat leginkább a férjem végzi.
Ennek első lépése, hogy a már besárgult tököket gépi segítséggel sorokba toljuk. Ekkor a tök elválik a szárától, majd körülbelül 10-12 nap múlva tökmag-betakarító géppel „roppantjuk” össze őket. Ekkor a gép a tökmagot egy tartályba összegyűjti, a hús pedig a földön marad. Utóbbit beszántjuk a földbe, ezáltal visszapótoljuk a tápanyagot a talajba. A tartályba összegyűjtött tökmagot telephelyünkön megmossuk, megszárítjuk. Ezután kézzel átválogatjuk, így az esetlegesen sérült, törött darabokat elkülönítjük. Az ép magok egy részét csomagoljuk, másik részét pedig préseljük. Utóbbival érjük el, hogy hidegen préselt tökmagolajat tudunk előállítani, így a vitamin-, ásványianyag-tartalma megmarad – magyarázta a tulajdonos.
