0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Emlékeztető

Kezdődnek a nem szeretem napok, vizsgálatok. Családjaink már rég nem a terjeszkedés időszakában vannak, mégis ebben a hónapban lesz látványos a téli hónapokra való felkészülés. Csökken a népesség, csökken a fiasítás terjedelme. Bár mézet már nem perg...

Méhcsaládjainkat megviselte az augusztusi aszály, hisz a csapadék hiánya miatt kevés a virágpor, kedvezőtlenek a hordási viszonyok. Még most sem késő vízpartra, vagy mély fekvésű területre szállítani az állományt, hisz akár még bő két hónapig is biztosíthatjuk a virágport a családok számára. Ne zsúfoljunk össze nagyobb állományokat egy helyre. Nem takarítunk meg annyit az üzemanyaggal, mint amennyit veszítünk a szegényes virágporellátás, a zsúfoltság miatti stressz okozta rossz telelő népesség miatt.

Az augusztus végén végzett élelemkészlet-felmérés eredményeként megállapítottuk, hogy mennyi pótlásra van még szükségük családjainknak. Lehetőség van a felmérés elvégzésére a kaptárok egyenkénti mérlegelésével is, hisz a kaptárok üres súlyának ismeretében, valamint ez egyes súlykategóriákhoz tartozó családállapotok feljegyzése alapján kialakíthatók a különböző kategóriák, értékhatárok, melyeknek megfelelően megadhatók az etetéshez szükséges adatok. Az adatokat érdemes a kaptárok hátuljára és tetejébe is feljegyezni, így egy esetleges esőzés esetében is megőrizhető az információ.

A családonként felmért menynyiségeket most már családra szabottan adjuk be, minél rövidebb idő alatt. Ebben az időszakban már fontosabb az élelemkészlet teljes feltöltése, mint a fiasításra alkalmas felület megőrzése. Etetések során fokozottabban figyeljünk a cukros folyadék alkalmazására, mert az elcsorgatott élelem könnyen rablást okozhat. Különösen igaz ez nagyobb állományok egy helyre történő összezsúfolása esetén.

Szeptember tizenötödike bűvös dátum, hisz erre az időpontra kellene a telelőkészletet bepréselni a keretekbe. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy a nyár egy kicsit elnyújtózkodik, kitolódik szeptember végéig (természetesen vannak kivételek: 2010-es év), így az említett bűvös határ is változik. Természetesen azért igyekezzünk minél hamarabb befejezni az etetést. Alapvető célunk, hogy ne legyen nagy felületű fedetlen méz a családoknál a hideg idő megérkezésekor. Szükség esetén egy-egy arányú szörppel gyorsíthatjuk meg az etetést. A túl sok élelem legalább annyira veszélyes, mint a hiányos élelemkészlet, mert a család dolgozóinak a téli hidegben elegendő szabad lépfelületre van szüksége, hogy a dolgozók a sejtekbe bújva, a fürt belsejét teljesen kitöltve tudjanak telelni. A túl nagymértékű, mesterségesen kialakított élelemkészletből a tavaszi első pergetésbe is kerülhet méz, ami jelentős mértékben rontja a termék minőségét, a vizsgálati eredményeket.

Az etetés lehetőséget ad különböző természetes eredetű anyagot tartalmazó gyógyhatású készítmény kaptárba juttatására, melyekkel a nozéma ellen alakíthatunk ki valamilyen szintű védettséget, fokozhatjuk méheink általános ellenálló képességét. Gyógyszert, antibiotikumot csak abban az esetben alkalmazzunk, ha hivatalos laborban diagnosztizálták a betegséget, és akkor is csak az előírt ismétlésben, dózisban. Indokolatlan antibiotikum- használattal többet árthatunk méheinknek, mint amennyit használunk. A nyár végi, őszi jó méhlegelő, a változatos és bőséges virágporellátás megfelelő kondícióba hozza és tartja családokat, a méhegyedeket, megfelelő ellenálló képességet alakít ki.

Az élelemkészlet halmozásának ellenőrzése során még egyszer minősíthetjük családjainkat, valamint az anyákat. Még most is van lehetőség egy-egy család felszámolására, erősítésére. Inkább kisebb számú, de biztonságosan telelő család, mint nagy családszám, és nagyarányú telelési veszteség. Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy a tavasz beköszöntének elhúzódása, valamint a visszatérő hideg idők miatt inkább a nagy dolgozói létszámú családok tudják produkálni az elvárt teljesítményt. Különösen igaz ez a nagy térfogatú, egyanyás kaptárokra.

Amennyiben augusztusban a méztermelés elhúzódása miatt az atka elleni védekezést nem tudtuk befejezni, úgy azt szeptemberben folytassuk. Ha a kezelést elvégeztük, akkor is érdemes kontrollvizsgálatokat végezni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, amit erős viszszafertőződés okozhat. A szeptemberi kezelés alkalmával figyelnünk kell a hatóanyag megválasztására (oxálsav nem alkalmazható többszöri ismétlésben szűk időtartamon belül). A kezelések alkalmával mindig használjunk vizsgáló lapokat, valamint a napi természetes elhullást is érdemes figyelni. Különös figyelmet kell fordítani az atkakérdésre azokon a területeken, ahol nagy a méhsűrűség.

Amennyiben az eddigiekben nem tudtuk megszervezni a kötelező méhegészségügyi vizsgálatot, úgy igyekezzünk pótolni azt, segítsük a felelősök munkáját. Ne feledkezzünk meg a vizsgálat során megállapított családszám bejelentését a TIR, ENAR rendszerbe, hisz ez alapján kaphatunk a jövőben támogatást. A vizsgálat előtt feltétlen gondoskodjunk az új kaptárok esetében az azonosító számok besütéséről. Ha ebben a hónapban már végleges telelőhelyre vándorlunk, úgy ne feledkezzünk el a kijelentkezésről. A megfelelően kialakított fészkeken kívülre rekesztett selejt kereteket ekkor könnyen kitakaríttathatjuk, eltávolíthatjuk a kaptárból. Ezt követően azonban rövid időn belül gondoskodjunk a feldolgozásról, vagy a védelemről. A leszedett méztéri fiókok kezeléséről se feledkezzünk meg, mert a szeptemberi meleg napokban még könnyen károsít a viaszmoly. Különösen érvényes ez az egyenlőlépes rakodók esetében. Az eltérő keretméretű rakodók esetében a méztéri keretek nem tartalmaznak bábinget, virágport, így a viaszmoly nem támadja meg. A raktárakban, azok környékén a mezőkről behúzódó rágcsálók ellen is időben meg kell kezdeni a védekezést. A kaptárokra is érdemes feltenni az egérrácsot, a szűkítőket.

Az őszi telephelyeken már igyekezzünk a kaptárokat nem a földre helyezni, így próbáljuk megóvni eszközeinket. Az őszi esők már tartósan átnedvesítik a kaptárokat, melyek nem száradnak olyan hamar, táptalajt adva a farontó gombáknak. A nedves, nyirkos kaptár a méhcsaládok számára sem kedvező. Ebben az időszakban a kaptárok tájolásánál a nyugati, de legfőbbképpen a déli tájolást helyezzük előtérbe.
Bár méheink már a nyugalmi időszakra készülnek, azért a méhésznek még szorgoskodnia kell. Még egy kis erőfeszítés kell a biztonságos telelés érdekében. Csak a hosszú távon gondolkodó gazda tudja jó erőben tartani az állományát. Ne zárjuk be pénztárcánkat, a jó minőségű takarmányra, gyógyszerre kiadott forintok kamatostól térülnek meg a következő termelési évben.

Az ősz első hónapja gyermekeink életében is sajátos nehézségeket hoz, segítsük őket odafigyeléssel, gondoskodással, minőségi idővel. Itt se zárjuk be pénztárcánkat, hisz a jól befektetett forintok sokkal hosszabb időre biztosítanak eredményt…

Dohos László

Forrás: