Back to top

Fonálférgekkel a krumplibogarak ellen

A fonálférgek általában, mint kártevők ismertek, de akadnak olyan fajok, melyek pont a kártevő rovarokat támadják meg, így a növényvédelem során is hasznosíthatók. Új kutatások szerint a krumplibogarak ellen is jól jöhetnek.

A kertészek gyakran használnak fonálférgeket (nematodákat), hogy megszabaduljanak a talajban élő káros rovaroktól,ugyanis a fonalférgek olyan jellegzetes kémiai vegyületeket  termelnek, amelyek elriasztják ezeket a kártevőket. Az Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában előforduló

krumplibogár irtása rendkívül nehézzé vált,mivel ezek a rovarok immúnissá váltak a növényvédő szerekkel szemben.

A Funkcionális Ökológia című projektben,  a texasi és a pennsylvaniai egyetem entomológusai rájöttek, hogy mind a krumplibogár, mind a fejlődésben lévő burgonya reagál a talajban lévő fonálférgek jelenlétére. Bár a krumplibogarak a növény föld feletti részén táplálkoznak, érintkezésbe kerülhetnek a fonalférgekkel akkor, amikor új növényi áldozatot keresnek, vagy amikor a lárváikat a földbe temetik.

Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a ragadozók és kártevők vonzódnak az illatanyagokhoz, amelyek segítenek megtalálni az áldozatot. Itt meg akartuk fordítani a helyzetet, hogy meggyőződjünk arról,  a rovarok és a növények érzékelhetik-e a ragadozók kémiai aláírásait, vagyis szagát  - mondta dr. Anjel Helms, a kutatásban résztvevő  entomológus.

A fonálférgek és szimbiotikus baktériumaik megtámadják és megölik a talajban élő rovarokat. Ezáltal használhatóvá válnak sok kártevő szabályozására, ami természetes és hatékony alternatívája a kémiai növényvédő szereknek, továbbá nem károsítják a katicabogarakat, földigilisztákat és más hasznos lényeket.  

A kutatók bebizonyították, hogy a fonálférgekkel fertőzött elhullott rovarok jellegzetes szagot árasztanak, amelyek különböznek az egészséges rovarok illatától.

Az ilyen területeken a nőstény krumplibogarak 30%-al kevesebb petét helyeztek el a burgonya levelein.

A kutatók arra következtetnek, hogy a krumplibogarak a fonálférgekben az utódaik túlélésére potenciális veszélyt jelentenek.

Érdekes módon a burgonya reagál a fonalférgek jelenlétére és működtetni kezdi a védelmi mechanizmusát. Az ellenőrzött növény levelein 40%-al kevesebb krumplibogár volt, mint ott ahol a talaj nem tartalmazott fonálférgeket.

Következtetni lehet arra, hogy  a fonalférgek jelenléte figyelmezteti a növényt az őt károsító rovarokra, és a növény a megfelelő védekezési reakciókat alkalmazni tudja. A fonalférgek nem csak a rovarokat ölik meg a talajban, hanem olyan vegyi anyagokat termelnek, amelyek megvédik a növényt.

A hasznos fonálférgek por alakú készítményekben kaphatóak, melyeket vízzel összekeverve célzott permetezéssel, vagy öntözéssel lehet a talajba juttatni.

A kijuttatáshoz az ideális a 12 és 30°C közötti hőmérséklet. Mivel érzékenyek az UV-sugárzásra, ezért a műveletet célszerű este, vagy borús időben végezni. Nedves talajba kell kihelyezni, majd azt rendszeresen öntözni a kijuttatás utáni hetekben is, mert  a talaj kiszáradása a fonálférgek pusztulásához vezet.

A talajba kerülve aztán a fonálférgek mint biológiai talajfertőtlenítők működnek.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/falmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.