Lőrincz Attilát, a VADEX Mezőföldi Zrt. vadfeldolgozási ágazat igazgatóját kérdeztük a járványhelyzetben megjelenő problémákról, azok megoldásáról.
• A hazai lőtt vadhús mennyisége 12 000 tonna évente. Változhat-e a koronavírusra-járványra való tekintettel ez a mennyiség?
– A hazai lőtt vadhús mennyiségének alakulását alapvetően nem a koronavírus befolyásolja, hanem az afrikaisertéspestis-járvány kapcsán elrendelt nagyarányú vaddisznóállomány-apasztás, a diagnosztikai célú kilövések számának megemelése. Ebből adódóan, a 150 százalékos kilövési tervek teljesítése miatt, jelentős lőtt vad árualap kínálatra lehet számítani ebben az évben.
A koronavírus kapcsán lezárták a határokat, átmenetileg megszűnt a külföldi bérvadásztatás lehetősége, ám ez jelenleg csak az őzbak vadászatokat érinti. Minden vadászatra jogosult a hazai vadászok bevonásával, különböző kedvezményekkel próbálja a kieső vadászati árbevételét pótolni, illetve a hús értékesítését kiseladás formájában megoldani. Tehát az őz esetében nem várható jelentős vadhúsárualap csökkenés.
Amennyiben a koronavírus kapcsán elrendelt határzárak az őszi vadászatok idejére feloldásra kerülnek Európában, akkor akár 14 000 tonna vadhús-árualapra is lehet számítani ebben az évben.
• Mennyiben érinti a járvány a feldolgozását, a szállítást, az exportot, illetve a vadhús piacra kerülését?
– A hazai vadfeldolgozó-üzemek tevékenységét jelentősen és azonnal befolyásolták a koronavírus-járvány kapcsán hozott hazai és az Uniós tagállamok által hozott rendeletek. A turizmus gyakorlatilag teljes Európában megszűnt, a fő fogyasztói piacot jelentő vendéglátó és gasztronómiai létesítményeket bezárták, a nagy ellátó központok vadhúskészletei telítődtek, a vadhús termékek piacukat vesztették, ezáltal értékesítésük ellehetetlenült. Az exportálási lehetőség bizonytalan időre kétségessé vált, ezért a hazai feldolgozók jelenleg raktárra termelnek.
A vadfeldolgozás szempontjából a változás tehát a késztermék – elsősorban tőkehús – piacok időszakos megszűnését idézte elő, amely hazánkban a három nagy vadfeldolgozót alapjaiban érintette.
A vadfeldolgozók – legyen az állami, vagy magántulajdonban lévő – az eladott áruk forgalmazásából finanszírozzák magukat. A jelentősebb magyar vadfeldolgozók az árualap döntő többségét Nyugat-Európába értékesítik. Ennek nem az az oka, hogy a magyar piacnál drágábban tudják eladni a termékeiket nyugaton, hanem pusztán az, hogy egyáltalán el tudják adni ott a termékeiket, mivel a hazai igény rendkívül alacsony. Azzal, hogy gyakorlatilag megszűnt a nyugat-európai piac, ez a feldolgozók működését alapvetően befolyásolta. Mivel a hazai vadhúsfeldolgozók tartalékkal nem rendelkeztek, nehéz finanszírozású helyzetbe kerültek.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az év ezen időszakában viszonylag kevesebb vad érkezik a feldolgozókba, így hozzánk is. Az üzemünk jelenleg tőkehúst termel. A nyugat-európai piac kiesését a hazai piac felépítésével kompenzáljuk, ami egy hónap után viszonylag stabil növekedést mutat.
• Milyen egyéb problémával, akadályokkal kell szembenéznie a vadhúsfelvásárlóknak a járvány miatt? (értékesítés, felvásárlás, egyéb.)
– A felvásárlók exportértékesítési lehetőségei megszűntek, a nyugat-európai nagykereskedelmi raktárak telítettek, a német vadhúsfeldolgozókból a jellemzően lengyel és magyar élelmiszeripari szakmunkások hazamentek, a kinti termelés leállt.
A hazai vadfeldolgozó-üzemek készletre termelnek, hűtő kapacitásuk és likviditásuk viszont véges. Komoly kihívás mindemellett, hogy folyamatos felvásárlásaikkal lehetőséget biztosítsanak a vadászatra jogosultaknak továbbra is lőtt vad árualapjuk elhelyezésére.
Ez a probléma látszólag csak a vadászatra jogosultat érinti, de természetesen hatással van a mezőgazdálkodókra is, hiszen, ha nincs hova értékesíteni a vadhúst, milyen feltételek mellett tud a vadászatra jogosult helyt állni a vadkárelhárítási kötelezettségének, hová teszi a vadászatból keletkező vadhúst, ha azt nem tudja értékesíteni
Társaságunk, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai piacon a vadhús késztermékeit elhelyezhesse, ezzel biztosítva azt az árbevételt, mely szükséges a folyamatos felvásárláshoz és termeléshez.
Soponyai Vadfeldolgozó üzemünkben napjainkban kezdődik olyan fogyasztásra és konyhai felhasználásra kész, kis kiszerelésű kényelmi termékek előállítsa, mint a szeletelt sonkafélék, a grillkolbászok, a pástétomok, a konzervek, a pácolt és nyers szeletelt, a kockázott húsok, a darálthúsok, vagy például a hamburgerpogácsák és csevap, amelyek közelebb tudják hozni a vadhúst a fogyasztókhoz.
További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.



