0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hazai borok, nemzetközi szemmel

A Hungarian Wine Summit március 20-24. között közel húsz ország száz borszakértőjét, kereskedőjét, sommelier-jét látta vendégül Magyarországon. Érkeztek Lengyelországból, az Egyesült Királyságból, Németországból, de az eseményen például kínai, amerikai, indiai borszakmai küldöttek is részt vettek.

 A program kétnapos bortúrával kezdődött, melynek keretében a vendégek szakértő kísérők segítségével járták be a magyar borvidékeket, látogatást tettek több borászatnál, és megkóstolhatták a térség borait. A pincészetek főként a helyi fajták bemutatására helyezték a hangsúlyt, de a furmint, hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó, kékfrankos mellett pohárba kerültek nemzetközi szőlőfajták borai is.  

„A hazai bor leghűségesebb vásárlója a magyar fogyasztó, ugyanakkor az is igaz, hogy az ágazaton nagy az exportnyomás. Ha a termelési és a fogyasztási statisztikáinkat nézzük, egyértelmű, hogy minden harmadik palack bort a külpiacon értékesítünk, miközben a kétharmadát itthon fogyasztjuk el. Fontos, hogy Magyarországon is mértékkel, alkalmakhoz, ünnepekhez igazítva, családi vagy baráti körben, de magyar bort válasszunk. Ennek előszobája, hogy járjuk be a gyönyörű magyar borvidékeinket” – hívta fel a figyelmet Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Itthon az esélyeinket erősíti a magyar gasztronómia, borvidékeink szépsége, a magyar kézműves termékek és talán a legfontosabb a borászok története.

„Személyesen lehetett találkozni a borásszal, aki be tudta mutatni, melyik dűlőből származik a szőlő, el tudta mesélni a család történetét, hányadik generáció óta foglalkoznak már szőlőtermesztéssel. Ezek az élmények, találkozások, történetek azok, amelyek segítenek egy külföldinek megérteni azt, hogy Magyarország bortermelő nemzet.

Komoly hagyományunk van, jó borokat készítünk, érdemes odafigyelni ránk. Éppen ezért a szervezők igyekeztek a lehető legtöbbet megmutatni borvidékeink szépségéből, aminek határt csak az idő szabott. Néhány borrégióba ellátogatva azonban minőségi, személyes élményt tudtak nyújtani, megmutatva a kiváló magyar fajták sokszínűségét, ezerarcúságát. Arra kell törekednünk, hogy az exportpiacainkat stabilan tartsuk, és ezen belül növeljük a palackos borok arányát”- jegyezte meg az ügyvezető. Miután végigjárták hazánk borvidékeit, Kelet-Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításán, a Sirha Budapesten felépített közösségi standon folytatták a kóstolást, mesterkurzusokon mélyíthették el ismereteiket.

„A Sirha Budapest társrendezvényeként kapott helyet a budapesti vásárvárosban a Hungarian Wine Summit, ahol közel száz magyar borászat mutatkozott be sétálókóstoló keretében, emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint a fontosabb szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal vártuk a látogatókat”

– hangsúlyozta Ondré Péter, hogy az eseményen a magyar borok külpiaci pozícióinak erősítése állt a középpontban. A Sirha Budapesten a legfontosabb szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várták a látogatókat. A furmint ezer arcáról Caroline Gilby Master of Wine és Balassa István borász beszélt, akik kis Kárpát-medencei utazásra invitáltak a fajtán keresztül. A furmint különleges, egyedi, ízvilágában más fajtára nem hasonlít, játékos szépségével magára vonja a figyelmet, jelleme szabad és arisztokratikus. A szakemberek bemutatták a furmint sokszínűségét, a pezsgőktől kezdve a dűlős száraz tételeken keresztül az édes borokig. A kóstolók meggyőzték a résztvevőket, miért alkalmas ez a szőlőfajta egyrészt csúcsminőségű borok készítésére, másrészt a termőterületi sajátosságok visszatükrözésére.

Tokaj természetes édes borairól Wojciech Bońkowski lengyel borszakíró és Mészáros Gabriella, az első hazai WSET diplomás szakértő tartott előadást.

Bár el kell mondani, csökken az édes borok fogyasztása, kiemel bennünket a többi édes bor közül az a tény, hogy az aszúkészítés abszolút egyedi technológiát igényel. Az aszú a természetes borok között tökéletes egyensúlyával, remek savszerkezetével, érlelhetőségével és természetességével a képzeletbeli minőségi piramis csúcsán helyezkedik el. A tokaji édes borokban megtalálható sav-cukor-alkohol egyensúly, az alapvető összetevők, a sajátos gyümölcsösség komoly egyediséget eredményez.

Az olaszrizlingekről Saša Špiranec horvát és Győrffy Zoltán hazai borszakíró adott áttekintést.

A szakszerű vezetésen kiderült, Magyarország rátalált a legkezesebb, leghűségesebb szőlőfajtájára. Az olaszrizlinget több mint 30 ezer hektáron termesztik a világban, de a vélemény mégis megosztott róla a szakma és a fogyasztók körében. A cabernet franc új arcait Romsics László borász és borszakíró, valamint Horkay András WSET borismereti oktató mutatta be. A cabernet franc az egyik legismertebb kékszőlő világszerte. Fontos szerepet játszik Bordeaux-ban, ahol a 18. század óta foglalkoznak a fajtával, de a Loire mentén ennél még régebbi feljegyzések is vannak ezzel kapcsolatban. Míg sok országban inkább a házasításokban szerepel, hazánkban fajtaborként is megmutatja egyediségét főként Villányban talált otthonra, ahol Villányi franc néven önálló márkát hívtak életre. Ugyancsak az előző páros tartott előadást Magyarország vibráló kékfrankosairól. A két szakértő izgalmas utazásra invitált, melyen keresztül felvázolták a fajta múltját, jövőjét és sokarcúságát a terroir és a borászati technológiák függvényében. Magyarország talán legismertebb vörösbor házasítására, a szekszárdi és az egri bikavérek kóstolással egybekötött prezentálására Elizabeth Gabay Master of Wine, valamint Sebestyén Csilla szekszárdi és Gál Tibor egri borászok vállalkoztak. A mesterkurzus rövid áttekintést adott a bikavér történetéről, majd megvizsgálták, hogy miként fejlődött a stílus a két régióban, hogyan alakult ki két különböző identitás. Végezetül pedig arra kerestek választ, hogy a következő generáció és az új szabályozások hogyan viszik át ezt a borstílust a jövőbe.

A Tokaji és Pezsgőbárban 3 napon át sokféle tokaji száraz és édes bort, illetve különféle magyar pezsgőket lehetett kóstolni Tüű Péter kétszeres magyar sommelier- bajnokkal és Szentkirályi Orsolya Londonban élő magyar pezsgő- és borszakértővel.

A két szakember fáradhatatlanul mesélt a borokról az érdeklődőknek, és időről időre tematikus kóstolókat is tartottak, ami szintén széles közönséget vonzott. Az ötnapos, színes program keretében a magyar borokkal együtt teljes spektrumot tudtak nyújtani a résztvevőknek azokból az értékekből, amelyekre igazán büszkék lehetünk itthon és a nagyvilágban. (x)

Forrás: Agrármarketing Centrum