Back to top

Ezek az ételek javítják az agyműködést

A szervezetünkbe bevitt ételek nagy hatással lehetnek agyunk egészségére és szerkezetére. Az agynak sok energiára van szüksége, napi kalóriamennyiségünk körülbelül húsz százalékát elhasználja. Fontos, hogy jó minőségű tápanyaghoz jusson. Mutatjuk, melyek a legegészségesebb agyműködést serkentő ételek.

Olajos halak

Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek magasabb az omega-3 zsírsav szintje, gyorsabb az agyi véráramlása. Ez kapcsolatba hozható a jobb kognitív képességgel.

Legjobb omega-3 zsírsav források: lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia.

Jelentős mennyiség van még a szójababban, diófélékben és a magvakban, különösen a lenmagban.

Étcsokoládé

Az étcsoki kakaótartalma jelentős. A kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek rendkívül hatásos antioxidánsok. Az antioxidánsok különösen fontosak az agy egészségének megőrzésében. Azáltal hogy segítik az oxidatív stressz csökkentését, hozzájárulnak az időskori kognitív hanyatlással járó betegségek megelőzéséhez.

Kutatások bizonyítják, hogy minél több kakaó van az étcsokiban, annál jobban támogatja a memóriát. Hatására növekszik az agy neuroplaszticitása, a képlékenységre való képessége, mely könnyebbé teszi az új dolgok megtanulását.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök is gazdagok flavonoidokban. Ezáltal nekik is nagy szerepük van a gyulladások csökkentésében. Emellett javítják az agysejtek közötti kommunikációt és a neuroplaszticitást. Tehát, könnyebben tanulunk és az emlékezőképességünk is fejlődik.

Fogyasszunk minél több földi epret, szedret, áfonyát, fekete ribizlit és faepret.

Diófélék és magvak

A diók és magvak is rendelkeznek a fent említett jótékony hatásokkal. Ezen kívül nagyon gazdagok E-vitaminban. A kutatások szerint fogyasztásukkal fejleszthetőek a kognitív képességek és csökken az Alzheimer kór kockázata is.

A legmagasabb E-vitamin tartalmú diófélék és magvak: napraforgó mag, mandula, mogyoró.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák ugyancsak jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, melyek antioxidáns hatásukkal felveszik a harcot a szabad gyökökkel. Minél idősebb valaki, sejtjei annál inkább ki vannak téve az oxidatív stressznek. Ennek során a szabad gyökök kerülhetnek túlsúlyba, és veszélyeztethetik az agy egészségi állapotát is.

Ezeket a teljes értékű gabonákat érdemes fogyasztani: barna rizs, árpa, bulgur, zab.

Tojás

Az egyik legjobb napindító étel, hisz nem csak védi, de serkenti is az agyat. Sok benne a B6- és B12-vitamin, valamint a folsav, melyek – többek közt – javítják a memóriát.

Brokkoli

A brokkoli gazdag glükozinolátokban. Ennek köszönhető rákellenes és agyserkentő hatása. A benne lévő C-vitamin és flavonoidok is hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez.

Hasonlóan magas glükozinolát tartalommal rendelkeznek az alábbi keresztesvirágú zöldségek: kelbimbó, kínai kel, káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta.

Avokádó

Az avokádó tele van jótékony hatású telítetlen zsírokkal, melyek támogatják az agy egészségét. Azáltal, hogy csökkenti a magas vérnyomást kisebb lesz az esélye a kognitív funkciók hanyatlásának.

További egészséges, telítetlen zsírokban gazdag ételek: mandula, dió, kesudió, földimogyoró, chia- és lenmag, szójabab, hal.
Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.