0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 4.

Ismeri a főbb lencsetípusokat? Mire jó a barna a zöld a vörös, vagy a fekete?

Van belőle, barna, zöld, vörös, fekete… és mind másféleképp használható. Értékes fehérje forrás a konyhatechnikában pedig nagy segítség a lencse.

A lencse (Lens culinaris) az emberiség egyik legrégebbi termesztett növénye, melynek jelentősége évezredek óta töretlen. A hüvelyesek családjába tartozó apró, de tápanyagban gazdag magok nemcsak a hagyományos magyar konyhában, hanem a modern, tudatos táplálkozásban is egyre nagyobb szerepet kapnak.

Szerepük a konyhában

A lencsék színe és mérete eltérő, ami meghatározza a főzési időt és a legjobb felhasználási módot, így rendkívül sokoldalúvá téve őket a konyhában.

A legismertebb és legelterjedtebb típus a barna lencse. Ennek enyhén földes íze van, és főzés során hajlamos kissé szétfőni, pépesedni. Éppen ezért ideális alapanyag a hagyományos lencselevesekhez, főzelékekhez, sűrű ragukhoz és pástétomokhoz. Általában ez a fajta igényli az áztatást a főzés megkezdése előtt.

zöld lencse
Fotó: Pixabay

A vörös lencse ezzel szemben hántolt, így gyorsan fő, és teljesen szétesik, krémes, édeskés állagot adva az ételnek. Tökéletes választás a dahlokhoz (indiai lencseragu), sűrű krémlevesekhez és bébiételekhez. Óriási előnye, hogy nem igényel áztatást, és mindössze 15-20 perc alatt elkészül. Annak köszönhetően, hogy főzéskor szétesik, remekül sűríthetők vele például pörköltek, vagy bolognai ragu is.

A zöld lencse egy héjas fajta, mely enyhén borsos ízű, és a főzés során is jól tartja az alakját. Konyhai szerepe elsősorban a salátákban, köretekben, piláfokban és olyan ételekben van, ahol fontos, hogy a lencse ne essen szét. Emiatt azonban hosszabb főzési időt igényelhet.

Különleges és elegáns megjelenésű a fekete (Beluga) lencse. Apró, fényes fekete szemei a beluga kaviárra emlékeztetnek, gazdag és intenzív íze van, ráadásul főzéskor kiválóan megtartja az állagát. Leginkább gourmet salátákhoz, halételekhez és hidegtálakhoz használják, ahol a megjelenés is számít. Hasonlóan jó állagot tart a puy-i lencse (más néven francia zöld lencse), amely kisebb méretű, márványos zöld színű, enyhén diós ízzel bír. Ezt a minőségi lencsét főleg exkluzív köretekhez és salátákhoz ajánlják.

Érdemes megjegyezni, hogy a barna és zöld lencse esetében – ha van rá idő – az 1-2 órás áztatás nemcsak a főzési időt rövidíti, de segíti a könnyebb emésztést is.

A lencse élettani hatásai

A lencse táplálkozástudományi szempontból egy igazi „szuperétel”, amely számos előnnyel jár a szervezet számára, főként a kiemelkedő rost- és fehérjetartalmának köszönhetően. A lencse rendkívül gazdag növényi alapú fehérjékben, ami miatt a vegetáriánus és vegán étrend egyik alappillére. Gabonaételekkel (például rizzsel vagy teljes kiőrlésű kenyérrel) kombinálva ráadásul komplett fehérjét biztosít a szervezet számára. Emellett kiemelkedő a rosttartalma is, amely oldható és oldhatatlan rostokból áll.

Ez a magas rostmennyiség támogatja az emésztést, enyhíti a székrekedést, táplálja a jótékony bélbaktériumokat (prebiotikus hatás), valamint hosszú távú jóllakottság érzetet nyújt, ami támogatja a testsúlykontrollt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: