0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hungarian Wine Summit 2022 – Magyarország egy bortermelő nemzet

A Hungarian Wine Summit eredeti időpontját „elvitte a covid”, ám az időpontváltás nem lehetett volna szerencsésebb, a találkozó bázisául szolgáló közösségi standot ugyanis Kelet-Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításán, a Sirha Budapesten nyitották meg.

Itt kistermelők és a nagy borászok – közel nyolcvan hazai szakember – is bemutatkoznak: sétálókóstolókon lehet ismerkedni a sokszínű magyar borkínálattal és lehetőség van üzleti kapcsolatok építésére is. Emellett tokaji bor- és pezsgőbár, valamint hazai és nemzetközi előadók mesterkurzusai várták a szakmai közönséget.

Dr. Caroline Gilby MW talán még előadótársát, Balassa Istvánt is meglepte azzal, mi mindent tud Magyarország geológiájáról, a Pannon tengerről, a vulkánjainkról, talajainkról, a tölgyerdőknek a borok ízében játszott szerepéről. Minderről Az ezerarcú furmint című előadáson hallhatott az az ötven szerencsés, aki befért a terembe.

Összesen hat mesterkurzus volt: a furmintról, Tokaj borairól, az olaszrizlingről, a kékfrankosról, a cabernet francról és a bikavérekről.

A mesterkurzusok között a hazai és nemzetközi szakemberek sétáló kóstolókon még mélyebben elmerülhettek egy-egy borrégió kínálatában.

Itthon legalábbis, de ahhoz, hogy a londoni, pekingi, amszterdami vagy épp delhi üzletekben is így legyen, meg kell ismertetnünk borkultúránkat a világgal – ezért is túrázta körbe a közel 100 külföldi borszakértő, véleményvezér hazánk hat borrégióját.

„A vásárlók kegyeiért, illetve a magyar bor nemzetközi ismertségéért és elismertségéért folyó harcban Franciaországgal, Olaszországgal, Kaliforniával kell megmérkőznünk. Ezt a meccset pedig csak hazai pályán nyerhetjük meg, ezért is szerveztünk bortúrákat a vendégeinknek”

– hangsúlyozta Ondré Péter, miközben Pannonhalma leghidegebb, illetve legmelegebb dűlőjéről származó borok különbségeit kóstolhatták meg a szakértők.

Adrian, egy vezető svájci borblog munkatársa azt mondta a Magyar Mezőgazdaságnak, hogy a találkozón kóstolt néhány kiemelkedő tételt is, és nagy potenciált lát a gyöngyöző borokban.

„Nagyon széles a kínálat. A nagyon egyszerű minőségtől a kiemelkedő vonalakig mindenfélét kóstoltam. Szerintem

a legfontosabb talán az, hogy az országot borországként pozícionálják, és tudják, hogy melyik országba mit exportálnak.

Azt hiszem, az alacsonyabb minőségű borok számára valószínűleg Svájc nem nagy piac, mert sok-sok jó bor van a környéken. Viszont azt gondolom, hogy például a száraz furmint vagy akár a gyöngyöző borok számára van lehetőség hazánkban.”

Ahogy arról Ritu Singhal a Fine Wine and Champagne India című magazin főmunkatársa beszélt a szőlőfajták és borok sokfélesége lehet előny például az Indiába irányuló borexportnak.

„A magyar borok nagyon-nagyon sokoldalúak, és nagyon változatosak, csakúgy, mint az indiai ételek.

India nagy ország, számos állammal, és az ételek északról délre és keletről nyugatra változnak, nagyon eltérőek. A magyar bor tehát nagyon jól passzol minden ételhez.”

Indiában egyébként 25 éve kezdtek el bort inni az emberek, Ritu és férje Rajiv pedig a magyar nagykövetségen ismerkedett meg a magyar borokkal, amelyeknek rajongói és luxusmagazinjukban talán legelkötelezettebb népszerűsítői is.

A Hungaian Wine Summit egyébként azért születet, hogy a magyar borok „hazai pályán” győzzenek a nemzetközi piaci versenyben.

„Itthon erősíti az esélyeinket a magyar gasztronómia, erősíti a magyar borvidékek szépsége, erősítik a magyar kézműves termékek, amiket kóstolhattak és talán a legfontosabb a borászok sztorija” – mondta el érdeklődésünkre Ondré Péter, Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Személyesen lehet a borásszal találkozni, aki el tudja azt mesélni, hogy melyik dűlőből származik az a szőlő, el tudja mesélni a család történetét, hányadik generáció óta foglalkoznak már szőlőtermesztéssel. És pont ezek az élmények, ezek a találkozások, ezek a mesék azok, amelyek segítenek egy nemzetközi embernek megérteni azt, hogy Magyarország az egy bortermelő nemzet. Komoly hagyományunk van ebben. Jó borokat készítünk, érdemes foglalkozni az országgal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu