0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A gabonatermesztési technológia megújítását kutatják

A gabonatermesztés fejlesztésén, rég nemesített fajták új technológiákkal történő piacra juttatásán dolgozik egy nemzetközi konzorcium tagjaként a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A minőségi, egészséges étrendet elősegítő élelmiszerek megismertetésére az egyetem Gazdaságtudományi Kara alternatív marketingstratégiákat dolgoz ki.

 

A világ népességének élelmiszerellátása egyre nagyobb kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. A probléma a szakemberek szerint az Európai Unión belül leginkább a bio- és alacsony ráfordítású termesztési rendszerek fejlesztésével orvosolható. Ezt a célt tűzte ki a CERERE nevű projekt keretében 13 európai gabonapiaci szervezet, illetve kutatóintézet, köztük egyetlen magyar partnerként a Debreceni Egyetem agrárkara.

– Magyarország jelenlegi gabonatermesztési mutatói megegyeznek az uniós átlagokkal, viszont a természeti adottságok ennél jobb eredményt is lehetővé tennének, leginkább a kukoricatermesztésben. A jelenleg megtermelt 13 millió 600 ezer tonna gabonából 6 millió tonna a kukorica, amit akár 8 millióra is növelhetnénk – ismertette Nagy János professzor, a projekt intézményi koordinátora a március 22-ei tájékoztatón. (…)

A témáról részletesebben itt olvashatnak. 
 

Forrás: boon.hu