0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 1.

Batul, Szabadkai szercsika meg a többiek: régi almafajták értékei

Manapság sokan fordulnak nosztalgiával a régi gyümölcsfajták felé, mondván, hogy azok bezzeg jóízűek voltak és ellenállók a betegségekkel szemben.

Ízlésről nem érdemes vitatkozni, és az ellenállóságban is van valami, de nem ennyire egyértelmű a régi fajták megítélése.

Hazánkban több génbankban gyűjtötték össze a gyümölcsfajtákat, almából Újfehértón és a volt Kertészeti Egyetem soroksári tangazdaságában van/volt ilyen gyűjtemény, ahol értékelték is a fajtákat.

Általánosságban elmondható, hogy azok maradtak fenn hosszú távon, amelyeket egyszerű körülmények közt is jól lehet tárolni, de ez nem esik egybe azzal, hogy jóízűek is lettek volna.
Vilmos renet
Vilmos renet

A tárolást a vastag héj és tömör húsállomány segíti elő, ami a betegségek vagy károsítók ellen is védelmet nyújthat. Érdemes figyelembe venni, hogy honnan származik egy fajta, ugyanis az erdélyi vagy angol eredetű almák nehezen viselik a száraz és meleg körülményeket, ami a klímaváltozással még fokozódik is. Tóth Magdolna és munkatársai soroksári vizsgálatai szerint például a Pónyik alma keveset termett emiatt. Más régi almafajták termése nagyon ingadozó, bő termést kihagyó év követ, ez alól például a Sikulai volt kivétel. A Szabadkai szercsika, a Tordai piros kálvil, a Vilmos renet, a Sikulai alig betegedett meg lisztharmattól és varasodástól, viszont egyik sem bizonyult jól tárolhatónak romlás, héjbarnulás vagy nagy apadási veszteség miatt.

A soroksári vizsgálatokban például az Entz rozmaring, a Fehér Klára, a Téli banánalma, a Húsvéti rozmaring és a Daru sóvári fogékonynak vagy közepesen fogékonynak bizonyult varasodásra.

Közepes lisztharmatfertőzést a felvételezések szerint például a Fekete tányéralmán, a Budai domonkoson és a Füstös almán találtak.

Tóth Magdolna rezisztencianemesítési programjához vizsgálta a fajták tűzelhalással szembeni ellenálló képességét is, és megállapította, hogy a Batul, a Szabadkai szercsika és a Kéresi muskotály kiválóan használható e célra a nemesítésben. A Batul pedig értékes varasodásrezisztencia-géneket is hordoz.

Szabadkai szercsika
Szabadkai szercsika
Fotó: Király Ildikó
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: