0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 28.

A teheneknek is árt a mikorműanyag – és rajtuk keresztül mi is kaphatunk belőle

A mikroműanyagok – az apró műanyagrészecskék, amelyek széles körben jelen vannak a mezőgazdaságban is– kölcsönhatásba lépnek a szarvasmarhák első gyomrában, a bendőben található mikrobiális ökoszisztémával, és megzavarják azt –derül ki egy kutatásból

„Munkánk az első lépés annak megértésében, hogy milyen biológiai következményei vannak a mikroműanyagoknak a haszonállatokra nézve” – mondta Daniel Brugger vezető kutató, a Helsinkiben működő Egyetem Társállat- és Monogasztrikus Termelésállat-táplálási tanszékének docense. „Sürgős szükség van in vivo vizsgálatokra, hogy jobban megértsük az állatok egészségére és az élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatásokat, különösen mivel a globális műanyaggyártás tovább nő.”

A Helsinki Egyetem, a Zürichi Egyetem, a Hohenheimi Egyetem és a Müncheni Műszaki Egyetem közös kutatásának eredményei nemcsak arra világítanak rá, hogyan alakulnak át a mikroműanyagok a haszonállatok emésztőrendszerében, hanem arra is, milyen potenciális kockázatokat jelentenek az állategészség, a termelékenység és az élelmiszer-biztonság szempontjából. A tanulmány a Journal of Hazardous Materials folyóiratban jelent meg.

takarmány tehén szarvasmarha
Illusztráció
Fotó: Pavel Ivanov, Pixabay

Egy kontrollált laboratóriumi fermentációs rendszerben a kutatók tehénbendőből származó folyadékot erjesztettek szénával vagy árpával, valamint öt, mezőgazdasági környezetben gyakori mikroműanyag-típussal.

A mikroműanyagokat különböző szemcseméretekben és dózisokban tesztelték, hogy felmérjék hatásukat a bendőfermentációra, a mikrobiális aktivitásra és maguknak a műanyagoknak a változásaira.

A kutatás fő megállapításai a következők:

  • A vizsgált mikroműanyagok egyike sem maradt inert a bendőben; ehelyett kölcsönhatásba léptek a mikrobiális ökoszisztémával, megváltoztatva a fermentációt és a mikrobiális funkciókat.
  • Jelenlétük következetesen csökkentette a kumulatív gáztermelést – amely a teljes fermentációs aktivitás egyik kulcsindikátora –, függetlenül a műanyag típusától, szemcseméretétől vagy dózisától.
  • Az összes szárazanyag lebomlása nőtt a mikroműanyagok hozzáadásával, ami arra utal, hogy nemcsak a takarmány, hanem a műanyagtömeg egy része is lebomlott a fermentáció során, és a mikroműanyagok mérete is csökkent, ami növeli annak a kockázatát, hogy az állat szöveteibe is bekerül.
  • Árpaalapú kísérletekben a mikrobiális aktivitás eltolódott: a stresszválaszokhoz kötődő fehérjék aránya nőtt, míg a szénhidrát- és aminosav-anyagcserében részt vevőké csökkent – ez a mintázat tipikusan mikrobiális stresszválaszra utal.

Ezek az eredmények azt jelzik, hogy a mikroműanyagok megzavarják a normál mikrobiális anyagcserét, és nagy valószínűséggel legalább részben kisebb fragmentumokra bomlanak a bendőmikrobák hatására.

Következmények a mezőgazdaságra és az élelmiszer-biztonságra

A tanulmány fontos tudásbeli hiányt tölt be azzal kapcsolatban, hogy a mikroműanyagok hogyan viselkednek a haszonállatok emésztőrendszerében. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a szennyezett talaj és takarmány miatt a haszonállatok is ki vannak téve a mikroműanyag-szennyezésnek. Eddig azonban nem volt világos, hogy ezek a részecskék változatlanul haladnak-e át a rendszeren, vagy kölcsönhatásba lépnek a mikrobiommal.

Forrás: Phys.org