Az izraeli Hargol élelmiszer-technológiai cég sáskák tenyésztésébe kezdett azzal a céllal, hogy számtalan édességet és finomságot állítson elő. A különleges összetevőjű gumicukrok kétféle ízben – eper és narancs – kaphatók, és Izraelben őshonos sáskák felhasználásával készülnek.
„A Locusta migratoria egyike annak a két sáskafajnak, amelyet kósernek és halalnak tartanak” – mondta Dror Tamir, a Hargol alapítója.
A sáskák és a szöcskék – amelyek ugyanabba a családba tartoznak – a világon a legtöbbet fogyasztott rovaroknak számítanak, ugyanis nagyon táplálók. A Hargol honlapja szerint a sáskák 72 százalékban teljes értékű fehérjét tartalmaznak, emellett omega-3 zsírsavakat, vasat, cinket, kalciumot és még számtalan más vitamint is. Ugyanakkor nem tartalmaznak telített zsírokat és koleszterint sem, így egészséges alternatívát jelentenek a tenyésztett fehérjeforrásokkal, például a hússal és a tejtermékekkel szemben.
Israeli food technology firm @HargolFoodTech is farming #locusts to produce treats like gummy bears and protein powders @euronewsgreen
— Global Locust Initiative (@GlobalLocust) February 21, 2022
Ugyanakkor nem csak az emberi szervezetre van pozitív hatással a sáska alapú étrend, hanem a bolygónak is jót tesz. A tenyésztett sáskáknak nagyon kicsi a vízlábnyoma, ami a szénlábnyomukat is apróvá teszi. Az ENSZ szerint több mint 1900 ehető rovar él a világon, és többet kellene fogyasztanunk ezekből, ha át akarunk térni egy fenntarthatóbb életmódra.
Valójában világszerte már közel 2 milliárd ember él rovarokból álló étrenden, például Ghánában, Brazíliában és Japánban, miközben a nyugati országok alkalmazkodnak a leglassabban ehhez a fenntartható étrendhez.
A marketing vallási megközelítése
A sáskák forgalmazásának érdekében a Hargol azonban egy lépéssel tovább ment. Az izraeli székhelyű vállalat egyedi márkaépítési stratégiát dolgozott ki, hogy segítsen a sáskaporok, gumicukrok és energiaszeletek eladásában. A Bibliához fordultak. A sáskafogyasztás két alkalommal is szerepel a Bibliában, többek között akkor, amikor Keresztelő János egészséges étrendjét a Máté 3:4-ben úgy írja le, hogy az „sáskákból és vadmézből…” áll.
De, ha egy kicsit válogatósabbak vagyunk a rovarok fogyasztását illetően, a gumimacik valószínűleg ízletesebb alternatívát nyújtanak. „A legnagyobb kihívás az, hogy a nyugati embereket rávegyük, hogy a sáskához, mint fogyasztási cikkhez viszonyuljanak, és ezeket a termékeket ismerős, kedvelt és ízletes módon kínáljuk” – mondja.