0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

1700 gazda jelentette fagykárát eddig

Hétfőig 1700 gazdálkodó jelentette be tavaszi fagykárát, összesen mintegy 9200 hektárnyi területen, de ez a szám valószínűleg nőni fog még - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn. Pontos adatok május végére várhatók.

Feldman Zsolt emlékeztetett: a gazdáknak 15 napjuk van a fagykár jelzésére. A rövid határidőt azzal indokolta a helyettes államtitkár, hogy ne lehessen fagykárra hivatkozva egy későbbi gazdálkodási hibából fakadó rossz termést kompenzálni közpénzből.
A kárenyhítési alap 24 milliárd forintos keretéből kaphatnak forrásokat tavaszi fagykáraik miatt a gazdák. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd, amelynek feltétele – az uniós szabály értelmében -, hogy a veszteség eléri-e a 30 százalékot. Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy érdemes minden kárt bejelenteni, mert a károk összeadódnak.
A helyettes államtitkár nem gondolja, hogy a magyar gyümölcsültetvények fele odaveszett volna. Van, ahol súlyosan károsodtak a területek, azonban az idei áprilisi fagy mozaikszerű volt, különböző mértékű kárt okozva a Kunsági borvidéktől a Nyírségig – ismertette.
Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője a műsorban elmondta, hogy a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről május végére lesznek pontos adatok. Kiemelte, hogy a gyümölcsfélék közül főként a szőlőt, az almát, a diót és más csonthéjasokat, a zöldségfélék esetében a kukoricát, területi eloszlását tekintve pedig Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább.
Mártonffy Béla kérdésre válaszolva elmondta: a káresemény bejelentésénél azért fontos a 15 napos bejelentési határidő, mert a fagy által okozott sérülések a növényeken azonnal láthatóak, később azonban, ahogy a növény regenerálódik, a sérülések akár el is tűnhetnek. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényzet csak akkor tud felépülni, ha a fagykár kevesebb mint a 60 százalékát érintette.

Forrás: MTI Eco

Forrás: