0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Macskatenyésztésünk továbbra is virágzik

November 3. hétvégéjén rendezték meg az immár határainkon túl is igen nagy népszerűségnek örvendő, hagyományosnak tekinthető Lurdy Ház béli macskakiállítást Budapesten, a Magyar Macskamánia Egyesület szervezésében. A sok szép állat mellett a különféle takarmány-előállítók, kellékgyártók is bemutatták egyre gazdagodó kínálatukat.

Például a fiatal macskák fajtaspecifikus száraztakarmányait is különösen nagy választékban kínálták az érdeklődőknek.

A közelgő karácsonynak és a virágzó hazai macskatartásnak is volt köszönhető, hogy sokan érkeztek a rendezvényre vásárlási szándékkal is, és mivel

a Kárpát-medence legjobb tenyészeteinek tulajdonosaival is találkozhattak, akik szívesen adtak felvilágosítást fajtájuk igényeiről,

így könnyebb volt a választás. Jellemző ma már, hogy csak nagyon kevés eladó kölyköt lehet látni a kiállításon, s a vásárlók felelősségteljes döntésével is magyarázható, hogy sokan tenyészetlátogatást beszélnek meg, s csak ezt követően hozzák meg a végső döntést: honnan, milyen fajtájú kölyköt szerezzenek be.

Különösen nagy öröm volt látni, hogy egyre több kiállító hozza el állománya legszebb példányait, melyek valóban nemzetközileg is magas szintet képviselnek, s az igazi ritkaságok sem maradtak el. Szép számmal akadtak gyönyörű maine coonok és brit rövidszőrűek.

Úgy tűnik, a divat most leginkább a rövidszőrű fajták előretörésének kedvez.

Nehéz dolguk volt a bíróknak, hiszen szebbnél szebb állatokat kellett értékelniük, különösen a brit cirmosok okoztak nagy fejtörést számukra. De azok a látogatók sem csalódtak, akik a hazánkban csak igen kis számban előforduló macskafajtákkal szerettek volna megismerkedni: többek között láthattunk cornish rexeket is. Ezt mindössze 9 éve tenyésztik igen kis egyedszámban hazánkban, s mivel a kölykök legtöbbje külföldre kerül, nem valószínű, hogy Magyarországon a közeljövőben lényegesen több ilyen furcsa fizimiskájú bársonytalpú fog élni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság