Jó néhány év telt el azóta, hogy a hollandiai Venloban, a Sunfresh csoport termelői a Waageningen Egyetemmel közösen kutatási projektet indítottak azért, hogy teszteljék, mely egzotikus fajok termeszthetőek Hollandiában, üvegházi körülmények között.
Négy termelő azóta egy közös céget hozott létre a projekt fejlesztéséhez, Isodara Fruits néven. Az első próbatermesztés két évvel ezelőtt kezdődött, azóta a termelés bővülésének köszönhetően a kínálat egyre szélesebb.
A projekt vezetője, Roel Surminski szerint nehéz a feladat, hiszen előttük még senki nem vállalkozott ilyenre, a spanyolországi kutások során sem termesztettek papayát üvegházakban.
Természetesen még vannak még kezdeti nehézségek, de ennek ellenére sikerült igen szép kínálatot összeállítaniuk holland papayából.
Nagy lehetőséget látnak a termesztésben, és mint mondják, ideális a projekt időzítése, hiszen napjainkban nagy figyelmet fordítanak a fenntartható vállalkozásokra. A papaya termés általában a világ másik feléről érkezik.A holland termesztéssel drasztikussal tudják csökkenteni a szállítás távolságát, és hatékonyabb a vízfelhasználás is. Annak ellenére, hogy itt az üvegházakat fűteni kell, a projekt jövője összességében nagyon pozitívnak tűnik.
Úgy számolnak, hogy az ültetvény nagyjából két és fél-három évig állhat, így folyamatosan végezhetik a betakarítást. A holland papayával a piac felső szegmensét célozzák meg, ami a beruházáshoz és a kutatási folyamathoz kapcsolódó költségek miatt is szükséges. Ugyanakkor olyan árra törekednek, amely megfelel a repülővel szállított gyümölcsnek. Tavaly egy német szupermarkettel kötöttek megállapodást, amely a kezdetektől fogva részt vett a tesztelési folyamatban. Most, hogy megnőtt a termesztési terület, készen állnak arra, hogy több ügyfelet is kiszolgáljanak. Bár Hollandiában a papaya még nem tartozik a legkedveltebb gyümölcsök közé, máshol egyre népszerűbb a gyümölcs, ezért a termesztők nagyon bizakodóak a vállalkozás sikerét illetően.


