0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A birs újrafelfedezése

Függetlenül a feldolgozás formájától, mind a modern, mind „nagyanyáink” konyhája nagy szeretettel használja a birset. A modern konyhaművészetben a birs újrafelfedezése tapasztalható, és nagy népszerűségre tett szert mint pálinka-alapanyag. Házikertben pedig dísznövénynek is beillik.

Szeptember végétől november közepéig szedhetők a birsfajták, tehát napjainkban javában tart a szürete. Sajnos elég nehéz megállapítani a pontos érettségét, mert csak leszedés után, utóérlelve puhul meg valamicskét, és akkor kezdi ontani fűszeres illatát. Bokor- vagy fatermetű fajtái léteznek, igen változatos, ősi gyümölcsünk. Melegkedvelő, ezért ott érdemes ültetni, ahol a szőlő is megterem.

Magyarországra valószínűleg római közvetítéssel került, a 14. századból ismerünk róla írásos emléket.

A kertekben dísznövénynek is beillő, szép növény nagy, sötétzöld, molyhos leveleivel és aranysárgára érő, alma vagy körte alakú gyümölcsével. Kimondottan későn virágzik. Tápanyagigénye hasonlít az almáéra, de a túl sok nitrogéntől könnyen húsbarnulás alakulhat ki. Téli fagyokra érzékeny, ezt a fajtaválasztásnál érdemes figyelembe venni. A talaj magas mésztartalmát sem szereti, de a mai alanyhasználattal ez a tulajdonsága kiküszöbölhető. A BA-29, az Adams és az Eline alanyok jó mésztűrő képességűek, erős növekedésűek és a téli fagytűrésük is jobb a Nyugat-Európában leggyakrabban használt EM-A birsnél.

Két betegség veszélyezteti

 

Virágzáskor két kórokozóra is kimondottan érzékeny, a moníliára és a tűzelhalásra. A birset fertőző moníliafaj (Monilinia linhartiana) a levelet és a hajtást is képes megbetegíteni, de a terméskezdeményre a legveszélyesebb. A levélen ék alakú barnulás, elhalás alakul ki a levélnyéltől kiindulva, a felületén pedig szürkésfehér bevonat képződik. A fertőzött hajtás a rajta lévő levelekkel együtt lankad, hervad, végül elszárad. A gyümölcskezdemények elbarnulnak, összeaszalódnak és lehullanak, nem alakul ki rajtuk a moníliákra jellemző penészpárna. Később az érőfélben lévő gyümölcsöt már a Monilinia fructigena fertőzi, az ismert tünetekkel.

Könnyen összetéveszthető a két veszélyes betegség, de a birsmonília okozta hajtáshervadásnál a levelek vörösesbarnára színeződnek, a tűzelhalásnál feketésbarnára, és csapadékos időben megjelenik a hajtáson a baktériumnyálka is. A tűzelhalás kórokozója (Erwinia amylovora) meleg, párás, nedves időben veszélyezteti a birset szinte az egész tenyészidőben. Meleg időben csapadékra sincs szükség a fertőzéshez, elég a hajnali harmat, illetve nyári viharok, jégverés után áll fenn fertőzésveszély.

Nagyon fontos rendszeresen átvizsgálni a birsültetvényt és minél hamarabb eltávolítani a fertőzött részeket. Léteznek tűzelhalással szemben ellenálló fajták is, de biztosat csak a hazai kipróbálásuk után lehet mondani. Mindenesetre a fajták fogékonysága nagyon eltérő a betegségre.

A birsmonília ellen már kora tavasszal el kell kezdeni a védekezést az engedélyezett szerek valamelyikével: a SZIE Kertészettudományi Kar Növénykórtani Tanszékén végzett vizsgálatok alapján az első permetezésre már a hajtásnövekedés elején sort kell keríteni és megismételni rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után, valamint a gyümölcsnövekedés kezdetén.

Ellenálló fajta

A védett német fajta, a Cydora Robusta rendkívül ellenálló a birstermesztés legnagyobb kockázatát jelentő a tűzelhalással szemben. A hajtások vége ugyan megfertőződhet, de 8-10 cm után kialakul egy elzáró réteg, ami nem engedi a fás részig a fertőzést. Így a fákat nem kell erősen csonkolni a betegség következtében.

Fiatalon erős, később közepesen erős növekedési erélyű. Október elején-közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható a gyümölcs. Körte alakú, éréskor szép, sárgára színeződő, intenzív illatú birs. Húsa erősen aromás, színe szép krémsárga. Héja közepesen vastag, enyhe molyhossággal. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Nemesítője szerint öntermékeny, így porzófajta ültetése nem szükséges.

Felhasználása sokoldalú, készülhet belőle pálinka, lekvár, zselé. Erwiniával, levélfoltbetegségekkel és Botrytissel szemben nagyon jó az ellenállósága, a Monilinia fructigena viszont fertőzheti a gyümölcsét.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu