1. A használt szerek és módszerek hatásmechanizmusával -amennyire ez lehetséges- legyünk tisztában! Nem mindegy, hogy melyik szert/módszert milyen hőmérsékleten használjuk. Pl. az oxálcsurgatáshoz minél hidegebb kell (akár -5 fok C), az oxál szublimáláshoz viszont jobb ha melegebb van (10-12 fok). Esetleg még jobb, ha a kijáró méhek épp hordanak. De minden más szerről is jó, ha tudjuk, milyen hőmérsékleten hatnak a legjobban.
2. Az adott körülményeknek megfelelően minden évszakban kezeljünk. Tavasszal: tejsav, timol, heresejt kivágás; nyáron: oxálsavszublimálás, vagy egyéb engedélyezett szerekkel való sorozatkezelés, tartós hordozón oxálsav, amitráz stb.; Ősszel: oxálszublimálás, tejsav, anyazárkázás+oxálszublimálás, zárókezelések bevált és engedélyezett szerekkel megfelelő hőmérséklet mellett; Télen zárókezelések:;
3. A méhész szezonban tavasztól őszig legyünk tisztában az atkafertőzés mértékével: kontroll vizsgálatokat végzünk lehetőség szerint olyan szerekkel, melyek nem szennyezik a mézet (pl. tejsavval), alkoholos lemosással, porcukros vizsgálattal, oxál-szublimálással; De ugyanide tartozik, hogy figyeljük a természetes atkahullást a higiénikus aljon (napi 2-4).
5. Bármilyen kezelés után higiénikus aljú kaptárakban figyeljük az atkahullást, ha néhány napon belül is valószínűtlenül kevés vagy a természeteshez közeli (2-4) végezzünk kontroll vizsgálatot és győződjünk meg róla, hogy a használt szerek megfelelnek-e a minőségi elvárásoknak.
6. A házilag készített szereket csakúgy, mint a hivatalos gyártótól származókat tartsuk hűvös száraz helyen és használjuk fel minél hamarabb. A nagy hőingadozásnak kitett sufnik, kamrák, szerszámosládák nem alkalmasak a tárolásra.
7. Feltétlenül biztos forrásból szerezzük be a használt szereket. Mivel sok esetben lebomló anyagokról van szó, különösen fontos, hogy az érvényes szavatosságú szereket a forgalmazó a tárolás során hűvös, száraz helyen raktározza. Ezt általában egy átlagos bolttól, nem biztos, hogy el lehet várni. Viszont a laborellátók rendelkeznek megfelelő, hűtött és páramentesített raktárakkal.
Ajánljuk még: Oxálsav-dihidrát tartós hordozón- Randy Oliver receptje