Back to top

Oxálsav-dihidrát tartós hordozón a varroa ellen - Randy Oliver receptje

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor szükséges a varroa elleni sorozatkezelés valamilyen formája. Randy Oliver – neves amerikai méhész az American Bee Journal rendszeres szerzője – oxálsavas tartós hordozóval védekezik az atka ellen, mely több mint egy hónapig a kaptárban marad, tehát elméletileg nem kell sorozatkezelést adni.

Az alább ismertetett módszert idehaza legalább négy éve használják a méhészek a Magyar Mezőgazdaságban megjelent cikk alapján (Lásd itt). Sokan hasonló módszerrel és receptúrával védekeznek pl. söralátét-kartonra impregnálják az oxál-dihidrátot.  

Randy Oliver receptje a következő:

ipari törlőkendő oxálsav impregnáláshoz varroa ellen
Fotó: Hevesi Mihály
Az elkészítésnél gumikesztyű (esetleg maszk és szemüveg) használata kötelező, és az elkészítés során fokozatosan ügyeljünk a biztonságunkra.

Kaptáronként kell hozzá 12 gramm oxálsav-dihidrát (analitikai tisztaságú), 13 gramm tiszta glicerin, és 10 milliliter víz. A kendő átlagos méretű (kb. 30x35 cm szálas, erős nedvfelszívó és -megtartó hatású ipari törlőkendő). Tehát 10 családnak: hozzávalók: 120 gr oxálsav-dihidrát, 130 gr tiszta glicerin és 100 ml víz.

Keverjük össze a hozzávalókat, és kezdjük el melegíteni. Keverjük, míg az oxálsav fel nem oldódik, és a folyadék kristálytisztává nem válik. Ne hevítsük túl, de legyen jó meleg, kb. 45-50 fok Celsius. Ezután adagoljuk az oldatot a kendőre azon melegében. Ügyeljünk arra, hogy a kesztyűt mossuk le használat után, illetve a kendőket puszta kézzel ne érintsük.

Több kendőt, vagy egy egész rollnit is lehet impregnálni egy nagyobb edényben (lavorban), vagy egy összezárható zacskóban.

A törlőkendőt nem kell szikkadni hagyni. Méhelhullás a receptnek köszönhetően nem tapasztalható. Természetesen folyamatosan figyeljük a családokat e tekintetben is.

Kaptáranként két ilyen ipari törlőkendőt helyezünk a fészekre, vagy a feles méretű fészkeknél a fészek közé. A rajoknál, kisebb családok esetében elég egy kendő.

Randy Oliver szerint, bár tartós hordozóról van szó, a módszer mégsem okoz adaptációt az atkapopulációban, és kiváltja a sorozat-kezeléseket. A módszerről egy videót itt nézhet meg. 

impregnált tartós hordozó varroa atka ellen
Fotó: Hevesi Mihály

Egy hét után ellenőrizzük, hogy a méhek elkezdték-e rágni illetve járni a papírt. Ha nem, tegyünk rá mézet a mézkoszorúból, vagy cukorpépet, cukrot.

Figyeljük az atkahullást. Ha valószínűtlenül kevés naponta egy hét múltán is (a természeteshez közeli 2-3 -5 db) győződjünk meg róla, hogy a használt hozzávalók megfelelnek-e a minőségi elvárásoknak, nem avultak-e el. 

Ne használjunk lejárt szavatosságú, hőségben tárolt szereket. Feltétlenül biztos forrásból szerezzük be ezeket. Az elkészített oxál-dihidrát oldatot használjuk fel egy-két napon belül.

Az ötödik héten végezzünk kontroll vizsgálatot néhány családnál.

Ajánljuk még: Egy sikertelen varroa írtás tanulságai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.

A méhek is taníthatók, akárcsak a kutyák

A kutyákhoz hasonlóan a méhek is taníthatók nyomkövetésre. Egy kutatás során napraforgó illatot alkalmaztak a tudósok, hogy megfigyeljék milyen hatással van az illatanyag a méhekre, a beporzás hatékonyságára, így a terméshozamra is.

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

Önpusztító GM-hernyó

Egy angol biotechnológiai cég, amelyik genetikailag módosított (GM) szúnyogot hozott létre a dengue láz és a Floridában, illetve Texasban előforduló más, vérrel terjedő betegségek ellen, most önpusztító GM-hernyót fejlesztett ki. A cél a kukoricát és a rizst világszerte károsító kártevő megállítása volt.

Ha nem lesz érdemi változás, beláthatatlan következményei lehetnek

A hódok ellen való védekezés jelenleg reménytelen. A XIX. század közepén figyelték meg utolsó példányait Magyarországon, majd végleg eltűnt. Aztán 1996-ban egy visszatelepítési programnak köszönhetően újra megjelent Gemencen. A visszatelepítések egészen 2008-ig tartottak, amikorra összesen 234 példányuk élt hazánk különböző területeire.

Összefogás a mezőgazdasági természeti sokféleség megőrzéséért

Az elmúlt évtizedekben nagymértékben átalakult az agrártáj. Nagytáblás monokultúrák alakultak ki, sok rovar-, madár- és emlősfaj számára óvóhelyet jelentő szegélyélőhelyek tűntek el, valamint a természetes élőhelyfoltok és a vizes élőhelyek területe is folyamatosan csökken – Mindez a mezőgazdasági termelés hatékonyságnövelésének érdekében.