0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 2.

Fenyőrügy, a tavaszi vitaminbomba – Fermentálható, de pesztónak is jó…

Hamarosan megjelennek az idei friss hajtások, ezért lelkiekben már készülhetünk a fogadásukra és a feldolgozásukra.

Minden lucfenyő hajtása ehető, ezért érdemes többfélét is megkóstolni, hogy kiderítsük, melyik ízlik nekünk legjobban.

Rügyeket forgalomtól távoleső helyen levő, permetezetlen fákról gyűjthetünk, amikor éppen levetették védőburkukat, illetve még legfeljebb néhány napig, amíg még kellően puhák.

Miután megkeményednek már csak teázni jók.

Óvatosan és körültekintéssel metszegessük a fákat, egy-egy példányról csak keveset szedjünk. Amennyiben nem a saját fánk a kiszemelt, kérjünk engedélyt a gazdájától.

A fenyő íze fiatal korában

Citrusosan savanykásak, gyantásak és különböző mértékű kesernyésség is érezhető rajtuk. Viszont ami a leglényegesebb, hogy rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, továbbá gazdagok klorofillban, karotinoidokban és ásványi anyagokban. A zsenge levélkék fogyaszthatók magukban, vagy tehetjük salátákba, turmixba, desszertekbe, esetleg pesztóba.

A burgonyával és a gombákkal is remekül összepasszolnak, valamint kipróbálhatjuk néhány ételben a rozmaring helyettesítésére.

A frissen szedett hajtásokat hűtőszekrényben hetekig eltarthatjuk, továbbá le is fagyaszthatók. Kiengedés után persze megváltozik a textúrája, ezért csökken a felhasználásának köre. A legfinomabb és legértékesebb nyersen fogyasztva, illetve minimális hőközléssel elkészítve, mert főzés közben illékony vegyületei elpárolognak.

Fermentált fenyő: a tavaszi legzsengébb hajtásokat keressük, amiket szórjunk tiszta üvegbe és öntsük nyakon 2%-os sóoldattal (1 liter vízhez 1 evőkanál sót kell tenni), majd érleljük néhány hétig. Amint késznek ítéljük, áttehetjük kisebb üvegekbe, aztán állítsuk sötét, hideg helyre.

Fenyőpesztó: egy marék bazsalikomlevelet, közel 70 gramm fenyőrügyet, ugyanennyi fenyőmagot (vagy natúr napraforgómagot), 50 ml máriatövisolajat, negyed citrom levét, egy csipet sót, őrölt borsot és ízlés szerint 1-2 evőkanál élesztőpelyhet turmixoljunk krémesre. Hűtőszekrényben néhány napig eltartható.

Pirított gomba lucfenyővel: 270 gramm megtisztított apróbb csiperkét vágjunk kisebb darabokra, és pirítsuk aranybarnára 1 evőkanálnyi felhevített kókuszolajban. Ízesítsük egy pici sóval.

Miután elzártuk a hőforrást, szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal és néhány evőkanál finomra vágott zsenge fenyőtűvel.

Tavaszi saláta fenyőrüggyel: tépkedjünk apróra egy jégsalátát, adjunk hozzá egy csokor megtisztított és feldarabolt hónapos retket, egy csomag apróra vágott zöldhagymát, 2-3 szál, vékonyra szelt szárzellert és egy kis marék zsenge fenyőrügyet. Keverjük össze kedvenc olajos-ecetes (vagy citromleves) salátaöntetünkkel és hagyjuk állni, míg összeérnek az ízek.

Fenyőecet: 140 gramm megtisztított, finomra vágott tűlevelet szórjunk közel 470 ml fehérborecetbe, érleljük legalább 1 hétig, szűrjük át tiszta üvegcsébe és tároljuk hűtőszekrényben.

A fenyőhajtás egy szokatlan, de annál izgalmasabb konyhai alapanyag, valamint egy nem mindennapi lehetőség, hogy egy kicsivel több vitamint fogyasszunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu