0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 3.

Mitől minőségi egy szénabála?

A minőségi szénabálakészítés neves szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyenek a jó bála ismérvei. Valóban itthon bálabűnözés folyik? Komjáthi Gábor, Lukács Ernő nyomdokaiba lépve 1979-től foglalkozik a bálakészítés tudományával - és ez nem túlzás.

Szirák. A nógrád vármegyei lankákon, a pásztói járásban elterülő község mindent ,,tud”, amit egy kis nógrádi településnek tudnia kell – illatos, füves domboldalaival, a határban nyáresti, majd őszbe hajló szöcskemuzsikájával, rendezett településképével még talán a vidéken felnövő, vagy a vidékre vágyó generáció számára is vonzó perspektívát nyújthat. Legalábbis jó ezt hinni.

Annak idején itt vert gyökeret a Sziráki Állami Gazdaság, mely országunk egyik legnívósabb mezőgazdasági termelő-feldolgozó szerveződése volt, és bár mára már csak történelem, az egykori gazdasági létesítmények új tevékenységnek adnak teret. Komjáthi Gábor évtizedek óta tevékenykedik a térségben, mint a szénakészítés és szalmabálázás egyik neves szakértője.

Komjáthi Gábor a bálázás és szénakészítés szakértője Szirákon (Fotó: Komjáthi Gábor)
Komjáthi Gábor a bálázás és szénakészítés szakértője Szirákon (Fotó: Komjáthi Gábor)

Kezdő lótartóként jómagam is hamar szembesültem a bálaminőség problematikájával, amikor a jóhiszeműen megvásárolt bála megbontásakor hatalmas penészfelhő kelt szárnyra – a takarmányra kiadott pénzzel egyetemben. Hogyan válasszunk jól fűszénabálát? Kitől érdemes megvenni? Milyenek a jó minőségű bála ismérvei? Ilyen kérdéseket tettem fel Komjáthi Gábornak.

A gazdaság felépítése

Gábor 1100 ha-on gazdálkodik üzlettársával, és emellett két családi gazdaságot is integrálnak. Repcével, búzával, őszi búzával, bíborherével és lucernamag-termesztéssel foglalkoznak. Tavaszi vetésbe már nem vágnak bele a klímaváltozásból fakadó kockázatok miatt. A vadkárról már nem is beszélve. Gábor az AKG programban részt vevő termelőket (lucerna) is integrál, és a következő ciklusban 700 ha várható a pillangós növény területeit illetően.

Természetesen füves területekből is akad bőven, nem kevesebb, mint 600 ha kaszáló, mely a minőségi szénakészítés alapja. Jelenleg 42 lovardát látnak el, illetve az ország egyik legjobb tejelő tehenészetét is fűszénával, lucernaszénával és –szalmával. A vevőkör olyan zárt, hogy további bővülésre nincsen lehetőség, az utolsó báláig lekötik a lovardák a rendelkezésre álló mennyiséget. Gábor alakította ki ezt a kereskedelmi struktúrát: raktároznak, igény szerint szállítanak, helyszíni elhelyezést biztosítanak, és ami minden bálakészítőtől elvárható lenne, mindezt garanciával teszik, és ez a szakember esetében nem csupán üzletpolitika, nem túlzás azt állítani, hogy hitvallás is.

bálázás júniusban szirák fotó: Komjáthi Gábor
Bálázás a júniusi forróságban: ez kell a valódi száradáshoz (Fotó: Komjáthi Gábor)

A telep 8 ha területen helyezkedik el, és nem elég, hogy a saját területeket gondozzák, ezen felül önkéntes ellátási kötelezettségük van Szirákon és a környékben, ha valaki kis tételben igényel, azt viszik. Ha bérmunkába hívják, nincs mese, menni kell, mondja Gábor. Az egykori, és az ország legjobbjai között számon tartott Sziráki Állami Gazdaság területén immár kizárólag a kaszálás, bálázás, gabona és bálatárolás számára alkalmas terek maradtak fenn. Nagy teljesítményű tehenészetekben az állatok bendőjének szárazanyag-tartalmát szalmával állítják be, magyarázza Gábor. Erre csak kiváló minőségű extra sárga szalma alkalmas.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: