0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 12.

Tartósított vagy szárított? – „Friss” virág évekre

A friss virágok szépségének és színeinek megőrzésére különböző technikák léteznek. A megfelelően kezelt virágok így hosszú ideig- akár évtizedekig - díszíthetik lakásunkat.

Első randevú, esküvő, keresztelő, egy fontos évforduló…hosszan lehetne sorolni azokat az alkalmakat, amikor az ajándékba kapott virágot örök emlékként szeretnénk megőrizni. A virágok természetes szépségének megőrzésére több lehetőség is van. 

Valószínűleg a legismertebb módszer az, ha hagyjuk őket megszáradni fejjel lefelé felfüggesztve. Miután teljesen megszáradtak, akár színezni is lehet a virágokat, hogy visszanyerjék eredeti megjelenésüket.

A megszárított virágokat, koszorúkhoz, asztaldíszekhez, sírdíszekhez lehet  változatosan felhasználni. Általában rusztikus, egyszerűbb kompozíciókhoz illenek. A szárított növények azonban nem túl tartósak. Ágaik és száruk könnyen eltörnek, a szín fokozatosan elhalványul, a szirmok könnyen sérülnek, vagy lehullhatnak..

A tartósítás a virágok konzerválásának modernebb, egyre elterjedtebb formája, ám a folyamat sokkal összetettebb és a végeredmény is teljesen más. A tartósítási technika lehetővé teszi, hogy a virágok teljesen természetes megjelenésűek maradjanak, szinte olyanok, mintha frissen vágott virágok lennének!

Ehhez a  friss virágokat akkor vágják le, amikor a legszebbek, a legragyogóbbak. Ahelyett, hogy száradni hagynák őket, egy úgynevezett rehidrálási folyamaton mennek keresztül. Glicerinből és más anyagokból álló folyadék fokozatosan szívódik fel a virágszáron keresztül, ami teljesen átveszi a természetes növénynedvek helyét. A folyamat néhány napig tart. A különleges eljárás végén virág életszerűek, a szirmok puha tapintásúak maradnak, díszítő értékük évtizedekig megmarad. Vízbe tenni persze nem szabad többé. Ügyelni kell a lakás levegőjének páratartalmára, ugyanis a túl száraz levegő csökkenti a virág élettartamát, mivel ekkor veszít a virágok törékenyebbé válhatnak, veszítenek a rugalmasságukból. 

A tartósított virágok megoldást jelentenek exkluzív virágkompozíciók készítéséhez például szállodák és éttermek részére, ahol sok friss, vágott virágot használnak. A tartós virágok ökológiai és gazdasági szempontból kiválóak mivel jó ár-érték arányt jelentenek.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu